28 Jul 15:34 Tränare varnas efter ritual med slag mot judostjärnan

Judotränaren Claudio Pusa varnas av den internationella judofederationen IJF, skriver SVT Sport. Detta efter tv-bilder som visat den tyska judostjärnan Martyna Trajdos ritual inför matchen mot ungerskan Sjofi Ozbas. Inför mötet kunde tv-tittarna se hur tränaren drog i stjärnans kläder och slog henne två gånger i ansiktet med öppen handflata innan hon klev ut på mattan, något som fått stor uppmärksamhet. I ett uttalande skriver IJF att bilderna visar på dåligt uppförande som ”går emot judons värderingar”, och att man vill ”ge en seriös varning”. Martyna Trajdos har tagit tränaren i försvar och sagt att ritualen är ett sätt för tränaren att få henne att tagga till, och att hon själv bestämt att hon vill ha det så.
omni.se

28 Jul 09:12 Uppåt på börsen

Stockholmsbörsen stiger svagt i eftermiddagshandeln. Vid 14-tiden har OMXS-index ökat 0,1 procent.
SvD Näringsliv

28 Jul 12:39 Forskarnas larm: ”Ett avgörande årtionde”

”Oåterkalleliga klimateffekter”. Efter årets extremsommar är det vad som kommer drabba bland annat regnskogarna i Amazonas inom en snar framtid, varnar en internationell grupp forskare, rapporterar Sveriges Radio Ekot .
Expressen Klimat - Jennifer Snarbacka

28 Jul 08:05 Bopriserna i Stockholm backade i juli

Priserna på bostadsrätter inom Stockholms kommun sjönk 2,3 procent i juli och tog därmed det största klivet bakåt sedan april 2020, enligt Danske Banks boprisindikator. Rensat för säsongsfaktorer var nedgången något mindre, 1,5 procent. Danske Banks chefekonom Michael Grahn tror att det är en temporär sättning i prisbilden. – Det återstår dock att se hur det återinförda amorteringskravet påverkar priserna de kommande månaderna, det är förstås en riskfaktor, säger han i en kommentar. Ett kraftigare börsfall utgör också alltid en risk för bostadspriserna, skriver banken. Lägenheter större än 100 kvadratmeter gick motströms och fortsatte stabilt uppåt. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 08:20 USA:s storstjärna drar sig ur efter psykisk ohälsa

Simone Biles kommer inte att försvara sitt OS-guld i torsdagens final i mångkamp. Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående, uppger USA:s gymnastik­förbund i ett uttalande. – Jag hoppas att det här kan vara en ögonöppnare, säger tidernas främste olympier Michael Phelps.
SvD Sport

28 Jul 08:29 Kraftiga skurar och åskväder väntar – ovädret drar norrut

Kalmar drabbades hårt av blixtnedslag och översvämningar under tisdagen. Ovädret rör sig norrut i landet – och kraftiga lokala skurar väntas i Svealand under dagen. – I Svealand väntas kraftiga skurar med åska, säger Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm. I Gävleborg väntas stora regnmängder, varnar SMHI.
Expressen Vader - Jennifer Snarbacka

28 Jul 17:49 Krönikor: En absurd värld – är väl inte robotar vi vill se?

Att atleter på allra högsta nivå inte orkar med pressen är ett ”ringande alarm för en absurd idrottsvärld”. Det skriver Expressens Tomas Pettersson efter att den amerikanska gymnasten Simone Biles hoppat av två OS-tävlingar för att i stället fokusera på sin mentala hälsa. Han skriver att toppidrottarna blivit ”allmän egendom”, med stora krav på varumärkesbyggande i sociala medier – något som inte är helt okomplicerat. Avhoppen kan bli en ögonöppnare för idrotten, skriver SvD:s Anders Lindblad. Idrotten borde vara fylld av glädje men för många är den i stället ångestfylld, skriver han. Han tror att fler kommer att våga tala öppet om den psykiska pressen framöver, och frågar sig vad som skulle hända om idrottarna själva sätter stopp när tävlingsprogrammen blir ”allt mer späckade”. ”Det är väl människor av kött och blod och inga robotar vi vill se tävla?”
omni.se

