28 Jul 12:39 Forskarnas larm: ”Ett avgörande årtionde”

”Oåterkalleliga klimateffekter”. Efter årets extremsommar är det vad som kommer drabba bland annat regnskogarna i Amazonas inom en snar framtid, varnar en internationell grupp forskare, rapporterar Sveriges Radio Ekot .
Expressen Klimat - Jennifer Snarbacka - Läs mer på expressen.se

28 Jul 10:19 Rockström: ”Detta årtionde avgörande för framtiden”

Årtiondet mellan 2020 och 2030 är ett avgörande årtionde för mänsklighetens framtid på jorden. Det säger miljöprofessorn Johan Rockström till SR Ekot. Han är en av författarna bakom en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Bioscience, som undertecknats av cirka 14 000 forskare. I artikeln varnas för att jordens ”livstecken” är rekorddåliga och att vi nu närmar oss oåterkalleliga klimateffekter. – Helt avgörande är att stoppa förlusten av biologisk mångfald i världen. Om vi inte får stopp på förstörelsen av de stora ekosystemen (...) då förlorar vi kolsänkorna och då spelar det inte så stor roll om vi lyckas fasa ur de fossila energikällorna, säger han till radion. Varningen kommer efter den senaste tidens katastrofer, bland annat de stora översvämningarna i Europa.
omni.se

28 Jul 13:16 Norge skjuter upp lättnader igen: ”Oroande utveckling”

Norges regering skjuter upp nästa steg i att lätta på coronarestriktionerna, rapporterar flera medier. Anledningen är spridningen av deltavarianten. – Det pågår en oroande utveckling i flera europeiska länder på grund av deltavarianten, även i länder med högre vaccinationstäckning än i Norge, som Storbritannien och Nederländerna, säger hälsominister Bent Høie från partiet Høyre. Nästa steg i lättnaderna, ”steg fyra”, kommer bland annat att innebära slopade begränsningar av hur många gäster norrmännen får ha i hemmet. Planerna på lättnader sköts även upp i början av juli. En ny utvärdering ska göras i mitten augusti.
omni.se

28 Jul 12:07 Grannarna har fått nog av padelspelarna

Den svenska padelboomen märks runtom i landet. Nu har grannar till banor på Gotland fått nog – och klagar till kommunen om högljudda skrik, könsord och störande racketslag, rapporterar P4 Gotland. – Fram för allt är det racketsmällarna som stör, säger Jens Zander, som bor i närheten av en padelbana.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

28 Jul 10:02 Per Bolund: ”Alla behöver göra förändringar”

Regeringen vill att Sverige tar ett större ansvar för att nå klimatmålen. En del i arbetet ligger på individnivå, menar klimatminister Per Bolund (MP), som bedömer att flera svenskar behöver förändra sin livsstil. – Min övertygelse är att vi alla behöver göra förändringar, säger han till Dagens Nyheter .
Expressen Klimat - Jennifer Snarbacka
© Joel Marklund/Bildbyrån

28 Jul 05:57 Dressels piska kan avgöra finalrysaren

24-åringen kallas ”Phelps efterträdare”.
DN Sport

28 Jul 17:56 Försvunna Allra-topparna pekas ut: ”Centrala roller”

Förra veckan dömdes fyra Allra-toppar till fängelse. Samtidigt ökar pressen på de tidigare direktörerna Mattias Bengtsson, 43, och Ewran Mersin, 44. De har tidigare varit på flykt som internationellt efterlysta. Nu pekar hovrätten ut dem och menar att de haft ”centrala roller i de transaktioner” som låg till grund för åtalen mot de fyra dömda.
Expressen Dina Pengar - Leif Brannstrom

