28 Jul 09:04 Börsen på plus – Traton och Lundin backade på delår

Stockholmsbörsen avancerade på onsdagen i likhet med Europabörserna. Vid stängning noterades båda huvudindexen på måttliga plus: • OMXSPI: +0,3% • OMXS30: +0,3% Rapportsäsongen går mot sitt slut och under morgonen bekände bland annat Traton och Lundin Energy färg. Fordonskoncernen Traton, där bland annat Scania och Man ingår, ökade omsättningen och resultatet i linje med preliminära siffror. Bolaget flaggade samtidigt för halvledarbristen väntas bestå i närtid. Aktien tappade 3 procent. Lundin Energys rapport var i linje med förväntningarna och bolaget upprepade sina prognoser. Aktien backade 4 procent. Substansvärdet för VNV Global, ökade 6 procent i kvartalet. VNV meddelade samtidigt att portföljbolaget Swvl ska gå gå till börsen via en spac, något som förväntas lyfta VNV:s substansvärde ytterligare. Investmentbolagets aktie steg 4 procent. Oncopeptides rasade 19 procent efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA varnat för ökad dödsrisk kopplat till bolagets cancerläkemedel pepaxto. Xspray Pharma rusade 24 procent efter positiva studieresultat för produkten dasatinib. En ansökan om godkännande i USA kommer nu att skickas in. Modebolaget Nelly lyfte 7 procent efter en köprek i Affärsvärlden. Tidningen bedömer att både värderingen och förväntningarna är låga. Den volatila handeln i de pressade modebolagen RNB och Rizzo fortsatte på onsdagen med uppgångar på 28 respektive 16 procent – utan några kända nyheter. New York-börserna i går S&P 500: –0,5% Nasdaq: –1,2% Dow Jones: –0,2%
omni.se

28 Jul 12:06 Spotify-aktien rasar efter rapporten

Spotify är mitt i sin största expansion någonsin – och redovisar en överraskande vinst. Bolaget missar dock det egna målet på en mycket viktig punkt. Aktien rasade efter rapporten.
SvD Näringsliv

28 Jul 07:26 OS-kommentator sparkas efter rasistisk kommentar

Under bordtennismatchen mellan Greklands Panagiotis Gionis och Sydkoreas Jeoung Young-Sik valde en grekisk sportjournalist att kommentera Young-Siks ögonform. – Jag kan inte förstå hur de kan se hur bollen far fram och tillbaka, ska han ha sagt, rapporterar SVT Sport. Nu får tv-kommentatorn sparken från den grekiska statliga tv-kanalen ERT. ”Rasistiska kommentarer passar inte på public service-tv”, skriver kanalen i ett pressmeddelande.
omni.se

28 Jul 11:45 Rekordresultat för Linkedin under tredje kvartalet

Det Microsoftägda sociala karriärsnätverket Linkedin hade under årets tredje kvartal ett rekordhögt engagemang. Samtidigt har Linkedin för första gången passerat milstolpen 10 miljarder dollar – eller motsvarande drygt 86 miljarder kronor – i årsintäkter. Det rapporterar Social Media Today. Det är framför allt den amerikanska ekonomins väg mot återhämtning som ligger bakom det ökade engagemanget på plattformen, skriver Social Media Today.
omni.se

28 Jul 08:20 USA:s storstjärna drar sig ur efter psykisk ohälsa

Simone Biles kommer inte att försvara sitt OS-guld i torsdagens final i mångkamp. Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående, uppger USA:s gymnastik­förbund i ett uttalande. – Jag hoppas att det här kan vara en ögonöppnare, säger tidernas främste olympier Michael Phelps.
SvD Sport

28 Jul 16:59 Storbritannien börjar donera miljontals vaccindoser

Storbritannien har i dag meddelat att de ska börja skicka ut miljontals vaccindoser till andra länder, rapporterar AFP. – Doserna kommer skickas till sårbara länder som Laos, Kambodja, Indonesien, Malaysia och flera länder inom det brittiska samväldet, säger landets utrikesminister Dominic Raab. Storbritannien har lovat att de ska ha distribuerat 100 miljoner vaccindoser till sårbara länder i juni 2022. Raab säger att det här visar att Storbritannien är en ”livräddande god kraft i världen”.
omni.se

