28 Jul 06:59 Leveransproblem när suget efter elcyklar ökar

Efterfrågan på elcyklar har ökat under pandemin, men leveransproblem hindrar försäljningen från att öka så mycket som den skulle kunna, rapporterar TT. Detta i kölvattnet av halvledarbristen som påverkat branscher världen över. – Hade vi haft fler cyklar så hade vi kunnat sälja mer, Joakim Stenberg, vd för branschorganisationen Cykelbranschen. Enligt Joakim Stenberg skulle det gå att sälja uppåt 30 procent fler cyklar, men det råder brist på både tillbehör och reservdelar – på grund av flaskhalsar som uppstått i leveranskedjan i och med pandemin. Förhoppningen är att problemen ska vara lösta till våren eller nästa höst.
omni.se

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se

28 Jul 14:42 Svenska guldhoppen åtta efter första seglardagen

De svenska guldhoppen i OS-seglingen, Fredrik Bergström och Anton Dahlberg, ligger åtta efter den första dagen av tävlingarna i Japan. Detta efter en förstaplacering i det första loppet och en femtondeplats i det andra. Tävlingarna pågår i flera dagar och seglarduon har möjlighet att stryka det sämsta loppet, vilket innebär att det finns chans att hämta upp försprånget som ettan Australien just nu har. På damsidan i 470-klassen ligger debutanterna Olivia Bergström och Lovisa Karlsson tia. Duon kapsejsade i vad Karlsson beskrev som ”väldigt stökiga vågor”. – Vi var inte beredda riktigt, men ibland måste man våga satsa. Kanske gick vi ut för hårt, säger Karlsson till Sportbladet.
omni.se

28 Jul 13:52 Stockholm planerar för fyra veckor mellan sprutorna – lediga tider på kliniker

Vaccinationskliniker i Stockholm vittnar om minskat tryck och lediga tider vilket gör att Region Stockholm nu ser över möjligheten att korta tidsintervallet mellan vaccinsprutorna. Det säger vaccinationssamordnaren Magnus Thyberg till P4 Stockholm. Det innebär att invånare kan bjudas in till att ta den andra dosen redan efter fyra veckor. – Inom någon vecka är det väl dags för oss att ta nästa steg, säger Thyberg. En region som valt att öppna upp för att ta andra dosen efter fyra veckor är Uppsala. – För den enskilde finns det inte heller någon nackdel med att det bara går fyra veckor mellan doserna, säger samordnaren Margareta Öhrvall till P4 Uppland. Även Västmanland har kortat till fyra veckor från tidigare sju.
omni.se

28 Jul 17:35 Elden hotar turkiska semesterparadiset

Massiva skogsbränder hotar den turkiska Medelhavsstaden Manavgat i semesterparadiset Antalya. Branden har tagit sig till staden enligt borgmästaren Sukru Sozen, skriver Reuters . – Den här branden saknar motstycke, säger guvernör Mustafa Yigit till Daily Sabah .
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 12:07 Grannarna har fått nog av padelspelarna

Den svenska padelboomen märks runtom i landet. Nu har grannar till banor på Gotland fått nog – och klagar till kommunen om högljudda skrik, könsord och störande racketslag, rapporterar P4 Gotland. – Fram för allt är det racketsmällarna som stör, säger Jens Zander, som bor i närheten av en padelbana.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

28 Jul 05:30 Pandemin skapar sug efter elcyklar

Omkring 100 000 elcyklar säljs i Sverige varje år. Under pandemin har efterfrågan ökat, men leveransproblem på grund av just pandemin hindrar försäljningen från att stiga ytterligare.
SvD Näringsliv

28 Jul 16:57 Överläkarens uppmaning: Testa dig efter utlandsresan

Överläkare Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala, varnar för utlandsresenärer som drar med sig deltaviruset hem till Sverige. Till skillnad från Folkhälsomyndighetens anser han även att de som fått en första dos bör testa sig när de kommer hem till Sverige. ”Men jag personligen tycker att det inte är tillräckligt när det gäller delta, två doser ska det vara!”, skriver han i ett Instagraminlägg. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar dock att uppmaningen inte går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 10:34 Elevernas betyg stabila under pandemiåret

