28 Jul 15:49 England öppnar för EU-turister

Från den 2 augusti kan färdigvaccinerade turister från EU och USA resa in i England utan att sitta i karantän. Beskedet är efterlängtat i den brittiska turistnäringen efter 16 månaders stränga reserestriktioner.
SvD Världen
© Tolga Akmen/AFP

28 Jul 12:12 Vaccinerade EU-turister slipper karantän i England

Har tidigare krävt tio dagars karantän – nu räcker covidpass.
DN Världen

28 Jul 13:22 Hälften av Tysklands befolkning fullvaccinerade

Mer än hälften av Tysklands befolkning är nu fullt vaccinerade mot covid-19. Det meddelar den tyske hälsoministern Jens Spahn som beskriver det som ”ytterligare en milstolpe”. I ett inlägg på Twitter skriver Spahn att 41,8 miljoner tyskar nu har fullt skydd medan 61,1 procent fått minst en dos. ”Ju fler som vaccinerar sig, desto säkrare kommer vi att vara i höst och vinter”, skriver han. Med stigande smittotal kommer debatten om hur man kan övertyga fler människor att vaccinera sig att bli en nyckelfråga i det nationella valet som planeras i slutet av september, skriver AFP.
omni.se

28 Jul 19:08 Israel börjar vaccinera femåringar i riskgrupp

Israel meddelade under onsdagen att barn i åldrarna mellan fem och elva som är i riskgrupp kan få vaccinera sig från och med den första augusti, rapporterar AFP. Det är inte tal om någon storskalig vaccinering utan det är bara barn som riskerar att dö eller bli allvarligt sjuka om de skulle smittas. – Beslut kring varje vaccination i den här gruppen kommer tas från fall till fall, säger en talesperson från landets hälsomyndighet till AFP.
omni.se

28 Jul 04:28 Greta Thunberg, 18, har fått första vaccindosen

Greta Thunberg har fått ett stick i armen med en första dos coronavaccin. Det låter den 18-åriga klimataktivisten meddela på sociala medier – samtidig som hon poängterar att vaccinfördelningen mellan rika och fattiga länder är orättvis.
Expressen Nyheter - Alexander Jacobsson

28 Jul 15:05 Vaccinerade turister kan slippa karantän i England

Fullvaccinerade personer som reser till England från EU och USA kan slippa tio dagars karantän vid ankomst. Det beslutade den brittiska regeringen på onsdagen, rapporterar BBC. Regeringen har tidigare inte accepterat EU:s covidpass, och den amerikanska motsvarigheten. Endast vaccinationer som gjorts inom det brittiska systemet har accepterats för att slippa karantän. De nya reglerna väntas träda i kraft nästa vecka, skriver flera medier. Anledningen till beslutet anses vara att premiärminister Boris Johnson bekymrar sig över det ekonomiska bortfallet när turister väljer att resa till andra städer i stället för London, skriver DN.
omni.se

28 Jul 05:30 Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.
SvD Sverige

28 Jul 13:30 Eriksson stöttar Biles: "Otroligt starkt"

Gymnastikstjärnan Simone Biles hoppar av mångkampen i OS för att fokusera på sitt psykiska välmående. Det hyllas hon för av både Michelle Obama och Unicef. Och den svenska fotbollsstjärnan Magdalena Eriksson säger: – Det är otroligt starkt av henne att säga ifrån och säga nej.
SvD Sport

28 Jul 23:16 Biden: Ryssland har kärnvapen och olja – inget annat

Stormakterna USA och Ryssland har under onsdagen mötts i ett nedrustningssamtal. Många hade hoppats att det här skulle tina upp den frusna relationen mellan länderna, men den hårda tonen forsatte, skriver internationella medier. I ett tal från USA:s president anklagade Biden Ryssland för att de redan nu har börjat lägga sig i USA:s kongressval 2022 genom desinformation och kallade det ett ”rent övergrepp”. – Putin sitter på toppen av en ekonomi som har kärnvapen och olja, men inget annat, tillade Biden. Talet fick kritik från Kreml som sa att USA ”knappast är en partner, utan snarare en motståndare”.
omni.se

