4 May 06:06 Fortsatt förbud mot eldning av trädgårdsavfall i Båstad

Medborgarförslag avslås av kommunen.
HD Båstad - Evelina Gunnarsson

4 May 20:50 Nej, det blir inte förbjudet att vara rasist

Förslaget att kriminalisera ”organiserad rasism” innebär inte någon överhängande risk att en viss sorts åsikter förbjuds. En svårare fråga som bör diskuteras vidare är vad de nya reglerna innebär för föreningsfriheten.
SvD Sverige

4 May 16:14 Organiserad rasism föreslås kunna ge fängelse

Deltagande i rasistiska organisationer bör kunna bestraffas med upp till två års fängelse. Det föreslår en parlamentarisk kommitté som utrett frågan. – Samhällsutvecklingen har blivit sådan att skälen för ett förbud mot rasistiska organisationer med tillräcklig styrka väger över de skäl som talar emot ett förbud, säger justitierådet Dag Mattsson, som lett kommitténs arbete, till TT. Han påpekar dock att det inte går att förbjuda åsikterna som sådana, utan bara om de leder till att organisationen begår brottsliga handlingar, exempelvis hets mot folkgrupp. Kommittén var inte enig, representanter för SD, V och L vill inte kriminalisera deltagande i rasistiska organisationer.
omni.se

4 May 04:06 Förskola i Norrtälje brann ner till grunden

En förskola brann ner till grunden i centrala Norrtälje under natten till tisdagen. Byggnaden var övertänd redan när räddningstjänsten kom till platsen och man fick inrikta sig på att hindra branden från att sprida sig.
Expressen Nyheter - Ebba Kulneff
© Vincent Yu

4 May 14:59 Hongkong förbereder lag mot ”fake news”

Oro för pressfriheten – snabba steg mot ökad kontroll av medier
DN Världen

4 May 09:33 Krafttag för att förebygga våld mot barn

En särskild utredare får i uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn. – Vi är ett tryggt land för barn i grund och botten men här finns mycket kvar att göra, säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).
SvD Sverige

4 May 19:49 Höör kvitterade mot Sävehof – avgörande väntar

H65 Höör hade kniven mot strupen i semifinalen i handboll hemma mot Sävehof. Men efter 31–24-segern är matchserien kvitterad. På fredag avgörs det vilket av lagen som får möta Skuru i SM-finalen.
SvD Sport

4 May 17:19 Smällar hördes i Helsingborg – för att danskarna saluterade kungligt skepp

Artilleriregementet sköt 27 skott till kungaskeppet Dannebrogens ära.
HD Danmark - Oskar Ahlqvist

4 May 20:49 Förslaget: Detta gäller för höjning av publiktak

Den 17 maj kan maxantalet för publikevenemang höjas, efter ett förslag från regeringen. Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett förslag för hur det ska kunna gå till. Arrangörerna kommer att få ansvara för att räkna ut hur stor publik eller hur många kunder de ska få, utifrån ett antal parametrar.
Expressen Coronaviruset - Ebba Kulneff

4 May 08:22 IBT:s rörelseresultat halverades

DI Nyheter - Nyhetsbyrån Direkt

4 May 15:40 Här ökar smittan – går upp i flera län

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige – men vissa regioner sticker ut som extra drabbade i coronapandemin. I Västernorrland är smittspridningen nästan dubbelt så hög som i region Skåne. – Det är fortsatt en väldigt hård belastning på vården i Västernorrland, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.
Expressen Coronaviruset - Johan Ronge

4 May 19:19 Thunberg: Sverige har gett upp om 1,5-gradersmålet

Sverige verkar ha gett upp 1,5-gradersmålet när det gäller klimatet. Det sa klimataktivisten Greta Thunberg under en presskonferens efter att hon och andra medlemmar från Friday for future-rörelsen träffat statsminister Stefan Löfven, skriver TT. Thunberg sa att hon under mötet frågade Löfven när regeringen skulle gå ut med att man inte längre försöker nå målet, men att hon inte fick något riktigt svar. Under presskonferensen sa Thunberg också att de svenska utsläppen egentligen är betydligt högre än vad de officiella siffrorna visar eftersom dessa inte räknar in bland annat utsläppt som vår konsumtion genererar utomlands.
omni.se

4 May 16:00 Kävlinges otrygga platser ska kartläggas

Trafik, belysning, skadegörelse – digital trygghetsvandring fångar upp synpunkter.
Sydsvenskan Kävlinge - Emelie Malmros
 
Visa mer nyheter