18:08 Villor översvämmade och väg underminerad i Trosa

Minst ett tiotal villor i Trosa har fått sina källare översvämmade och en väg i området är underminerad. – Det är översvämning på hela tomten, säger Eva Rebane, som bor i det drabbade området. Räddningstjänstens arbete kompliceras av att en väg har underminerats och raserats på vissa håll. – Vi är där med åtta enheter och pumpar vatten för glatta livet, säger Henrik Dewoon-Thorén, operativ chef för Södertörns brandförsvarsförbund.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

17:36 Skogsbrand sprider sig – "inte under kontroll"

En skogsbrand härjar utanför Ånge i Västernorrland. Helikoptrar och flygplan är inkallade och flera brandstationer är involverade i släckningsarbetet.
SvD Sverige

17:22 Helikoptrar vattenbombar stor skogsbrand i Ånge

Räddningstjänsten bekämpar en stor skogsbrand som rasar i Granboda i Ånge i Västernorrlands län, rapporterar lokala medier. Flera resurser är på plats, bland annat två helikoptrar som vattenbombar. Vid 16.30-tiden var branden omkring åtta hektar stor och den bedöms inte vara under kontroll. – Det går inte så bra just nu, branden har smitit ifrån oss rätt ordentligt och vi har en flank på ungefär 1,5 kilometer, säger räddningstjänstens inre befäl Henrik Cedergren till SVT. Han säger också att det inte finns någon bebyggelse åt det håll som branden just nu sprids.
omni.se

16:49 Skogsbrand rasar i Ånge: ”Ingen kontroll alls”

En stor skogsbrand har brutit ut i Ånge, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland . Räddningstjänsten kämpar nu i den svåra terrängen – men släckningsarbetet väntas pågå i dagar. – Vi har ingen kontroll alls på den här just nu, säger Henrik Cedergren, inre befäl vid räddningstjänsten, till P4 Västernorrland .
Expressen Nyheter - Emma Ahman

16:02 Nacka Forum utrymt – kaos i parkeringshus

Den stora gallerian Nacka Forum har utrymts under onsdagseftermiddagen. – Hela gallerian var tvungen att tömmas, säger kunden Pierre Löfman, 62. Gallerian väntas öppna först på torsdag.
Expressen Nyheter - Jennifer Berg Eidebo

14:30 Indiana Jones-story drunknar i trist action

Jesse Plemons stjäl showen som galen tysk prins i Disneys nya storfilm som bygger på en 60 år gammal åkattraktion.
SvD - Film, Kultur

14:04 Inga nya dödsfall med covid-19 har registrerats

Inga nya dödsfall har registrerats senaste dygnet. Totalt har 14 655 personer dött med covid-19 i Sverige. 6 330 448 har vaccinerats med minst en dos. Det motsvarar 77,3 procent av den vuxna befolkningen.
omni.se

13:58 Lastbil med kogödsel välte: ”Töms på plats”

En lastbil har vält på länsväg 154 i höjd med Kolarp mellan Svenljunga och Sexdrega. Enligt räddningstjänsten är ingen skadad och trafiken rullar på som vanligt.
Expressen GT - Alva Nyblom

12:42 Här slog regnkaoset till: ”Ohyggliga mängder”

Regnovädret har slagit till ordentligt i Kristianstad under onsdagen. Räddningstjänsten har fått in ett stort antal larm om översvämningar – bland annat på sjukhuset och på äldreboenden. – Det kom mycket vatten på kort tid och vi fick prioritera. Först var det sjukhus och ålderdomshem, säger Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.
Expressen Kvällsposten - David Carlsson

12:24 Sjukhus och äldreboenden i regnfara i Kristianstad

Regnovädret över Sverige fortsätter att vålla problem. I Kristianstad har räddningstjänsten fått in många larm om översvämningar, däribland på äldreboenden och på centralsjukhuset. Det rapporterar Kvällsposten. – Vi har valt att lägga resurser där vatten stiger på samhällsviktiga funktioner, säger Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, till tidningen.
omni.se

11:30 Armeniska soldater döda i gränssammandrabbning

Tre armeniska soldater har dödats i gränssammandrabbningar med azeriska styrkor. Det uppger landets försvarsdepartement, enligt TT. Det är den dödligaste militära incidenten mellan grannländerna sedan kriget förra året över den omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach, skriver Alarabiya news. Departementet beskyller den azerbajdzjanska sidan för att medvetet eskalera situationen genom att deras styrkor olagligt befinner sig på Armeniens territorium. Azerbajdzjan anklagar å andra sidan Armenien för militär provokation och säger att två azeriska soldater skadats efter att armeniska styrkor öppnat eld i distriktet Kelbajar tidigt på onsdagen.
omni.se

