28 Jul 17:52 Efter översvämningarna – så skyddar sig Skåne

Under tisdagen drabbades Kalmar av översvämning och under onsdagen kom ovädret till Kristianstad. När de skånska städerna drabbas av skyfall och översvämningar finns olika strategier. • En skånsk kommun planerar 100 år framåt i tiden. • Men på andra håll skapar klimatskyddet konflikt. Här är några av lösningarna på extremvädrets följder.
Expressen Kvällsposten - Moa Skimutis

28 Jul 06:59 Leveransproblem när suget efter elcyklar ökar

Efterfrågan på elcyklar har ökat under pandemin, men leveransproblem hindrar försäljningen från att öka så mycket som den skulle kunna, rapporterar TT. Detta i kölvattnet av halvledarbristen som påverkat branscher världen över. – Hade vi haft fler cyklar så hade vi kunnat sälja mer, Joakim Stenberg, vd för branschorganisationen Cykelbranschen. Enligt Joakim Stenberg skulle det gå att sälja uppåt 30 procent fler cyklar, men det råder brist på både tillbehör och reservdelar – på grund av flaskhalsar som uppstått i leveranskedjan i och med pandemin. Förhoppningen är att problemen ska vara lösta till våren eller nästa höst.
omni.se

28 Jul 08:20 USA:s storstjärna drar sig ur efter psykisk ohälsa

Simone Biles kommer inte att försvara sitt OS-guld i torsdagens final i mångkamp. Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående, uppger USA:s gymnastik­förbund i ett uttalande. – Jag hoppas att det här kan vara en ögonöppnare, säger tidernas främste olympier Michael Phelps.
SvD Sport

28 Jul 09:38 Drunkningslarm på Gotland – kvinna hittad i vattnet

En kvinna har dragits upp ur vattnet efter ett drunkningslarm vid Ljugarn på Gotland. Hennes tillstånd är i nuläget oklart. – Hon är bärgad av helikopter och överlämnad i ambulans, säger Johan Ahlin, sjöräddningsledare vid Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral (JRCC).
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 12:47 Oprövad kortisonmetod på kvinnor med vestibulit

Ett 50-tal unga kvinnor i Skåne har genomgått en oprövad behandling mot vestibulit och samlagssmärtor, skriver regionen i ett pressmeddelande. Läkaren som utfört behandlingarna har tagits ur tjänst och anmälts till Inspektionen för vård och omsorg. Behandlingarna har gått ut på att ge kortisoninjektioner, vilket inte är en vedertagen behandling i Sverige. Inte heller finns det någon publicerad forskning eller utvärdering av effekten. Region Skåne har börjat kontakta patienter som behandlats och har öppnat en särskild telefonlinje för berörda och kvinnor som känner sig oroliga. Ingenting tyder dock på att injektionerna har orsakat skada.
omni.se

28 Jul 04:30 Varningen om tillägget – många får annat belopp

I september får cirka hälften av Sveriges pensionärer högre pension då det nya inkomstpensionstillägget (ITP) börjar betalas ut. Men missuppfattningarna om tillägget är många, inte minst att alla kommer att få maxbeloppet 600 kronor, skattefritt. – De allra flesta får ett helt annat belopp, säger Agneta Claesson på Pensionsmyndigheten.
Expressen Dina Pengar - Johan Sennero

28 Jul 12:16 Malmödesigner anklagar stor modesajt för plagiat

En kläddesigner från Malmö anklagar den internationella modesajten Shein för att kopiera hennes klädesplagg, rapporterar Sydsvenskan. 20-åriga Eliza Hilding stickar färgglada plagg inspirerade av 70-talet. Nyligen upptäckte hon att Shein plagierat en väst som hon gjorde klart i våras. På Instagram visar hon upp likheterna mellan plaggen, och även andra designers produkter som hon tror att Shein kopierat. Eliza Hilding säger att Shein har kontaktat henne och bett om ursäkt, men hon tror inte de kommer sluta plagiera. – Det här företaget kommer inte sluta stjäla design, det enda de bryr sig om är sitt rykte.
omni.se

