28 Jul 10:25 Regeringen: Bygg Norrbotniabanan hela vägen

Trafikverket får i uppdrag att omgående planera den andra halvan av Norrbotniabanan, delen från Skellefteå till Luleå. – Arbetet med att fullfölja hela Norrbottniabanan är därmed i gång, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff.
SvD Näringsliv

28 Jul 11:16 Beskedet: Norrbotniabanan ska byggas till Luleå

Norrbotniabanan ska byggas hela vägen upp till Luleå och Trafikverket har nu fått i uppdrag att ta fram ett plan för sträckan. Det beskedet ger infrastruktur Tomas Eneroth (S) på en digital pressträff. Bygget inleddes 2018 och pengar finns för sträckan mellan Umeå och Skellefteå. Men det har saknats det besked om när nästa steg kommer, och pengar, för sträckan från Skellefteå till Luleå. Båda sträckorna är ungefär lika långa, runt 13 mil. – Trafikverket får nu i uppdrag att planera sträckan Skellefteå–Luleå, med syfte att möjliggöra för en byggstart av sträckan inom ramen för kommande infrastrukturplanen, sa Eneroth på pressträffen. – Det är ett historiskt beslut, tillade han.
omni.se

28 Jul 12:56 Diplomatiska samtal mellan Kina och talibanerna

Kina förväntar sig att talibanerna ska spela en stor roll i att få ett slut på Afghanistans krig och återuppbyggandet av landet. Det säger Kinas utrikesminister Wang Yi efter samtal med en talibandelegation på onsdagen, rapporterar Reuters. Utrikesministern säger i ett uttalande att han hoppas att talibanerna ska slå till mot den uiguriska separatistgruppen Östturkestans islamiska rörelse (Etim). En grupp som av Kina ses som ett ”direkt hot mot Kinas nationella säkerhet”, skriver TT. Delegationen försäkrade samtidigt Kina om att Afghanistan inte kommer att vara en bas för separatister att konspirera mot ett annat land, skriver AFP.
omni.se

28 Jul 20:41 Triggervarningen blev ett äkthetsintyg

En äkta triggervarning. Jag hade räknat med att bli våldsamt irriterad när jag stötte på en sådan. Nu blir min reaktion snarast den motsatta – varningen är ett äkthetsintyg; här har inget slätats över.
SvD Kultur

28 Jul 20:39 Det kan Kina vinna på taliban-samtalen

Varför sätter Kina sina förhoppningar om fred och stabilitet i Afghanistan till talibanerna, som just nu driver ett offensivt krig mot sin egen regering? Svaren kan sökas i ländernas handelsrelationer.
SvD Världen

28 Jul 05:40 Regnet drar norrut – men lugnar sig

I takt med att tisdagens kraftiga regnoväder i södra Sverige har dragit vidare norrut under natten har det samtidigt tappat i intensitet. – Men det kan generellt förekomma lokalt kraftiga skurar även i dag, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.
SvD Sverige

28 Jul 10:34 Elevernas betyg stabila under pandemiåret

Betygen i årskurs nio och gymnasiet har legat på stabila nivåer under pandemiåret visar statistik från Skolverket, enligt SR Ekot. Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, säger att myndigheten ska titta vidare på om det kan vara så att statistiken inte ger hela bilden, utan att elever ändå kan ha tappat kunskap.
omni.se
© Sandra Charina Lundin

28 Jul 17:19 Norrbotniabanan förlängs: ”Fantastiskt”

Norrbottens handelskammare välkomnar beskedet att järnvägssträckan byggs ut.
DN Ekonomi

28 Jul 11:01 Kilometervis av rutten fisk spolas upp på stranden

TV: ”Aldrig sett så många döda fiskar förut”
Expressen TV - Redaktionen

28 Jul 20:23 Regionen om granskningen: Går emot våra värderingar

Att vårdgivare i Skåne låter patienter välja läkare och tandläkare utifrån etnicitet ”är på tvärs” med regionens värderingar. Det säger Region Skånes tillförordnade HR-direktör Jan Lundin till SVT Nyheter Skåne. Detta sedan en granskning från DN tidigare i veckan visat att alla regioner i Sverige har vårdgivare som låter patienter välja att listas av etniskt svenska läkare och tandläkare. Enligt SVT rör det sig om flera offentliga och privata vårdgivare i Skåne. – Vi möter ju medborgarna i Skåne, och det speglar det samhälle vi har och den utmaning som finns i samhället, säger Lundin.
omni.se

28 Jul 16:57 Överläkarens uppmaning: Testa dig efter utlandsresan

Överläkare Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, varnar för utlandsresenärer som drar med sig deltaviruset hem till Sverige. Till skillnad från Folkhälsomyndighetens anser han även att de som fått en första dos bör testa sig när de kommer hem till Sverige. ”Men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver han i ett Instagraminlägg. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att uppmaningen inte går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 04:30 Varningen om tillägget – många får annat belopp

I september får cirka hälften av Sveriges pensionärer högre pension då det nya inkomstpensionstillägget (ITP) börjar betalas ut. Men missuppfattningarna om tillägget är många, inte minst att alla kommer att få maxbeloppet 600 kronor, skattefritt. – De allra flesta får ett helt annat belopp, säger Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten.
Expressen Dina Pengar - Johan Sennero

28 Jul 13:00 ”Blir barn sjukare av Delta än av tidigare varianter?”

Vad säger forskningen om vaccin till barn? Och varför blir vissa barn långtidssjuka i virussjukdomen? Maria Mossberg, barnläkare vid Lunds universitet, svarade på era frågor.
Expressen Coronaviruset - Redaktionen

28 Jul 04:30 Kungen gav medaljer till sina klubbkamrater

Sedan decennier är han förste hedersledamot i den slutna herrklubben Royal Bachelors Club. GT:s granskning visar nu att kungen vid 15 tillfällen delat ut kungliga medaljer till sina egna klubbkamrater. Bland de som prisats finns en landshövding, en domare och flera direktörer. – Vi är en kunglig klubb, säger klubbordföranden Lars-Eric Boreström.
Expressen GT - Claes Petersson

28 Jul 17:28 Biles avhopp kan förändra elitidrottarnas villkor

Psykisk ohälsa är frågan som genomsyrar OS efter att spelens två största stjärnor öppet berättat om sitt mående. Simone Biles avhopp från gymnastikens mångkamp är en ögonöppnare som i förlängningen kan komma att förändra elitidrottarnas villkor.
SvD Sport
 
Visa mer nyheter