Betygen i årskurs nio och gymnasiet har legat på stabila nivåer under pandemiåret visar statistik från Skolverket, enligt SR Ekot. Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, säger att myndigheten ska titta vidare på om det kan vara så att statistiken inte ger hela bilden, utan att elever ändå kan ha tappat kunskap.
omni.se

28 Jul 16:14 Inget hopp om överlevare efter explosionen i Tyskland

Fem personer saknas fortfarande efter explosionen i en industripark för kemindustrier i tyska Leverkusen på tisdagen. Nu säger fabrikens vd, Frank Hyldmar, att de inte tror att de kommer hitta de saknade vid liv, rapporterar AFP. – Vi har inget hopp om att hitta dem vid liv. Våra tankar går till deras familjer säger Hyldmar. Experter utreder just nu om sotet från branden kan vara giftigt. Ett resultat väntas inte komma förrän om flera dagar. Vad som orsakade branden är också fortfarande okänt.
omni.se

28 Jul 14:11 Kravet på Londonbörsen: Minst 40 procent kvinnor

Företag som är noterade på Londonbörsen bör sträva efter att kvinnor ska utgöra minst 40 procent av sina styrelser, eller förklara varför detta inte har uppnåtts. Det uppger den brittiska finansinspektionen FCA på onsdagen. Myndigheten föreslår också att fler börsnoterade bolag avslöjar data kring mångfald och inkludering. ”Det kan till exempel handla om etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, socioekonomisk bakgrund och andra mångfaldsfaktorer”, skriver FCA i ett uttalande. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 22:35 Britton: 90 procent behöver vaccineras – även omyndiga

90 procent av svenskarna behöver vaccinera sig mot covid-19 för att Sverige ska kunna uppnå flockimmunitet. Det tror matematikprofessorn Tom Britton som har räknat på pandemins hastighet, rapporterar Sveriges Radio. Han säger att det med den ursprungliga varianten av viruset skulle behövas en vaccinationsgrad på ungefär 65–70 procent, men att spridningen av delta gör att fler än tidigare nu behöver vaccineras. Vaccinen är inte 100 procent effektiva och det krävs att runt 90 procent av hela befolkningen vaccineras för att tillräckligt många ska skyddas till den grad att flockimmunitet kan uppnås, säger han. – Inklusive omyndiga, och där har vi ännu inte någon omfattande vaccinering. Tidigt under pandemin trodde Britton att flockimmunitet skulle uppnås redan i maj 2020, med hänvisning till matematiska modeller.
omni.se

28 Jul 12:11 Kyrkklockorna ringde i en timme – efter blixtnedslag

Tisdagens blixtoväder orsakade problem på flera håll i Västsverige. Bland annat slog blixten ner i Sveriges äldsta kyrka, Skara domkyrka. Kyrkovaktmästare Anna von Heideken befann sig i kyrkan. – Så nära kommer man nog aldrig komma ett blixtnedslag, säger hon.
Expressen GT - Alva Nyblom

28 Jul 15:34 Tränare varnas efter ritual med slag mot judostjärnan

Judotränaren Claudio Pusa varnas av den internationella judofederationen IJF, skriver SVT Sport. Detta efter tv-bilder som visat den tyska judostjärnan Martyna Trajdos ritual inför matchen mot ungerskan Sjofi Ozbas. Inför mötet kunde tv-tittarna se hur tränaren drog i stjärnans kläder och slog henne två gånger i ansiktet med öppen handflata innan hon klev ut på mattan, något som fått stor uppmärksamhet. I ett uttalande skriver IJF att bilderna visar på dåligt uppförande som ”går emot judons värderingar”, och att man vill ”ge en seriös varning”. Martyna Trajdos har tagit tränaren i försvar och sagt att ritualen är ett sätt för tränaren att få henne att tagga till, och att hon själv bestämt att hon vill ha det så.
omni.se

28 Jul 19:04 Regnet kom för sent på vårsådda spannmålet

Regnet kom – men inte i tid för att rädda det havre, korn och vete som såddes i våras. – Det blir en spannmålsskörd under genomsnittet, eller kanske till och med väsentligt under, säger Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund (LRF).
SvD Näringsliv
 
Visa mer nyheter