09:50 Bil voltade ner i diket i Helsingborg

En personbil har voltat på Österleden i Helsingborg och hamnat i diket. Räddningstjänst och polis arbetar på platsen.
Expressen Kvällsposten - David Carlsson

09:42 MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Vänsterpartiet har nått sitt högsta stöd någonsin, sedan mätningarna började år 2006, visar en ny partisympatiundersökning från SVT/Novus. ■■■ Ovädret som drabbade Kalmar i går rör sig norrut i landet – och kraftiga lokala skurar med åska väntas framför allt i Svealand under dagen. ■■■ Joey Jordison, tidigare trummis i det amerikanska rockbandet Slipknot, avled under måndagen och blev 46 år gammal, rapporterar Rolling Stone.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

09:41 Pappan efter gripandet: ”Är mycket rädd fortfarande”

Pappan till de båda barnen som träffades av skott i Flemingsberg tidigare i somras säger att han fortfarande är mycket rädd. – Vi har inte mått bra. Jag kan inte sova på natten, säger han till Expressen. I går häktades en man i 25-årsåldern misstänkt för inblandning i skottlossningen. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Han nekar till brott. Pappan säger till tidningen att han inte har några särskilda tankar kring att en misstänkt har gripits. – Jag tänker på min familj. Barnen, en femårig flicka och en sexårig pojke, skadades den 17 juni när de var ute och lekte.
omni.se

09:39 Brand i stuga i Halland – sju enheter på plats

Det brinner i en stuga i Gunnarp i Halland. Det uppskattas vara en konstruktionsbrand, enligt SOS Alarm. Det är sju enheter på plats, men ingen ska ha kommit till skada.
Expressen GT - Alva Nyblom

09:10 Tv: Blixten slår ner rakt framför bilen – ”läskigt”

Tisdagens oväder drabbade Kalmar med full kraft med kraftigt regn och översvämmade gator och butiker. Totalt registrerades 1 700 blixtnedslag, skriver TT. Veronica Erlandsson befann sig i centrala Kalmar när ovädret slog till. – Det var totalt kaos i hela stan, säger hon till Expressen. Även andra delar av Sverige har fått smaka på vädrets makter. Isabell Ehnlund från Malung blev vittne till hur blixten slog ner intill motorvägen när hon satt i bilen tillsammans med sin pojkvän i höjd med Lödöse. Hon fångade händelsen på film. – Vi bara kolla på varandra och sa bara wow. Det var häftigt, men lite läskigt eftersom det var så nära, säger hon till SVT Nyheter som har publicerat klippet.
omni.se

08:59 Storstädernas nya huvudbry.

Elsparkcyklarna har blivit en del av gatubilden i flera större städer. Smidiga transportmedel – men som också bidrar till buskörningar, felparkeringar och en ny typ av trafikolyckor.
SvD Världen

08:52 18 döda och flera skadade i trafikolycka i Indien

18 migrantarbetare har dött i en trafikolycka i den indiska delstaten Uttar Pradesh, rapporterar AFP. Arbetarna sov utanför den buss de färdats i på motorvägen efter att bussen gått sönder. Sedan körde en lastbil in i den bakifrån. Minst 19 andra personer skadades i trafikolyckan, enligt polisen. Polisen har inlett en utredning.
omni.se

07:46 Northvolts vd begravdes i lavin – blev vändpunkt

Batterifabriken Northvolts vd Peter Carlsson blev levande begravd i snön när han råkade ut för en lavinolycka. Efter olyckan fick han tid att fundera på vad han skulle göra med livet och kom fram till att han skulle bygga upp batteriproduktionen och minska världens oljeberoende. I Sommar i P1 berättar Carlsson också om sitt tidigare arbete på Tesla där han fick utmattningssyndrom. Hans beundran för Elon Musk lever dock kvar. – Man kan ha många åsikter om Elon Musk men aldrig om hans motiv och högre vision, säger Carlsson i programmet enligt Expressen.
omni.se

07:00 Topp-vd:n blev levande begravd i snömassorna

En lavinolycka begravde Peter Carlsson i snömassor, först efter flera minuter hittades han. Livlös. Händelsen blev en personlig vändpunkt och startskottet för en batterifabrik som knappt någon mer än han själv trodde på. – Filip Hammar visade upp en bild på mig och sa att det enda man kan vara säker på är att Peter Carlsson kommer att hamna i fängelse efter att ha stuckit med pengarna, berättar Northvolts vd i ”Sommar i P1”.
Expressen Dina Pengar - Kai-Anders Nilsson