28 Jul 22:30 Feriejobb – högre lön på krogen än kommunen

Det är på krogen eller på Gröna Lund som sommarjobben ger bäst lön. Och det är äldre ungdomar som är vinnarna. Lägst ersättning får feriejobbande ungdomar i Luleå kommun.
SvD Näringsliv

28 Jul 06:49 Kraftig ökning för V: ”Har kapitaliserat på irritation”

Vänsterpartiet går starkt framåt i SVT/Novus väljarbarometer. I partisympatiundersökningen från slutet av juli svarar 13,3 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på V om det vore val i dag, en uppgång med 2,1 procent jämfört med mätningen i juni. Uppgången är den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen och den högsta siffran för V sedan Novus mätningar startade år 2006. Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger att partiet lyckades få igång en diskussion om de klassiska vänsterfrågorna i samband med regeringskrisen i början av sommaren. – De förmådde att kapitalisera på en irritation över januariavtalet, säger Sjöström. Enligt mätningen återtar även SD platsen som Sveriges andra största parti med ett stöd på 21,6 procent. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer har svarat på undersökningen som genomfördes mellan den 19–26 juli i år via telefon, sms och post. Totalt tillfrågades 4 863 personer, vilket ger ett bortfall på 49 procent. Novus har kontrollerat att resultatet inte påverkas av bortfallet Källa: SVT Nyheter
omni.se
© Giuseppe Cacace/AFP

28 Jul 09:45 ”Jag var redo att ramla ihop på banan”

Världstvåan Medvedev vann men kokade av både ilska och värme.
DN Sport

28 Jul 10:09 Pragmatiskt Kina ser möjligheter i Afghanistan

En delegation från talibanerna är i Peking i dagarna för samtal. Nu när USA drar sig tillbaka från Afghanistan försöker Kina flytta fram sina positioner i landet. Peking-regimen har inga problem med samarbete med talibanerna, som tar över allt fler territorier men egentligen står ideologiskt långt ifrån Kina.
SvD Världen

28 Jul 09:39 Brand i stuga i Halland – sju enheter på plats

Det brinner i en stuga i Gunnarp i Halland. Det uppskattas vara en konstruktionsbrand, enligt SOS Alarm. Det är sju enheter på plats, men ingen ska ha kommit till skada.
Expressen GT - Alva Nyblom

28 Jul 18:19 Fängelsestraff för man som förde bort barn och exfru

En 42-årig man döms av Solna tingsrätt till nio års fängelse för människorov och grov egenmäktighet med barn efter ett kidnappningsdrama som utspelade sig i våras, skriver Dagens Nyheter. I mars förde mannen bort sin sjuåriga dotter och flickans mamma, som även är mannens exfru. Även flickans morbror fördes bort. Kidnappningen blev känd för polisen sedan exfrun lyckats fly från en skåpbil vid ett rödljus i södra Stockholm. Enligt DN hade mannen tidigare dömts för att har fört flickan till Nordafrika mot mammans vilja. En medhjälpare till mannen döms till sex års fängelse medan en tredje åtalad frikänns.
omni.se

28 Jul 14:00 Julian Assange förlorar sitt medborgarskap i Ecuador

En domstol i Ecuador har beslutat att dra in Julian Assanges medborgarskap, rapporterar The Guardian . Wikileaksgrundaren fick medborgarskapet år 2018 av landet för att kunna lämna ambassaden i Storbritannien. Assanges advokat planerar att överklaga domstolsbeslutet.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 07:22 Etzler: Uppskattning för att V stoppade hyreshöjning

Vänsterpartiets starka sommaruppsving i SVT/Novus mätning välkomnas av partisekreteraren Aron Etzler (V). – Jag tror att det finns en stark uppskattning för att V stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit, säger han till SVT Nyheter. Frågan om marknadshyror för nyproduktion, där V drev en tuff linje mot januariavtalet, blev den utlösande faktorn för regeringskrisen tidigare i somras. Enligt mätningen skulle 13,3 procent av de tillfrågade väljarna rösta på V om det vore val i dag, den högsta siffran för partiet sedan Novus mätningar började 2006. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021. Totalt tillfrågades 4 863 personer. Källa: SVT Nyheter
omni.se
 
Visa mer nyheter