28 Jul 18:44 Vapenföretag vill förlikas efter skolskjutning

Sandy Hook-massakern 2012 sände chockvågor genom USA. Efter en mångårig process erbjuder nu företaget Remington – som tillverkat mordvapnet – skadestånd till offrens anhöriga.

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se

28 Jul 05:30 Pandemin skapar sug efter elcyklar

Omkring 100 000 elcyklar säljs i Sverige varje år. Under pandemin har efterfrågan ökat, men leveransproblem på grund av just pandemin hindrar försäljningen från att stiga ytterligare.
SvD Näringsliv

28 Jul 22:36 Dråputredning öppnas efter belgiska översvämningarna

En belgisk domare har under onsdagen valt att öppna en dråputredning efter de stora översvämningarna i landet som orsakade 38 människors död, rapporterar AFP. Utredningen ska komma fram till om det finns någon som är ansvarig för vad landets åklagarmyndighet kallar ”ofrivilligt mord på grund av brist på framsynthet eller försiktighet”.
omni.se

28 Jul 12:06 Spotify-aktien rasar efter rapporten

Spotify är mitt i sin största expansion någonsin – och redovisar en överraskande vinst. Bolaget missar dock det egna målet på en mycket viktig punkt. Aktien rasade efter rapporten.
SvD Näringsliv
© Chris Carlson/AP

28 Jul 22:54 Företag som utsatts för cyberattacker stäms

I USA stämmer nu kunder som drabbats när de hackade företagen inte kunnat leverera.
DN Världen

28 Jul 12:06 Vinst för Spotify – vill få fler kreatörer

Musiktjänsten Spotify redovisar ännu ett kvartal med plusresultat. Antalet aktiva användare var ”en besvikelse” enligt grundaren och vd:n Daniel Ek, men han är ändå fast besluten att nå en miljard lyssnare.
SvD Näringsliv

28 Jul 04:38 Persson till final efter nervös väntan

Tolv ynka hundradelar. Erik Persson hade marginalerna på sin sida och gick som åttonde och siste man till OS-final på 200 meter bröstsim. – Det är ganska liten marginal, men tillräckligt. Skönt att det gick vägen, säger Persson, EM-trea i maj.
SvD Sport

28 Jul 09:52 Ändrar spelschemat efter Medvedevs sågning

Först avancemang i OS-tennisen. Sedan en rejäl sågning av förutsättningarna i Tokyo. Ryske världstvåan Daniil Medvedev kokade av både ilska och värme. Ilskan tog skruv – nu ändras spelschemat.
SvD Sport
© Peter Parks/AFP/TT

28 Jul 19:22 Hyllar svenskan efter klättringen: ”Fantastiskt”

Josefin Olsson har under dramatiska väderförhållanden nått upp till silverplats i OS-seglingens laser radial.
DN Sport
© U.S. Capitol Police via AP

28 Jul 19:20 Det vet vi om de åtalade för stormningen

Drygt 500 personer inför rätta efter stormningen av USA:s kongress.
DN Världen

28 Jul 15:00 Nintendo lägger ned ett mobilspel för första gången

Nintendo har meddelat att det mobila pusselspelet ”Dr. Mario World” kommer att plockas bort och läggas ned den 1 november i år. Det innebär att Nintendo för första gången någonsin lägger ned en mobiltitel. Spelet lanserades för två år sedan och är den mobila Nintendotitel som har gått i särklass sämst ekonomiskt. Mobilspel utgör fortfarande en försvinnande liten del av Nintendos totala omsättning, skriver The Verge.
omni.se

28 Jul 05:30 Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.
SvD Sverige

28 Jul 15:34 Tränare varnas efter ritual med slag mot judostjärnan

Judotränaren Claudio Pusa varnas av den internationella judofederationen IJF, skriver SVT Sport. Detta efter tv-bilder som visat den tyska judostjärnan Martyna Trajdos ritual inför matchen mot ungerskan Sjofi Ozbas. Inför mötet kunde tv-tittarna se hur tränaren drog i stjärnans kläder och slog henne två gånger i ansiktet med öppen handflata innan hon klev ut på mattan, något som fått stor uppmärksamhet. I ett uttalande skriver IJF att bilderna visar på dåligt uppförande som ”går emot judons värderingar”, och att man vill ”ge en seriös varning”. Martyna Trajdos har tagit tränaren i försvar och sagt att ritualen är ett sätt för tränaren att få henne att tagga till, och att hon själv bestämt att hon vill ha det så.
omni.se

28 Jul 11:12 Fängelse för läkare som utfärdat falska covidintyg

En läkare i Göteborg döms till fängelse för att ha utfärdat falska PCR-covidtester och reseintyg, skriver GP. Läkaren stod åtalad för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning. Han döms på samtliga åtalspunkter till ett års fängelse och ska betala skadestånd till sex målsäganden. Läkaren har genomgående nekat till brott och försvarsadvokaten Björn Hurtig säger att domen kommer att överklagas.
omni.se

28 Jul 16:14 Inget hopp om överlevare efter explosionen i Tyskland

Fem personer saknas fortfarande efter explosionen i en industripark för kemindustrier i tyska Leverkusen på tisdagen. Nu säger fabrikens vd, Frank Hyldmar, att de inte tror att de kommer hitta de saknade vid liv, rapporterar AFP. – Vi har inget hopp om att hitta dem vid liv. Våra tankar går till deras familjer säger Hyldmar. Experter utreder just nu om sotet från branden kan vara giftigt. Ett resultat väntas inte komma förrän om flera dagar. Vad som orsakade branden är också fortfarande okänt.
omni.se
 
Visa mer nyheter