05:40 Lägenhetsbrand i Bandhagen – en till sjukhus

En person har förts till sjukhus med oklara skador efter en lägenhetsbrand i Bandhagen. Branden kunde snabbt släckas av väktare. – Det var ett väktarbolag som larmade in då de kunde se rök i övervakningskamerorna, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl vid räddningscentralen Mitt.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

27 Jul 22:24 Melvin, 39, hjälpte flickorna ur bilen efter svåra kraschen

Melvin Jakobsson, 39, drog ut de svårt skadade tonårsflickorna ur bilen efter att den krockat med ett träd i Södertälje. Fyra av dem överlevde – men för en av flickorna var det för sent. – Henne satt jag med under väldigt lång tid och försökte verkligen allt, säger han.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

27 Jul 21:53 Man svårt knivskadad i Västerås

Skedde vid en pizzeria enligt uppgifter till Aftonbladet.
DN Sverige

27 Jul 21:13 E6 avstängd efter trafikolycka

En krock mellan flera bilar på E6 ska ha inträffat vid Saxtorpsskogen utanför Landskrona.
Expressen Kvällsposten - Ebba Torstensson

27 Jul 16:47 15 hektar brann på åker utanför Svedala

Det brann under eftermiddagen kraftigt på en åker i Klågerup utanför Svedala. En traktor och en höpress totalförstördes i branden. – Det brann som mest 15 hektar, säger Torbjörn Kokström som är inre befäl på räddningstjänsten Syd.
Expressen Kvällsposten - Ebba Torstensson

27 Jul 16:37 Väderkaos orsakade strömavbrott i Kalmar

Ett massivt regnoväder med blixt och åska har dragit in över Kalmar. Regnet orsakar översvämmade vägar i staden – och blixtovädret låg bakom ett omfattande strömavbrott som varade i flera timmar. – Jag har bott här hela mitt liv och aldrig sett något liknande, säger en man som befann sig i centrala Kalmar när ovädret bröt ut.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

27 Jul 16:20 Varning till boende: Ät inte era hemodlade grönsaker

Efter kemexplosionen i tyska Leverkusen har boende i området avråtts från att äta grönsaker och frukt från sina trädgårdar. Varningen kommer från den lokala miljömyndigheten, enligt tidningen Kölner Stadt-Anzeiger. Kraftig rök har bolmat ut från explosionsplatsen sedan i morse och händelsen har klassificerats som ett ”extremt hot”. Invånare i närområdet ombeds att hålla sig inomhus och låta bli sotet från röken, och de ska även låta bli att äta egenodlad mat eftersom man ännu inte kunnat säkerställa vilken typ av kemikalier som kan ha spridits från röken. Industriparkens chef bekräftar dock vid en pressträff att explosionen ska ha orsakat en brand i en tank med någon form av lösningsmedel.
omni.se

27 Jul 15:56 Ösregn och åskoväder – larm om översvämningar

Regnet öser ner på sina håll i Västsverige samtidigt som ett åskoväder dragit in över bland annat Vänersborg. Tidigare på tisdagen slog blixten ned i en båt – den orsakade ingen brand, och ingen befann sig i båten, uppger räddningstjänsten. E45 är översvämmad, och enligt Trafikverket råder stor trafikpåverkan vid Edsborg. Åskan orsakade en ”strömdipp” på Liseberg, vilket ledde till att stora attraktioner stängdes ner i 45 minuter.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

27 Jul 15:41 Brand härjar utanför Aten – på väg mot bebyggelse

En skogsbrand sprider sig just nu i norra Aten i närheten av berget Penteli, rapporterar Ta Nea. Enligt lokala myndigheter närmar sig branden huvudstadens förorter. Varningar har skickats ut på sms till boende i områdena men ännu har ingen evakuerats. Skogsbränder är vanligt förekommande kring Penteliberget. 2018 dog 102 personer när starka vindar fick lågorna att snabbt sprida sig till kustbyn Mati utanför Aten.
omni.se

27 Jul 15:38 Ung man allvarligt skadad i arbetsplatsolycka

En ung man har fallit från ett tak eller en byggnadsställning i Smedjebackens kommun. Mannen är allvarligt skadad och ambulanshelikopter fick kallas till platsen.
Expressen Nyheter - Jennifer Berg Eidebo