28 Jul 12:06 Spotify-aktien rasar efter rapporten

Spotify är mitt i sin största expansion någonsin – och redovisar en överraskande vinst. Bolaget missar dock det egna målet på en mycket viktig punkt. Aktien rasade efter rapporten.
SvD Näringsliv

28 Jul 20:30 ”Hög tid att protestera mot klimatpaketet”

EU-kommissionens klimatåtgärder kommer att innebära höga kostnader, ineffektivitet, protektionism samt djupa inbrytningar i ländernas nationella suveränitet. Det skriver Jessica Stegrud och Martin Kinnunen, SD.
SvD Debatt

28 Jul 07:24 Svenska damerna stöttade herrlandslaget på plats

Samtliga OS-matcher spelas utan publik. Men i herrarnas vinst mot Portugal fick man ändå stöd från läktaren. – Det är jättekul att vara här och supporta killarna och se lite livehandboll, säger Carin Strömberg.
SvD Sport

28 Jul 22:35 Britton: 90 procent behöver vaccineras – även omyndiga

90 procent av svenskarna behöver vaccinera sig mot covid-19 för att Sverige ska kunna uppnå flockimmunitet. Det tror matematikprofessorn Tom Britton som har räknat på pandemins hastighet, rapporterar Sveriges Radio. Han säger att det med den ursprungliga varianten av viruset skulle behövas en vaccinationsgrad på ungefär 65–70 procent, men att spridningen av delta gör att fler än tidigare nu behöver vaccineras. Vaccinen är inte 100 procent effektiva och det krävs att runt 90 procent av hela befolkningen vaccineras för att tillräckligt många ska skyddas till den grad att flockimmunitet kan uppnås, säger han. – Inklusive omyndiga, och där har vi ännu inte någon omfattande vaccinering. Tidigt under pandemin trodde Britton att flockimmunitet skulle uppnås redan i maj 2020, med hänvisning till matematiska modeller.
omni.se

28 Jul 19:42 Bilist körde in i pizzeria – gäster flydde sina platser

Ambulans, räddningstjänst och polis larmades till Hisingen i Göteborg under onsdagen sedan en bilförare kört in i fasaden till en pizzeria, rapporterar lokala medier. Föraren kördes till sjukhus i ambulans och är misstänkt för drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Förarens skador bedöms inte vara allvarliga. Pizzerians ägare säger till GT att bilen kört in i salen i hög hastighet och att gäster fick fly från sina platser. – Det var riktigt illa, säger han. Ingen annan än föraren ska ha kommit till skada, skriver GP.
omni.se

28 Jul 05:56 Guldhoppet tappade efter perfekt start

De är regerande världsmästare och svenska guldhopp i OS. Det började bra för Anton Dahlberg och Fredrik Bergström. Men efter andra seglingen tappade 470-duon, som nu ligger på åttonde plats.
SvD Sport

28 Jul 17:52 Efter översvämningarna – så skyddar sig Skåne

Under tisdagen drabbades Kalmar av översvämning och under onsdagen kom ovädret till Kristianstad. När de skånska städerna drabbas av skyfall och översvämningar finns olika strategier. • En skånsk kommun planerar 100 år framåt i tiden. • Men på andra håll skapar klimatskyddet konflikt. Här är några av lösningarna på extremvädrets följder.
Expressen Kvällsposten - Moa Skimutis

28 Jul 16:49 Stor skogsbrand i Ånge – tar dagar att släcka

En stor skogsbrand har brutit ut i Ånge, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland . Räddningstjänsten kämpar nu i den svåra terrängen – men släckningsarbetet väntas pågå i dagar. – Det kommer att behövas kraftigt regn innan allt är helt släckt, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten.
Expressen Nyheter - Emma Ahman
 
Visa mer nyheter