28 Jul 10:09 Pragmatiskt Kina ser möjligheter i Afghanistan

En delegation från talibanerna är i Peking i dagarna för samtal. Nu när USA drar sig tillbaka från Afghanistan försöker Kina flytta fram sina positioner i landet. Peking-regimen har inga problem med samarbete med talibanerna, som tar över allt fler territorier men egentligen står ideologiskt långt ifrån Kina.

28 Jul 14:57 Kina ger sitt stöd till talibanerna i Afghanistan

Talibanerna fortsätter att avancera på bred front i Afghanistan – något som lett till en massiv flykt av civila inom landet. Samtidigt har flera högt uppsatta delegater från talibanerna flugits till Kina för ett möte med landets utrikesminister. Under onsdagen meddelade företrädare för den kinesiska regeringen sitt stöd till talibanerna.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 07:02 Kraftigt ökat stöd för V efter regeringskrisen

Vänsterpartiet fortsätter att öka sitt väljarstöd, visar en ny partisympatiundersökning från SVT/Novus. Samtidigt är Socialdemokraterna det parti som tappat mest. – Det lönar sig att bråka om viktiga saker, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till SVT Nyheter.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 04:38 Persson till final efter nervös väntan

Tolv ynka hundradelar. Erik Persson hade marginalerna på sin sida och gick som åttonde och siste man till OS-final på 200 meter bröstsim. – Det är ganska liten marginal, men tillräckligt. Skönt att det gick vägen, säger Persson, EM-trea i maj.
SvD Sport

28 Jul 11:30 Armeniska soldater döda i gränssammandrabbning

Tre armeniska soldater har dödats i gränssammandrabbningar med azeriska styrkor. Det uppger landets försvarsdepartement, enligt TT. Det är den dödligaste militära incidenten mellan grannländerna sedan kriget förra året över den omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach, skriver Alarabiya news. Departementet beskyller den azerbajdzjanska sidan för att medvetet eskalera situationen genom att deras styrkor olagligt befinner sig på Armeniens territorium. Azerbajdzjan anklagar å andra sidan Armenien för militär provokation och säger att två azeriska soldater skadats efter att armeniska styrkor öppnat eld i distriktet Kelbajar tidigt på onsdagen.
omni.se

28 Jul 09:08 Armeniska soldater dödade i sammandrabbning

Tre armeniska soldater har dödats i gränssammandrabbningar med azeriska styrkor, meddelar landets försvarsdepartement. Det är den dödligaste militära sammandrabbningen mellan grannländerna sedan kriget förra året.
SvD Världen
© Fredrik Sandberg/TT

28 Jul 19:22 Barbro Hedvall: Frågvisa myndigheter ska ha svar

Folk vill inte längre fylla i enkäter. Men kanske blir pandemin en vändpunkt.
DN Ledare - Barbro Hedvall

28 Jul 12:06 Spotify-aktien rasar efter rapporten

Spotify är mitt i sin största expansion någonsin – och redovisar en överraskande vinst. Bolaget missar dock det egna målet på en mycket viktig punkt. Aktien rasade efter rapporten.
SvD Näringsliv

28 Jul 05:30 Pandemin skapar sug efter elcyklar

Omkring 100 000 elcyklar säljs i Sverige varje år. Under pandemin har efterfrågan ökat, men leveransproblem på grund av just pandemin hindrar försäljningen från att stiga ytterligare.
SvD Näringsliv

28 Jul 17:35 Elden hotar turkiska semesterparadiset

Massiva skogsbränder hotar den turkiska Medelhavsstaden Manavgat i semesterparadiset Antalya. Branden har tagit sig till staden enligt borgmästaren Sukru Sozen, skriver Reuters . – Den här branden saknar motstycke, säger guvernör Mustafa Yigit till Daily Sabah .
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 18:44 Vapenföretag vill förlikas efter skolskjutning

Sandy Hook-massakern 2012 sände chockvågor genom USA. Efter en mångårig process erbjuder nu företaget Remington – som tillverkat mordvapnet – skadestånd till offrens anhöriga.
SvD Världen

28 Jul 09:05 Astra Zeneca: Två doser höjer inte risken för blodpropp

Studier av Astra Zenecas covidvaccin Vaxzevria visar ingen ökad risk för blodproppar, trombos, efter två doser jämfört med den ovaccinerade befolkningen, enligt läkemedelsbolaget som publicerat resultaten i en artikel i The Lancet. Den förväntade risken för blodproppar efter två vaccindoser ligger på 2,3 fall per en miljon, vilket kan jämföras med 8,1 per en miljon efter en första dos, skriver Astra Zeneca.
omni.se

28 Jul 12:19 Sarah Sjöström vidare till semifinal i 100 meter fritt

Sarah Sjöström tog sig enkelt till semifinal på 100 meter fritt. Hon vann sitt försöksheat på tiden 52,91. Sjöström inledde snabbt men vände som fyra. Men med bara 15 meter kvar tryckte hon på och gick i mål som etta, skriver Sportexpressen. Sjöström är regerande världsmästare på 100 frisim.
omni.se

28 Jul 12:56 Diplomatiska samtal mellan Kina och talibanerna

Kina förväntar sig att talibanerna ska spela en stor roll i att få ett slut på Afghanistans krig och återuppbyggandet av landet. Det säger Kinas utrikesminister Wang Yi efter samtal med en talibandelegation på onsdagen, rapporterar Reuters. Utrikesministern säger i ett uttalande att han hoppas att talibanerna ska slå till mot den uiguriska separatistgruppen Östturkestans islamiska rörelse (Etim). En grupp som av Kina ses som ett ”direkt hot mot Kinas nationella säkerhet”, skriver TT. Delegationen försäkrade samtidigt Kina om att Afghanistan inte kommer att vara en bas för separatister att konspirera mot ett annat land, skriver AFP.
omni.se

28 Jul 05:30 Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.
SvD Sverige

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se
 
Visa mer nyheter