28 Jul 18:19 Fängelsestraff för man som förde bort barn och exfru

En 42-årig man döms av Solna tingsrätt till nio års fängelse för människorov och grov egenmäktighet med barn efter ett kidnappningsdrama som utspelade sig i våras, skriver Dagens Nyheter. I mars förde mannen bort sin sjuåriga dotter och flickans mamma, som även är mannens exfru. Även flickans morbror fördes bort. Kidnappningen blev känd för polisen sedan exfrun lyckats fly från en skåpbil vid ett rödljus i södra Stockholm. Enligt DN hade mannen tidigare dömts för att har fört flickan till Nordafrika mot mammans vilja. En medhjälpare till mannen döms till sex års fängelse medan en tredje åtalad frikänns.
omni.se

28 Jul 07:22 Etzler: Uppskattning för att V stoppade hyreshöjning

Vänsterpartiets starka sommaruppsving i SVT/Novus mätning välkomnas av partisekreteraren Aron Etzler (V). – Jag tror att det finns en stark uppskattning för att V stoppade hyreshöjningen för tre miljoner människor som den här marknadshyrareformen skulle ha inneburit, säger han till SVT Nyheter. Frågan om marknadshyror för nyproduktion, där V drev en tuff linje mot januariavtalet, blev den utlösande faktorn för regeringskrisen tidigare i somras. Enligt mätningen skulle 13,3 procent av de tillfrågade väljarna rösta på V om det vore val i dag, den högsta siffran för partiet sedan Novus mätningar började 2006. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021. Totalt tillfrågades 4 863 personer. Källa: SVT Nyheter
omni.se

28 Jul 23:21 Google kräver vaccinering för återkomst till kontoret

Under onsdagen meddelade Googles vd Sundar Pichai de anställda att hemarbetet fortsätter till oktober. Dessutom krävs vaccinering för att få vistas på företagets ”campus”. Det skriver CNBC. Tidigare var 1 september datumet då återkomst till arbetsplatsen skulle ske, men den senaste tidens smittspridning fick bolaget att tänka om. I mejlet till de anställda skriver Pichai att bolaget övervakar smittodata noga inför återöppnandet. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 05:12 USA: Även vaccinerade invånare bör bära munskydd

USA:s folkhälsomyndighet rekommenderar att även vaccinerade personer använder munskydd inomhus i de delar av landet som har en högre smittspridning, rapporterar amerikanska medier. Myndigheten rekommenderar även att alla lärare, studenter och skolpersonal bär mask inomhus, oavsett om de är vaccinerade eller ej. Anledningen till de nya riktlinjerna är att deltavarianten fått spridning i landet. Enligt president Joe Biden är munskyddet ett sätt att undvika nedstängningar i landet. – Vi kommer inte att gå tillbaka till det, säger Biden enligt Reuters.
omni.se

28 Jul 04:30 Kungen gav medaljer till sina klubbkamrater

Sedan decennier är han förste hedersledamot i den slutna herrklubben Royal Bachelors Club. GT:s granskning visar nu att kungen vid 15 tillfällen delat ut kungliga medaljer till sina egna klubbkamrater. Bland de som prisats finns en landshövding, en domare och flera direktörer. – Vi är en kunglig klubb, säger klubbordföranden Lars-Eric Boreström.
Expressen GT - Claes Petersson

28 Jul 17:35 Elden hotar turkiska semesterparadiset

Massiva skogsbränder hotar den turkiska Medelhavsstaden Manavgat i semesterparadiset Antalya. Branden har tagit sig till staden enligt borgmästaren Sukru Sozen, skriver Reuters . – Den här branden saknar motstycke, säger guvernör Mustafa Yigit till Daily Sabah .
Expressen Nyheter - Johan Ronge
 
Visa mer nyheter