27 Jul 07:23 Regionerna bryter mot diskrimineringsreglerna

Flera svenska regioner har antagit riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet. Dagens Nyheter kan nu visa att flera av dem bryter mot sina egna riktlinjer.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka - Läs mer på expressen.se
© Lisa Mattisson

27 Jul 06:11 Regioner går emot egna riktlinjer

Låter patienter välja vårdpersonal efter etnicitet.
DN Sverige

27 Jul 09:21 MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

En man i 25-årsåldern har häktats för inblandning i skottlossningen där två små barn träffades i Flemingsberg. ■■■ Flera danskar har smittats av covid-19 under sin utlandsresa – men trots det har de satt sig på flyget hem. ■■■ Flera svenska regioner har antagit riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet. Dagens Nyheter kan nu visa att flera av dem bryter mot sina egna riktlinjer. ■■■ Expressen ger dig morgonens nyheter.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

27 Jul 18:32 WHO varnar för e-cigaretter: "Kriminellt"

Elektroniska cigaretter är hälsofarliga och måste regleras bättre för att tobaksindustrins ”kriminella” sätt att göra ungdomar nikotinberoende ska stävjas, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
SvD Världen

27 Jul 22:44 Tegnell avfärdar danska lösningen: ”Krångel”

I Danmark finns krav på coronapass för att få besöka platser som restauranger och gym. Men statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte ha liknande krav i Sverige, säger han i SVT:s Aktuellt . – Det är någonting som vi hittills inte har med oss.
Expressen Nyheter - Jennifer Berg Eidebo
© Kohei Chibahara/AFP

27 Jul 11:57 Värdnationen väntar i OS-kvartsfinal

Förbundskapten Gerhardsson: ”Ett välorganiserat lag.”
DN Sport

27 Jul 08:45 Begärs häktad för skjutning i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har begärts häktad för inblandning i skjutningen i Flemingsberg i Huddinge kommun den 17 juli, då två barn skadades.
SvD Sverige

27 Jul 13:51 Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Simone Biles bröt lagtävlingen i gymnastik och i stället vann det ryska laget tävlingen före USA. Men det rörde sig inte om någon skada för den amerikanska stjärnan. – Jag måste fokusera på min mentala hälsa, säger Biles enligt Reuters.
SvD Sport

27 Jul 11:55 Pensionärernas fina gest – för ungdomarna i Arvidsjaur

Fiskelycka råder för barn och ungdomar i Arvidsjaur. Pensionärer från PRO har planterat ut 1,5 ton fisk – och alla under 16 år får fiska gratis. – Responsen har varit jättestor, säger Gunnar Eriksson, 75, från PRO:s fiskegrupp.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

27 Jul 06:42 Activision Blizzard-anställda kritiska mot ledningen

En grupp anställda hos spelutvecklaren Activision Blizzard har samlat in över 800 namnunderskrifter till en protest mot hur ledningen för företaget reagerat på den stämning där man anklagas för att ha skapat en kultur med sexuella trakasserier. De anställda kallar i ett öppet brev ledningens reaktion på stämningen ”motbjudande och förolämpande”, och man kräver att företaget släpper ett uttalande där man erkänner hur allvarliga anklagelserna är och visar medkänsla med de personer som fallit offer för trakasserierna. ”Vi kommer inte att låta oss tystas, vi kommer inte att stå tillbaka, och vi kommer inte att ge upp förrän företaget vi älskar är en arbetsplats vi kan känna oss stolta över igen” skriver gruppen i sitt brev till ledningen. Activision Blizzard har inte kommenterat det öppna brevet ännu, skriver gamingsajten Polygon.
omni.se

27 Jul 14:02 Fyra nya dödsfall i Sverige sedan i fredags

Fyra coronarelaterade dödsfall har registrerats i Sverige sedan i fredags. Totalt har 14 655 personer dött med covid-19 i landet, enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Samtidigt får allt fler sin första vaccinspruta. 6 297 397 har vaccinerats med minst en dos, vilket är 76,9 procent av befolkningen. 49,1 procent har fått två doser.
omni.se

27 Jul 20:56 Passionerna kolliderar för svensk OS-debutant

Erik Holmer har två passioner. Den ena, idrotten, går tyvärr illa ihop med den andra: hållbarhet. – Det är väldigt svårt att motivera våra resor i ett sådant perspektiv, säger 26-åringen inför sin OS-debut.
SvD Sport
© Elin Åberg

27 Jul 09:42 Nya argument för stater att öka övervakningen

Pandemin, kriminalitet och terrorism – kritiker oroas över allt ofriare samhälle.
DN Kultur

27 Jul 22:46 Analyser: Vi måste reda ut varför ingen varnades

Trots att mycket tydde på att något våldsamt skulle ske utanför Kapitolium så fick poliserna på plats ingen information. Kongressförhörens största utmaning är att ta reda på varför, skriver Andy Kroll i en analys på Rolling Stone. ”Poliserna vittnade om att de var helt oförberedda inför den planerade stormningen. Varför fick de ingen varning?” skriver han. Jeremy Herb på CNN lyfter polisernas vittnesmål vid dagens förhör och beskriver dem som ”gastkramande”: ”De uttryckte ilska över att våldet ignorerades av vissa av de politiker som poliserna hade försökt skydda.” Dan Balz på Washington Post menar att polisernas vittnesmål svepte bort republikanernas tidigare invändanden mot kongressförhören. ”De påminde alla om varför stormningen kräver en ordentlig och opartisk utredning”, skriver han.
omni.se

27 Jul 09:16 Rättegång inleds efter mordet på 12-åriga Adriana

I dag inleds rättegången mot de tre män som åtalats för synnerligen grovt vapenbrott efter morden på 12-åriga Adriana i Botkyrka förra året, rapporterar TV4. I en musikvideo som spelades in innan dödskjutningen syns vapen som utgör en del av bevisningen i målet. Ett av vapnen, en AK 47:a, ska enligt polisen ha använts vid mordet. Även den flyktbil som användes syns i videon. Förutom de tre personer som misstänks för vapenbrott misstänks ytterligare fem personer för inblandning i själva mordet. Två av dem är frihetsberövade och tre är efterlysta och tros befinna sig i Turkiet.
omni.se

27 Jul 05:53 Svenska idén räddning vid översvämningarna

Översvämningarna i Europa sätter fart på affärerna kring en svensk uppfinning. Skyddsvallar från företaget Noaq i Hälsingland bidrog till att leda bort störtfloder i Tyrolen.
SvD Näringsliv
 
Visa mer nyheter