27 Jul 14:26 Centrala Kalmar strömlöst efter åskoväder

Hela centrala Kalmar har drabbats av ett strömavbrott efter ett intensivt åskoväder på tisdagen, rapporterar P4 Kalmar. Även flera hushåll på södra Öland har drabbats av strömavbrott. Räddningstjänsten har fått in larm om översvämning på Kalmar stadshotell och i andra byggnader, skriver SVT Småland. Hotellet uppskattar att vattennivån är drygt fyra centimeter i källaren. – Det gick jättensnabbt, regnet vällde in från gatan, säger hotelldirektören Åsa Måård. I nuläget finns ingen prognos för när strömmen kan komma tillbaka.
omni.se

27 Jul 14:03 Simone Biles bryter finalen efter misslyckade hoppet

Den amerikanska gymnastikstjärnan Simone Biles avbryter finalen av lagtävlingen i OS, skriver flera medier. USA:s gymnastikförbund skriver på Twitter att avbrottet skedde av ”medicinska skäl”. Biles avbröt finalen efter ett helt misslyckat hopp och en dålig landning. Enligt Sportbladet sa experten Veronica Wagner att hon aldrig tidigare har sett stjärnan misslyckas lika illa. Efter missen såg hon sammanbiten ut och lämnade arenan. Kort senare ströks storstjärnan från det amerikanska laget. Hon valde alltså att avbryta tävlingen efter missen. Enligt förbundet ska Biles bedömas från dag till dag om hon kan tävla. NBC-journalisten Monica Alba twittrar dock att Biles inte är skadad.
omni.se

27 Jul 14:02 Fyra nya dödsfall i Sverige sedan i fredags

Fyra coronarelaterade dödsfall har registrerats i Sverige sedan i fredags. Totalt har 14 655 personer dött med covid-19 i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Samtidigt får allt fler sin första vaccinspruta. 6 297 397 har vaccinerats med minst en dos, vilket är 76,9 procent av befolkningen. 49,1 procent har fått två doser.
omni.se

27 Jul 12:11 "Extrem fara" efter explosion i kemiområde

Ett dödsfall rapporteras och flera saknas efter en stor explosion på industriområdet Chempark i tyska Leverkusen. Myndigheterna varnar för ”extrem fara” i närområdet, men betonar att riskerna inte sträcker sig till den närbelägna storstaden Köln, rapporterar mediebolaget WDR.
SvD Världen

27 Jul 11:43 Två döda efter stor explosion i industripark

En stor explosion inträffade vid en industripark för kemianläggningar i Leverkusen i västra Tyskland. Flera personer har skadats och två personer har dött i olyckan, uppger tyska medier.
SvD Världen

27 Jul 11:39 Dödlig industriexplosion i Tyskland ett ”extremt hot”

En massiv explosion har ägt rum vid en industripark för kemindustrier i Leverkusen i västra Tyskland, rapporterar flera lokala medier. En person har dött och 31 personer är skadade. Fem av dem ska ha skadats allvarligt. Tyska myndigheter har klassificerat explosionen som ett ”extremt hot” och invånare har instruerats att hålla sig inomhus och inte röra sotet från röken. – Rökmolnet som steg upp var först vitt, sedan syntes en kraftig svart rökpelare från flera kilometers håll, säger Sveriges Radios utsände i Tyskland, Daniela Marquardt. Minst fyra anställda är fortfarande saknade. – Vi hoppas att vi kan hitta dem vid liv, säger industriområdets chef till medier.
omni.se

27 Jul 11:39 Explosion i kemifabrik i Tyskland – en person död

En explosion har inträffat i ett industriområde i Leverkusen i Tyskland, rapporterar flera medier. En anställd har dött, rapporterar tidningen Süddeutsche Zeitung . 16 personer har skadats, varav två uppges vara allvarligt skadade. Fyra personer saknas efter explosionen.
Expressen Nyheter - Max Sohl Stjernberg

27 Jul 10:57 Bolt stoppar sina elsparkcyklar på helgnätter

Bolt stoppar uthyrningen av sina elsparkcyklar under helgnätter som en åtgärd för att minska olyckorna, rapporterar TT. Fordonen går inte längre att använda mellan klockan 24 och 05 på fredagsnätter och lördagsnätter. ”Det går därmed inte att hyra någon av företagets elsparkcyklar som finns utplacerade i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund”, skriver företaget i ett pressmeddelande. De flesta olyckor med elsparkcyklar sker nattetid och på helger, enligt en enkät av Sahlgrenska sjukhus och Mölndals sjukhus.
omni.se

