4 May 09:00 Perfekt pasta och mystiskt rosévin

Vet du vad bronsvalsad pasta är? Tv-kocken och kokboksförfattaren Johanna Westman är uppväxt i Italien och förstås petig med spagetthin. Enligt henne är knepet att välja en sort som har lång koktid och är, just det, bronsvalsad. Jag var tvungen att googla. Efter att pastadegen knådats ihop pressas den igenom en vals för att få en viss form. Fusilli har en sorts vals, fettuccini en annan och strozzapreti en helt egen. Nuförtiden är valsarna oftast gjorda i teflon, men just bronsvarianten anses överlägsen eftersom processen då blir långsammare och pastan får en ojämn yta som absorberar såsen bättre. Sägs det. Men när Testfakta satte bronsvalsad pasta på prov mot en icke bronsvalsad variant visade det sig att den dyra bronsvalsade spagetthin inte alls sög upp mer sås än budgetstråna. Det italienska pastaföretaget som var med i testet försvarar sig med att den bronsvalsade pastan gör sig bäst när den kokas på italienskt vis. Det vill säga när spagetthin kokas två minuter kortare än rekommenderad koktid och sedan hälls i pannan för att sautera med såsen. Vem vet? En sak är säker. Nästa gång jag handlar pasta provar jag ändå en bronsvalsad sort. Om inte annat för att själv slå hål på myten. Kanske blir det redan ikväll, för jag är sugen på att testa Elsa Billgrens våriga pastarecept med citron och ricotta. Gärna med ett glas rosé till. Och just det, hela intervjun med Johanna Westman hittar du längre ner i mailet. Trevlig läsning!
SvD Vin & Mat - Läs mer på svd.se
© Darko Vojinovic/AP

4 May 15:50 Relationen mellan EU och Ryssland allt mer frostig

Vera Jourová: Tillräckliga bevis för att Putins Ryssland inte är en vanlig internationell part.
DN Världen

4 May 11:51 EMA utvärderar kinesiskt covidvaccin

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett en löpande utvärdering av kinesiska Sinovacs covid-19-vaccin. Preliminära resultat och data från studier på människor och djur, som tyder på att vaccinet ger immunitet mot covid-19, ska utvärderas. Den löpande utv
HD Världen - TT

4 May 11:11 Pojke frias om dödshugg – ”var mycket rädd”

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat. Pojken som ställts tills
HD Sverige - TT

4 May 08:09 Studie: BMI på 23 och mer är riskfaktor vid covid

En vikt i det övre spannet på det som betraktas som normalvikt är en riskfaktor för att drabbas av allvarliga konsekvenser av covid-19. Det skriver DN med hänvisning till en studie som publiceras i The Lancet. Forskare har tittat närmare på omkring sju miljoner personer i Storbritannien som registrerat vikt och längd på vårdcentralerna. De kunde se att risken att läggas in på sjukhus eller iva började öka vid ett BMI på 23. – Den absoluta risken att drabbas är väldigt låg, särskilt för yngre personer så därför innebär den här lilla riskökningen inte mycket på individnivå, säger överläkaren Per Svensson till DN.
omni.se

4 May 18:07 ”Italian nights”: Nostalgisk och satirisk resa till Rom år 1990

Mattias Oscarsson ser Paolo Virzìs dramakomedi.
HD Kultur - Mattias Oscarsson

4 May 20:00 Islamofobi är ett stort och vanligt problem som vi måste prata om

Elin Acova och Sarah Safi skriver om islamofobi och hur det tar sig till uttryck.
Sydsvenskan Åsikter

4 May 17:27 Överlevaren Faithfull: ”ett poetiskt doftljus”

På skadskjuten överklassengelska reciterar rockens främsta överlevare poesi. Tyvärr blir det inte mycket mer än ett musikaliskt doftljus som sprider faithfullsk stämning i rummet.
SvD - Kultur, Musik

4 May 05:00 Detta händer tisdag den 4 maj

DI Live - Nyhetsbyrån Direkt

4 May 17:04 SHL-spelare begärs häktad för misshandel och våldtäkt

En svensk ishockeyspelare som representerar ett lag i SHL har begärts häktad misstänkt för brott i nära relation, skriver Sportbladet. Enligt häktningsframställan handlar misstankarna om misshandel och våldtäkt. Mannen, som är misstänkt på sannolika skäl, sitter sedan måndagen anhållen. Spelarens advokat uppger för Sportbladet att hans klient nekar till anklagelserna.
omni.se

4 May 13:42 Sjöfartsverket varnar för isbrytarhaverier

Den svenska isbrytarflottan lever på övertid. Enligt Sjöfartsverket behöver nya fartyg byggas så snart som möjligt, rapporterar SVT Norrbotten . Sjöfartsverket har fem egna isbrytare. Flottan har snart 50 år på nacken. – De lever på lånad tid och det fi
HD Sverige - TT

4 May 14:18 Experten svarade om vaccinen mot covid

Hur fungerar vaccinen mot covid-19? Och hur skiljer de sig åt? Ali Harandi, vaccinexpert och forskare vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi på Göteborgs universitet, har chattat med läsarna. Här kan du läsa frågorna och svaren.
Expressen Coronaviruset - Redaktionen
 
Visa mer nyheter