27 Jul 06:00 60-årig man åtalas för massavrättningar

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar.

27 Jul 10:06 60-årig man åtalas för grovt folkrättsbrott i Iran 1988

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar. – Jag är väldigt spänd, säger Iraj Mesdaghi, nyckelvittne och en av målsägarna.
Expressen Nyheter - Redaktionen

27 Jul 10:05 Man i Stockholm åtalas för avrättningar i Iran

60-årig man åtalas för inblandning vid massavrättningar 1988.
DN Sthlm

27 Jul 10:04 Man åtalas för grovt folkrättsbrott i Iran vid Stockholms tingsrätt

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988, skriver TT. Mannen greps när han anlände till Arlanda i november 2019 och har suttit häktad sedan dess. Han misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar. En dussintal målsägande har lokaliserats och ombetts vittna i rättegången. En av dem är Iraj Mesdaghi. – Jag är väldigt spänd, säger han till TT. Det var mellan den 28 juli och 31 augusti 1988 som otaliga män och kvinnor enligt uppgifter från människorättsorganisationen Amnesty International forslades med gaffeltruckar för att hängas i lyftkranar och lyktstolpar eller arkebuseras i Iran.
omni.se

27 Jul 08:38 25-åring häktad efter barnskjutning

En man i 25-årsåldern häktas efter skottlossningen den 17 juli i Flemingsberg där två barn skottskadades. Han är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.
SvD Sverige

27 Jul 23:15 29 vittnen pekar ut 60-åringen – åtalas för fängelsemassaker

Den 60-årige iraniern greps direkt efter att han klivit av planet på Arlanda – utpekad som en sadistisk åklagarassistent som orkestrerade massmord på regimkritiska fångar 1988. Nu ställs han inför rätta för folkrättsbrott och mord. – Det är smörja som de har sagt, säger mannen i förhör.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

27 Jul 22:45 Googles moderbolag krossade förväntningarna

Googles moderbolag Alphabet levererar bättre siffror än vad analytikerna hade räknat med för det andra kvartalet.
SvD Näringsliv

27 Jul 08:44 25-åringen häktad efter skjutningen i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har häktats, misstänkt för inblandning i skottlossningen där två små barn skadades i Flemingsberg, skriver Expressen. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Vid skjutningen den 17 juni skadades två barn, en femårig flicka och en sexårig pojke, när de var ute och lekte. Flera personer med koppling till gängbrottslighet greps efter händelsen men släpptes sedan. Mannen själv nekar till brott, rapporterar Ekot.
omni.se

27 Jul 14:27 Expert: Kommer leda till spänningar med Iran

Åtalet mot den 60-årige man som misstänks för grovt folkrättsbrott och mord vid massavrättningar i Iran är viktigt för offren, men kan leda till spänningar i relationen med Sverige. – Det underlättar den definitivt inte, säger Rouzbeh Parsi, vid Utrikespolitiska institutet.
SvD Sverige
© Vincent Yu

27 Jul 10:29 24-åring döms för terrorism i Hongkong

Första domen med nya kontroversiella säkerhetslagen – riskerar livstids fängelse.
DN Världen

27 Jul 09:07 Kardinal inför rätta i förskingringsskandal

Efter en två år lång utredning i Vatikanstaten inleds under tisdagen en rättegång mot tio personer, bland dem en tidigare mäktig italiensk kardinal. De åtalade anklagas bland annat för bedrägeri, förskingring och korruption.
SvD Världen

27 Jul 17:09 Instagram lanserar bättre skydd för tonåringar

Instagram har implementerat ett nytt och förbättrat skydd för tonåringar som använder tjänsten. Det rapporterar NBC News. Kontona görs till exempel privata som grundinställning, vilket ska göra det svårare för okända vuxna att ta kontakt med tonåringar på plattformen. Instagram har även tagit fram ett verktyg som automatiskt identifierar och stoppar försök att ta kontakt som görs av misstänkta vuxna (det vill säga personer som tidigare blockerats eller rapporterats av andra användare). Samtidigt väljer man även att begränsa möjligheten för annonsörer att nå tonåringar med riktad reklam.
omni.se

27 Jul 08:45 Begärs häktad för skjutning i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har begärts häktad för inblandning i skjutningen i Flemingsberg i Huddinge kommun den 17 juli, då två barn skadades.
SvD Sverige
© Elin Åberg

27 Jul 09:42 Nya argument för stater att öka övervakningen

Pandemin, kriminalitet och terrorism – kritiker oroas över allt ofriare samhälle.
DN Kultur

27 Jul 10:59 24-åring döms för terrorism under Hongkongs nya lag

I dag föll domen mot den 24-årige servitören Tong Ying-kit, den första som prövats under Hongkongs nya hårda säkerhetslag. Han döms skyldig till terrorism efter att ha kört sin motorcykel in i en grupp poliser med en flagga med texten ”Befria Hongkong - vår tids revolution”, enligt en kinesisk domstol. Straffet har ännu inte förkunnats men fallet ses som en värdemätare på hur kinesiska myndigheter kommer använda den nya lagen, rapporterar SR Ekot. Domen fördöms av människorättsgrupper, skriver ABC News. Enligt Peking och regeringen i Hongkong är syftet med den nya lagen att verka stabiliserande efter demokratiprotesterna som inleddes 2019, skriver Reuters.
omni.se

27 Jul 10:16 Veteranen hyllas – genombrott som 28-åring

Sverige körde över ryska laget med 36–24. En av giganterna: 28-årige Carin Strömberg. Efter matchen hyllas hon från alla håll. – Det är världsklass, säger förbundskapten Tomas Axnér.
SvD Sport
 
Visa mer nyheter