28 Jul 07:02 Kraftigt ökat stöd för V efter regeringskrisen

Vänsterpartiet fortsätter att öka sitt väljarstöd, visar en ny partisympatiundersökning från SVT/Novus. Samtidigt är Socialdemokraterna det parti som tappat mest. – Det lönar sig att bråka om viktiga saker, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till SVT Nyheter.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm - Läs mer på expressen.se

28 Jul 06:49 Kraftig ökning för V: ”Har kapitaliserat på irritation”

Vänsterpartiet går starkt framåt i SVT/Novus väljarbarometer. I partisympatiundersökningen från slutet av juli svarar 13,3 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på V om det vore val i dag, en uppgång med 2,1 procent jämfört med mätningen i juni. Uppgången är den enda statistiskt säkerställda förändringen i mätningen och den högsta siffran för V sedan Novus mätningar startade år 2006. Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger att partiet lyckades få igång en diskussion om de klassiska vänsterfrågorna i samband med regeringskrisen i början av sommaren. – De förmådde att kapitalisera på en irritation över januariavtalet, säger Sjöström. Enligt mätningen återtar även SD platsen som Sveriges andra största parti med ett stöd på 21,6 procent. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer har svarat på undersökningen som genomfördes mellan den 19–26 juli i år via telefon, sms och post. Totalt tillfrågades 4 863 personer, vilket ger ett bortfall på 49 procent. Novus har kontrollerat att resultatet inte påverkas av bortfallet Källa: SVT Nyheter
omni.se

28 Jul 22:36 Dråputredning öppnas efter belgiska översvämningarna

En belgisk domare har under onsdagen valt att öppna en dråputredning efter de stora översvämningarna i landet som orsakade 38 människors död, rapporterar AFP. Utredningen ska komma fram till om det finns någon som är ansvarig för vad landets åklagarmyndighet kallar ”ofrivilligt mord på grund av brist på framsynthet eller försiktighet”.
omni.se

28 Jul 07:22 Etzler: Uppskattning för att V stoppade hyreshöjning

Vänsterpartiets starka sommaruppsving i SVT/Novus mätning välkomnas av partisekreteraren Aron Etzler (V). – Jag tror att det finns en stark uppskattning för att V stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit, säger han till SVT Nyheter. Frågan om marknadshyror för nyproduktion, där V drev en tuff linje mot januariavtalet, blev den utlösande faktorn för regeringskrisen tidigare i somras. Enligt mätningen skulle 13,3 procent av de tillfrågade väljarna rösta på V om det vore val i dag, den högsta siffran för partiet sedan Novus mätningar började 2006. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021. Totalt tillfrågades 4 863 personer. Källa: SVT Nyheter
omni.se

28 Jul 07:09 V får historiskt högt stöd – mörkt för L och MP

Vänsterpartiet går starkt framåt och får det högsta stödet någonsin i SVT/Novus väljarbarometer. Samtidigt återtar Sverigedemokraterna platsen som Sveriges näst största parti efter att stödet minskat för Moderaterna.
SvD Sverige

28 Jul 04:40 Tredje raka segern för herrarna efter matchrysare

De svenska handbollsherrarna har tagit sin tredje raka OS-seger i Tokyo, efter en jämn match mot Portugal. Portugal tog tidigt en 3-0-ledning men Sverige kom snabbt ikapp och lagen följdes sedan åt i den första halvleken, skriver Expressen. Ställningen var 14-14 i paus. I de sista minuterna av matchen fick portugiserna ett frikast, när laget bara låg under med ett mål. Men skottet gick i muren och matchen slutade 29–28 till Sverige. – Det var en stark laginsats så jag är väldigt nöjd, säger Niclas Ekberg, som stod för hela nio mål, enligt SVT Sport. Svenska herrlandslaget har tidigare vunnit mot både Bahrain och Japan, även där med små marginaler.
omni.se

28 Jul 18:44 Vapenföretag vill förlikas efter skolskjutning

Sandy Hook-massakern 2012 sände chockvågor genom USA. Efter en mångårig process erbjuder nu företaget Remington – som tillverkat mordvapnet – skadestånd till offrens anhöriga.
SvD Världen

28 Jul 10:09 Pragmatiskt Kina ser möjligheter i Afghanistan

En delegation från talibanerna är i Peking i dagarna för samtal. Nu när USA drar sig tillbaka från Afghanistan försöker Kina flytta fram sina positioner i landet. Peking-regimen har inga problem med samarbete med talibanerna, som tar över allt fler territorier men egentligen står ideologiskt långt ifrån Kina.
SvD Världen

28 Jul 07:26 Sökandet efter försvunna fortsätter i Leverkusen

Sökandet efter försvunna personer fortsätter i tyska Leverkusen efter explosionen i en industripark för kemindustrier på tisdagen. Det rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger. Fortsatt saknas fem personer och eftersläckningsarbete på platsen pågår. – Det finns ingen ny utveckling, säger en talesperson till tidningen. På tisdagskvällen sa parkens chef Lars Friedrich till media att förhoppningen att hitta de saknade vid liv minskar.
omni.se

28 Jul 08:29 Kraftiga skurar och åskväder väntar – ovädret drar norrut

Kalmar drabbades hårt av blixtnedslag och översvämningar under tisdagen. Ovädret rör sig norrut i landet – och kraftiga lokala skurar väntas i Svealand under dagen. – I Svealand väntas kraftiga skurar med åska, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. I Gävleborg väntas stora regnmängder, varnar SMHI.
Expressen Vader - Jennifer Snarbacka

28 Jul 03:23 Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.
SvD Världen

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se

28 Jul 05:30 Pandemin skapar sug efter elcyklar

Omkring 100 000 elcyklar säljs i Sverige varje år. Under pandemin har efterfrågan ökat, men leveransproblem på grund av just pandemin hindrar försäljningen från att stiga ytterligare.
SvD Näringsliv

28 Jul 21:50 NYHETSDAGEN: V:s kraftiga stöd efter avsättandet av Löfven • Läkare får fängelse efter covid-bluff • Villor översvämmade i Trosa

Vänsterpartiet fortsätter att öka sitt väljarstöd efter misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven, visar en ny partisympatiundersökning från SVT/Novus. ■■■ Läkaren Farshid Sistani, 35, erbjöd snabba coronatest och utfärdade reseintyg men analyserade aldrig proverna – nu döms han till fängelse. ■■■ Minst ett tiotal villor i Trosa har fått sina källare översvämmade och en väg i området är underminerad och delvis raserad. ■■■ Expressen ger dig tre nyheter i korthet.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 04:10 Judofiaskot fullbordat: "Det var nu eller aldrig"

Judolandslaget var aldrig nära en historisk svensk OS-medalj. Efter det blågula fiaskot i Nippon Budokan kan det dröja länge innan drömmen blir verklighet, säger landslagschefen Robert Eriksson. – Det var väl nu eller aldrig. Lyckades vi inte här, så vettefan om vi någonsin kommer göra det.
SvD Sport

28 Jul 14:34 President Kais Saied avskedar fler tjänstemän

Den politiska osäkerheten ser ut att bli allt större i Tunisien, då landets president Kais Saied avskedat ännu fler tjänstemän, rapporterar AFP. Sent på tisdagen utfärdade Saied dekret som avskedade en lång lista med högt uppsatta regeringstjänstemän, däribland arméns chefsåklagare. Det var i helgen som presidenten upplöste parlamentet för att själv ta makten under en övergångsperiod. Saied har hävdat att hans handlingar är motiverade i enlighet med konstitutionen, medan kritikerna kallat det en kupp.
omni.se
 
Visa mer nyheter