28 Jul 13:53 ”För varje punchline finns vilja att förbättra världen”

Få är så mycket entreprenörer som Peter Carlsson, skriver GP:s Carl Petersson Moberg när han recenserar sommarpratet från Northvolts vd. Batterifabriksgrundaren inleder sitt sommarprat med att hylla sin tidigare chef, Teslagrundaren Elon Musk. Men på många sätt är han Sveriges Elon Musk, tycker GP:s recensent. ”För varje fräck punchline finns också en vilja att göra världen bättre. För varje citat-plansch en idé om människans stora värde. Var och en får själv bedöma hur högt det ska skattas.” DN:s Pia Gripenberg kallar Carlsson för ”Europas batterimessias” och tycker att det mest givande i sommarpratet är att lyssna på berättelser om möten med skellefteborna. Det finns gott om optimism, men Carlssons visioner tränger inte igenom, tycker Aftonbladets Benjamin Ekroth. ”I stället blir det en räcka bedrifter, kryddade med entrepenörslingo, där man inte får en skymt av personen Peter Carlsson.”
omni.se

28 Jul 16:57 Överläkarens uppmaning: Testa dig efter utlandsresan

Överläkare Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, varnar för utlandsresenärer som drar med sig deltaviruset hem till Sverige. Till skillnad från Folkhälsomyndighetens anser han även att de som fått en första dos bör testa sig när de kommer hem till Sverige. ”Men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver han i ett Instagraminlägg. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att uppmaningen inte går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 14:30 Bostadspriser faller: ”En indikator för hela landet”

Bostadspriserna i Storstockholm sjunker, och gör nu det största klivet bakåt på drygt ett år. Experter menar att marknaden börjar bromsa in – men att väldigt lite talar för ett större ras.
SvD Näringsliv

28 Jul 08:05 Bopriserna i Stockholm backade i juli

Priserna på bostadsrätter inom Stockholms kommun sjönk 2,3 procent i juli och tog därmed det största klivet bakåt sedan april 2020, enligt Danske Banks boprisindikator. Rensat för säsongsfaktorer var nedgången något mindre, 1,5 procent. Danske Banks chefekonom Michael Grahn tror att det är en temporär sättning i prisbilden. – Det återstår dock att se hur det återinförda amorteringskravet påverkar priserna de kommande månaderna, det är förstås en riskfaktor, säger han i en kommentar. Ett kraftigare börsfall utgör också alltid en risk för bostadspriserna, skriver banken. Lägenheter större än 100 kvadratmeter gick motströms och fortsatte stabilt uppåt. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se
© Joel Marklund/Bildbyrån

28 Jul 09:52 Stöttas av Phelps: ”Okej att inte vara okej”

Gymnastikstjärnan Simone Biles får stöd på bred front.
DN Sport

28 Jul 09:08 Armeniska soldater dödade i sammandrabbning

Tre armeniska soldater har dödats i gränssammandrabbningar med azeriska styrkor, meddelar landets försvarsdepartement. Det är den dödligaste militära sammandrabbningen mellan grannländerna sedan kriget förra året.
SvD Världen

28 Jul 04:30 Miljonerna bakom svenskarnas fiske: ”Är väldigt stora summor”

För bara 30 år sedan var karpfisket knappt existerande i Sverige. Nu är aktiviteten febril. Men fiskarna arbetar inte i medvind – efter brexit är utbudet på utrustning skral, och nyligen ville Havs- och Vattenmyndigheten förbjuda nyetableringen av fisken. Samtidigt pågår en diskussion om allas möjlighet att fiska karp i en allt slutnare fiskevärld. Kvällsposten har följt Sveriges karppionjär under en karpfisketävling i skånska Tunbyholmssjön.
Expressen Kvällsposten - Louise Lennartsson

28 Jul 10:34 Elevernas betyg stabila under pandemiåret

Betygen i årskurs nio och gymnasiet har legat på stabila nivåer under pandemiåret visar statistik från Skolverket, enligt SR Ekot. Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, säger att myndigheten ska titta vidare på om det kan vara så att statistiken inte ger hela bilden, utan att elever ändå kan ha tappat kunskap.
omni.se

28 Jul 13:42 Huvudstadens larm – klarar inte fler elsparkcyklar

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har ökat lavinartat den senaste tiden. På Stockholms gator finns det nu strax över 21 000 tillgängliga elsparkcyklar. – Min känsla är att vi är nära kapacitetstaket i Stockholm nu, säger Johan Sundman, projektledare för Trafikkontoret till P4 Stockholm .
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm
 
Visa mer nyheter