27 Jul 10:48 Draget för att stoppa olyckor med elsparkcyklar

Bolt stoppar uthyrningen av företagets elsparkcyklar under helgnätter. Tanken är att åtgärden ska leda till färre olyckor.
Expressen Nyheter - Redaktionen

27 Jul 10:15 Person svårt skadad efter MC-olycka i Trollhättan

En person har förts med helikopter från NÄL till Sahlgrenska, efter en singeolycka med motorcykel. Vid halv tolv i natt larmades polis och ambulans till platsen. Det kunde konstateras att mannen var svårt skadad – och att han inte hade körkort. – Han är illa däran, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen, till GT.
Expressen GT - Alva Nyblom

27 Jul 09:45 Bil voltade – kvinna förd till sjukhus i ambulans

E65 stängdes av under tisdagsförmiddagen efter en allvarlig trafikolycka i närheten av Sturupsrondellen. Två bilar var inblandade i en olycka, en av dem voltade och lade sig på taket vid sidan av vägen. En kvinna fick föras till sjukhus med ambulans.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden
© Elin Åberg

27 Jul 08:51 Man häktad för skott där barn skadades

Misstänks för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.
DN Sthlm

27 Jul 08:45 Begärs häktad för skjutning i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har begärts häktad för inblandning i skjutningen i Flemingsberg i Huddinge kommun den 17 juli, då två barn skadades.
SvD Sverige

27 Jul 08:44 25-åringen häktad efter skjutningen i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har häktats, misstänkt för inblandning i skottlossningen där två små barn skadades i Flemingsberg, skriver Expressen. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Vid skjutningen den 17 juni skadades två barn, en femårig flicka och en sexårig pojke, när de var ute och lekte. Flera personer med koppling till gängbrottslighet greps efter händelsen men släpptes sedan. Mannen själv nekar till brott, rapporterar Ekot.
omni.se

27 Jul 08:38 25-åring häktad efter barnskjutning

En man i 25-årsåldern häktas efter skottlossningen den 17 juli i Flemingsberg där två barn skottskadades. Han är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.
SvD Sverige

27 Jul 07:46 Man i 20-årsåldern död efter singelolycka i Svalöv

Under natten inträffade en trafikolycka utanför skånska Svalöv. ”En personbil kör av vägen och kolliderar med ett träd”, skriver polisen på sin hemsida. Bilens förare, en man i 20-årsåldern, omkommer i olyckan.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

27 Jul 07:36 Thailands sjukvård pressad – sjuka vårdas utomhus

Den tredje coronavågen har varit förödande för Thailand och antalet dödsfall har snabbt skjutit i höjden, skriver The Guardian. I april hade landet färre än 100 dödsfall och nu är siffran uppe i 4 146 döda. Vården är hårt belastad och bilder på sociala medier visar hur minst två sjukhus har placerat sjukhussängar på sina parkeringsplatser. Det höga trycket har också gjort att sjuka personer har dött i sina hem. En kropp placerades förra veckan på trottoaren i Bangkok och blev kvar i flera timmar, vilket ledde till stor ilska i staden. Nyhetsbyrån AP skriver att volontärer nu går samman för att hjälpa till. Volontärerna tar emot hundratals samtal om dagen från desperata covidpatienter. – Vi inser hur trötta läkare och sjuksköterskor är och hur hårt de jobbar, säger volontären Ekapob Laungprasert.
omni.se

27 Jul 06:58 Jonatan fastnade mitt i stormen: "Fullkomlig kaos"

När Jonatan Lindholm, 47, var ute med sin båt på Västkusten förra helgen vaknade han mitt i natten av ett ”fullkomligt kaos” utanför. Det slutade med att han blev upphissad av Sjöfartsverkets helikopter i stormen. Nu hyllar han organisationen. – Det finns så mycket kärlek där som måste lyftas fram.
Expressen GT - Johanna Waak

27 Jul 06:51 Tusentals bekämpar brand i Kalifornien

Runt 5 400 brandmän bekämpar en skogsbrand i den amerikanska delstaten Kalifornien. Branden har blivit så pass omfattande att den har börjat skapa sitt eget vädersystem.
SvD Världen

27 Jul 06:36 Man uppdragen ur vattnet i Härnösand

En man i 30-årsåldern har dragits upp ur vattnet vid Nybron i centrala Härnösand. Mannen har förts med ambulans till sjukhus. – När vi kom fram fick vi snabbt upp personen ur vattnet, säger Fredrik Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten Medelpad.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm