28 Jul 12:16 Malmödesigner anklagar stor modesajt för plagiat

En kläddesigner från Malmö anklagar den internationella modesajten Shein för att kopiera hennes klädesplagg, rapporterar Sydsvenskan. 20-åriga Eliza Hilding stickar färgglada plagg inspirerade av 70-talet. Nyligen upptäckte hon att Shein plagierat en väst som hon gjorde klart i våras. På Instagram visar hon upp likheterna mellan plaggen, och även andra designers produkter som hon tror att Shein kopierat. Eliza Hilding säger att Shein har kontaktat henne och bett om ursäkt, men hon tror inte de kommer sluta plagiera. – Det här företaget kommer inte sluta stjäla design, det enda de bryr sig om är sitt rykte.
omni.se

28 Jul 19:33 Källare i Trosa svämmade över efter kraftigt regn

Ett kraftigt regnoväder som drog in över Trosa i Sörmland under onsdagseftermiddagen ledde till flera larm om översvämmade källare, skriver flera medier. Det första larmet kom in vid 15-tiden och sedan började det ”hagla in larm”, säger räddningstjänstens Henrik Dewoon-Thorén till Expressen. – Vi är där med åtta enheter och pumpar vatten för glatta livet. Arbetet har komplicerats av att en väg i ett villaområde blivit underminerad till följd av vattenmassorna, skriver SVT Sörmland. Det finns inga rapporter om några personskador.
omni.se

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se
© Björn Larsson Rosvall/TT

28 Jul 18:21 ”Klart vi vill ge glädje till svenska folket”

Asllani om svenska medaljtorkan i OS • ”Vill gå hela vägen”.
DN Sport

28 Jul 07:15 Tiktoks liveplattform får flera nya funktioner

Tiktok har meddelat att man utökar sin liveplattform med en rad nya funktioner, bland annat möjligheten att sända live tillsammans med andra, ordna frågestunder, använda moderatorer och filtrera via nyckelord. Det rapporterar Techcrunch. Tanken är att livemöjligheterna ska bli lika bra som hos konkurrenter som exempelvis Instagram. De nya funktionerna rullas ut globlalt.
omni.se
© Magnus Hallgren

28 Jul 08:58 Från förlust till miljardvinst för Scania

Återhämtningen fortsätter för den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren.
DN Ekonomi

28 Jul 22:01 Asllani känner ingen press till följd av medaljtorkan

Att Sverige ännu inte tagit någon OS-medalj innebär inte att pressen på fotbollsdamerna har ökat, säger mittfältsstjärnan Kosovare Asllani enligt Dagens Nyheter. Hon säger att landslagets mål hela tiden har varit att gå ”hela vägen” och att man är fokuserade på att nå dit. Laget vill ge glädje till svenska folket, säger hon. – Men för oss handlar det mer om att vi har ett stort mål framför oss och det ändras inte beroende på hur det går för andra. Sverige spelar kvartsfinal i OS-fotbollen på fredag mot Japan.
omni.se

28 Jul 12:33 De vill bryta svenska medaljtorkan i OS

Det mesta har gått fel för Sverige i OS i Tokyo. Ett stort undantag sticker ut. Nu vill fotbollslandslaget ge svenska folket en framgång att glädjas åt. – Gruppspelet var bara uppvärmning, säger mittfältaren Kosovare Asllani inför kvartsfinalen mot Japan.
SvD Sport

28 Jul 12:07 Grannarna har fått nog av padelspelarna

Den svenska padelboomen märks runtom i landet. Nu har grannar till banor på Gotland fått nog – och klagar till kommunen om högljudda skrik, könsord och störande racketslag, rapporterar P4 Gotland. – Fram för allt är det racketsmällarna som stör, säger Jens Zander, som bor i närheten av en padelbana.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

28 Jul 04:30 Miljonerna bakom svenskarnas fiske: ”Är väldigt stora summor”

För bara 30 år sedan var karpfisket knappt existerande i Sverige. Nu är aktiviteten febril. Men fiskarna arbetar inte i medvind – efter brexit är utbudet på utrustning skral, och nyligen ville Havs- och Vattenmyndigheten förbjuda nyetableringen av fisken. Samtidigt pågår en diskussion om allas möjlighet att fiska karp i en allt slutnare fiskevärld. Kvällsposten har följt Sveriges karppionjär under en karpfisketävling i skånska Tunbyholmssjön.
Expressen Kvällsposten - Louise Lennartsson

28 Jul 07:22 Etzler: Uppskattning för att V stoppade hyreshöjning

Vänsterpartiets starka sommaruppsving i SVT/Novus mätning välkomnas av partisekreteraren Aron Etzler (V). – Jag tror att det finns en stark uppskattning för att V stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit, säger han till SVT Nyheter. Frågan om marknadshyror för nyproduktion, där V drev en tuff linje mot januariavtalet, blev den utlösande faktorn för regeringskrisen tidigare i somras. Enligt mätningen skulle 13,3 procent av de tillfrågade väljarna rösta på V om det vore val i dag, den högsta siffran för partiet sedan Novus mätningar började 2006. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021. Totalt tillfrågades 4 863 personer. Källa: SVT Nyheter
omni.se

28 Jul 04:30 Varningen om tillägget – många får annat belopp

I september får cirka hälften av Sveriges pensionärer högre pension då det nya inkomstpensionstillägget (ITP) börjar betalas ut. Men missuppfattningarna om tillägget är många, inte minst att alla kommer att få maxbeloppet 600 kronor, skattefritt. – De allra flesta får ett helt annat belopp, säger Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten.
Expressen Dina Pengar - Johan Sennero

28 Jul 07:26 Sökandet efter försvunna fortsätter i Leverkusen

Sökandet efter försvunna personer fortsätter i tyska Leverkusen efter explosionen i en industripark för kemindustrier på tisdagen. Det rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger. Fortsatt saknas fem personer och eftersläckningsarbete på platsen pågår. – Det finns ingen ny utveckling, säger en talesperson till tidningen. På tisdagskvällen sa parkens chef Lars Friedrich till media att förhoppningen att hitta de saknade vid liv minskar.
omni.se

28 Jul 06:23 Apple redovisade rekord-kvartal för Mac och Ipad

Apple har i samband med att man redogjort för sina kvartalssiffror avslöjat att försäljningen av Macdatorer och Ipad-enheter satte nya rekord under det tredje kvartalet. Apples finanschef Luca Maestri hävdar att de senaste fyra månaderna varit de bästa någonsin när det handlar om Mac, till följd av framgångarna med de nya datorerna med Apples egenutvecklade M1-chipp. Macförsäljningen hamnade under tredje kvartalet på motsvarande 71 miljarder kronor, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med samma period förra året. Ipadförsäljningen landade på motsvarande 61,4 miljarder kronor, vilket innebär en ökning med 12 procent.
omni.se

28 Jul 12:19 Sarah Sjöström vidare till semifinal i 100 meter fritt

Sarah Sjöström tog sig enkelt till semifinal på 100 meter fritt. Hon vann sitt försöksheat på tiden 52,91. Sjöström inledde snabbt men vände som fyra. Men med bara 15 meter kvar tryckte hon på och gick i mål som etta, skriver Sportexpressen. Sjöström är regerande världsmästare på 100 frisim.
omni.se
 
Visa mer nyheter