28 Jul 07:02 Tre gripna i Bohuslän för grovt vapenbrott

Tre personer greps i natt på en länsväg i Sotenäsområdet. De hade en skarpladdad pistol och knivar, vilket P4 Väst var först med att rapportera. Bilen har beslagtagits.
Expressen GT - Alva Nyblom

28 Jul 12:00 Jack, 17, har öppnat 15 butiker på egen hand

Jack Berggren startade upp butikskedjan 24food när han var 15 år. Nu, knappt två år senare, har konceptet expanderat – och den obemannade butiken finns på flera ställen runtom i Sverige. – Jag vill öppna så många som möjligt hela tiden, berättar den nu 17 åriga entreprenören Jack Berggren.
Expressen Positiva nyheter auto - Alva Rydberg

28 Jul 05:30 Pandemin skapar sug efter elcyklar

Omkring 100 000 elcyklar säljs i Sverige varje år. Under pandemin har efterfrågan ökat, men leveransproblem på grund av just pandemin hindrar försäljningen från att stiga ytterligare.
SvD Näringsliv

28 Jul 09:39 Brand i stuga i Halland – sju enheter på plats

Det brinner i en stuga i Gunnarp i Halland. Det uppskattas vara en konstruktionsbrand, enligt SOS Alarm. Det är sju enheter på plats, men ingen ska ha kommit till skada.
Expressen GT - Alva Nyblom
© Alexander Mahmoud

28 Jul 21:51 ”Salafister tar efter influerare för att locka”

Den radikalmuslimska rörelsen lockar unga i Sverige via konton i sociala medier, säger religionsforskare.
DN Kultur

28 Jul 07:46 Northvolts vd begravdes i lavin – blev vändpunkt

Batterifabriken Northvolts vd Peter Carlsson blev levande begravd i snön när han råkade ut för en lavinolycka. Efter olyckan fick han tid att fundera på vad han skulle göra med livet och kom fram till att han skulle bygga upp batteriproduktionen och minska världens oljeberoende. I Sommar i P1 berättar Carlsson också om sitt tidigare arbete på Tesla där han fick utmattningssyndrom. Hans beundran för Elon Musk lever dock kvar. – Man kan ha många åsikter om Elon Musk men aldrig om hans motiv och högre vision, säger Carlsson i programmet enligt Expressen.
omni.se

28 Jul 22:35 Britton: 90 procent behöver vaccineras – även omyndiga

90 procent av svenskarna behöver vaccinera sig mot covid-19 för att Sverige ska kunna uppnå flockimmunitet. Det tror matematikprofessorn Tom Britton som har räknat på pandemins hastighet, rapporterar Sveriges Radio. Han säger att det med den ursprungliga varianten av viruset skulle behövas en vaccinationsgrad på ungefär 65–70 procent, men att spridningen av delta gör att fler än tidigare nu behöver vaccineras. Vaccinen är inte 100 procent effektiva och det krävs att runt 90 procent av hela befolkningen vaccineras för att tillräckligt många ska skyddas till den grad att flockimmunitet kan uppnås, säger han. – Inklusive omyndiga, och där har vi ännu inte någon omfattande vaccinering. Tidigt under pandemin trodde Britton att flockimmunitet skulle uppnås redan i maj 2020, med hänvisning till matematiska modeller.
omni.se

28 Jul 19:52 Torbjörn Petersson: 7-eleven är enda butiken där jag blir insläppt

Om livet med mikromat och om ljuset i OS-staden.
DN Sport - Torbjörn Petersson
© Alexander Mahmoud

28 Jul 17:09 Förslag: Månadslöner ska locka ny arbetskraft

Oro för kannibalism på arbetsmarknaden när industrier satsar i Norrland • Nu höjs röster för att införa flyttbidrag.
DN Ekonomi
 
Visa mer nyheter