4 May 12:34 Polisprojekt ska minska mäns våld mot kvinnor

I veckan inleder polisen i Stockholm ett nytt pilotprojekt för att minska mäns våld mot kvinnor. I projektet, som kallas Igor, ska ett uppsökande arbetssätt förebygga att män som slår kvinnor återfaller i brott, rapporterar P4 Stockholm . Polisen kommer
HD Sverige - TT

4 May 14:57 Polis utreder fynd – kan vara mänskliga kvarlevor

Polisen har på tisdagseftermiddagen en pågående teknisk undersökning i Munkedals kommun efter fynd av vad som kan misstänkas vara mänskliga kvarlevor. – Det kan vara en människa men vi är inte helt hundra, säger Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens avdelning för grova brott i Fyrbodal.
Expressen GT - Linda Bergh

4 May 14:18 Experten svarade om vaccinen mot covid

Hur fungerar vaccinen mot covid-19? Och hur skiljer de sig åt? Ali Harandi, vaccinexpert och forskare vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi på Göteborgs universitet, har chattat med läsarna. Här kan du läsa frågorna och svaren.
Expressen Coronaviruset - Redaktionen

4 May 09:00 Perfekt pasta och mystiskt rosévin

Vet du vad bronsvalsad pasta är? Tv-kocken och kokboksförfattaren Johanna Westman är uppväxt i Italien och förstås petig med spagetthin. Enligt henne är knepet att välja en sort som har lång koktid och är, just det, bronsvalsad. Jag var tvungen att googla. Efter att pastadegen knådats ihop pressas den igenom en vals för att få en viss form. Fusilli har en sorts vals, fettuccini en annan och strozzapreti en helt egen. Nuförtiden är valsarna oftast gjorda i teflon, men just bronsvarianten anses överlägsen eftersom processen då blir långsammare och pastan får en ojämn yta som absorberar såsen bättre. Sägs det. Men när Testfakta satte bronsvalsad pasta på prov mot en icke bronsvalsad variant visade det sig att den dyra bronsvalsade spagetthin inte alls sög upp mer sås än budgetstråna. Det italienska pastaföretaget som var med i testet försvarar sig med att den bronsvalsade pastan gör sig bäst när den kokas på italienskt vis. Det vill säga när spagetthin kokas två minuter kortare än rekommenderad koktid och sedan hälls i pannan för att sautera med såsen. Vem vet? En sak är säker. Nästa gång jag handlar pasta provar jag ändå en bronsvalsad sort. Om inte annat för att själv slå hål på myten. Kanske blir det redan ikväll, för jag är sugen på att testa Elsa Billgrens våriga pastarecept med citron och ricotta. Gärna med ett glas rosé till. Och just det, hela intervjun med Johanna Westman hittar du längre ner i mailet. Trevlig läsning!
SvD Vin & Mat

4 May 14:28 Döms till flera års fängelse för våldtäkt mot fyra flickor

Åtta år och tio månaders fängelse • Döms för stort antal fall av sexuella ofredanden
DN Sverige

4 May 18:34 Belgisk jordbrukare flyttade franska gränsen av misstag

En jordbrukare i södra Belgien råkade av misstag flytta en gränsmarkör drygt två meter in på franskt territorium, rapporterar franska tv-kanalen TF1. – Han gjorde Belgien större och Frankrike mindre, det är ingen bra idé, säger David Lavaux, borgmästare i Erquelinnes. Aurélie Welonek, borgmästare i den franska grannkommunen Bousignies-sur-Roc, skämtar och säger att hade det skett för 200 år sedan hade det blivit diplomatisk kris. Enligt flera medier flyttades stenen för att den stod på bondens traktorväg.
omni.se

4 May 09:33 Nationell strategi ska förebygga våld mot barn

En särskild utredare får i uppdrag att ta fram förslag på en långsiktig strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn. – Vi är ett tryggt land för barn i grund och botten men här finns mycket kvar att göra, säger jämställdhetsminister Märta Stene
HD Sverige - TT

4 May 22:35 Experter: Pandemisk fas över när 6 av 10 fått vaccin

När vaccinationstäckningen nått runt 60 procent kan Sverige komma att lämna pandemin och istället gå in i en så kallad endemisk fas, vilket redan skett i Storbritannien och Israel. Det bedömer flera experter som DN pratat med. Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors säger att Sverige troligen kommer att nå den fas Storbritannien just nu befinner sig i om några månader. – Vi skiljer oss inte åt från Storbritannien i det avseendet, vi kommer att se en effekt av vaccinationerna här också, säger hon.
omni.se

4 May 10:35 Polis drabbade samman med festande coronatrötta

En otillåten jättefest i Bryssel urartade i poliskravaller och över 100 gripna, bland dem ungdomar som ville protestera mot Belgiens hårda coronarestriktioner men också knarkhandlare och bråkmakare.
SvD Världen

4 May 22:43 Biden: 70 procent ska vaccineras före juli

USA:s president Joe Biden har satt upp ett nytt vaccinmål. Den 4 juli ska 70 procent av alla vuxna amerikaner ha fått sin första vaccindos, rapporterar flera amerikanska medier. Då ska även 160 miljoner amerikaner vara färdigvaccinerade. Runt 56 procent av den vuxna befolkningen har redan fått en första dos, men enligt Biden kan nästa fas av vaccineringen bli betydligt svårare eftersom det handlar om att övertyga personer som inte vill ta sprutan i högre utsträckning. – Det är svårare. Det är bortom min personliga kontroll, säger presidenten enligt USA Today. För att underlätta för vaccineringen planerar Bidenadministrationen att bygga upp vaccinstationer på lokala apotek samt investera i mobila kliniker som kan förflytta sig till människor som har problem att ta sig till vaccinstationerna.
omni.se

4 May 10:37 Hisingsbrons cykelbanor ska stängas och rivas upp

Den nionde maj ska Hisingsbron invigas för biltrafik. Men cykelbanorna kommer efter öppning att stängas och rivas upp efter missnöje från Göteborgs cyklister, rapporterar P4 Göteborg . Det som ställer till det är nämligen gatstenen.
Expressen GT - Elin Kardell
 
Visa mer nyheter