28 Jul 23:16 Biden: Ryssland har kärnvapen och olja – inget annat

Stormakterna USA och Ryssland har under onsdagen mötts i ett nedrustningssamtal. Många hade hoppats att det här skulle tina upp den frusna relationen mellan länderna, men den hårda tonen forsatte, skriver internationella medier. I ett tal från USA:s president anklagade Biden Ryssland för att de redan nu har börjat lägga sig i USA:s kongressval 2022 genom desinformation och kallade det ett ”rent övergrepp”. – Putin sitter på toppen av en ekonomi som har kärnvapen och olja, men inget annat, tillade Biden. Talet fick kritik från Kreml som sa att USA ”knappast är en partner, utan snarare en motståndare”.
omni.se

28 Jul 08:05 Bopriserna i Stockholm backade i juli

Priserna på bostadsrätter inom Stockholms kommun sjönk 2,3 procent i juli och tog därmed det största klivet bakåt sedan april 2020, enligt Danske Banks boprisindikator. Rensat för säsongsfaktorer var nedgången något mindre, 1,5 procent. Danske Banks chefekonom Michael Grahn tror att det är en temporär sättning i prisbilden. – Det återstår dock att se hur det återinförda amorteringskravet påverkar priserna de kommande månaderna, det är förstås en riskfaktor, säger han i en kommentar. Ett kraftigare börsfall utgör också alltid en risk för bostadspriserna, skriver banken. Lägenheter större än 100 kvadratmeter gick motströms och fortsatte stabilt uppåt. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 22:35 Britton: 90 procent behöver vaccineras – även omyndiga

90 procent av svenskarna behöver vaccinera sig mot covid-19 för att Sverige ska kunna uppnå flockimmunitet. Det tror matematikprofessorn Tom Britton som har räknat på pandemins hastighet, rapporterar Sveriges Radio. Han säger att det med den ursprungliga varianten av viruset skulle behövas en vaccinationsgrad på ungefär 65–70 procent, men att spridningen av delta gör att fler än tidigare nu behöver vaccineras. Vaccinen är inte 100 procent effektiva och det krävs att runt 90 procent av hela befolkningen vaccineras för att tillräckligt många ska skyddas till den grad att flockimmunitet kan uppnås, säger han. – Inklusive omyndiga, och där har vi ännu inte någon omfattande vaccinering. Tidigt under pandemin trodde Britton att flockimmunitet skulle uppnås redan i maj 2020, med hänvisning till matematiska modeller.
omni.se
© Matthias Oesterle/TT

28 Jul 13:59 Alexander Ståhle: Så kan världens urbana miljöer bli fulla av liv igen

Under pandemin har folk flytt stadskärnorna, skriver stadsbyggnadsforskare vid KTH.
DN Kultur
© Henrik Isaksson/TT

28 Jul 08:56 Bopriserna sjönk i juli

Största nedgången sedan april 2020.
DN Ekonomi

28 Jul 14:11 Kravet på Londonbörsen: Minst 40 procent kvinnor

Företag som är noterade på Londonbörsen bör sträva efter att kvinnor ska utgöra minst 40 procent av sina styrelser, eller förklara varför detta inte har uppnåtts. Det uppger den brittiska finansinspektionen FCA på onsdagen. Myndigheten föreslår också att fler börsnoterade bolag avslöjar data kring mångfald och inkludering. ”Det kan till exempel handla om etnicitet, sexuell läggning, funktionsnedsättning, socioekonomisk bakgrund och andra mångfaldsfaktorer”, skriver FCA i ett uttalande. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 07:26 Sökandet efter försvunna fortsätter i Leverkusen

Sökandet efter försvunna personer fortsätter i tyska Leverkusen efter explosionen i en industripark för kemindustrier på tisdagen. Det rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger. Fortsatt saknas fem personer och eftersläckningsarbete på platsen pågår. – Det finns ingen ny utveckling, säger en talesperson till tidningen. På tisdagskvällen sa parkens chef Lars Friedrich till media att förhoppningen att hitta de saknade vid liv minskar.
omni.se

28 Jul 19:37 Polispatrull sökte efter knark – kollektivtrafik stängdes av

På en hållplats i Bergsjön hittade en polispatrull en ”misstänkt person”, på onsdagskvällen. Man inledde en sökinsats, och stängde av delar av kollektivtrafiken, innan man hittade ”en mängd” narkotika i närområdet. – En är omhändertagen för kroppsbesiktning och misstänkt för narkotikainnehav i överlåtelsesyfte, säger Fredrik Svedemyr, polisens presstalesperson.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

28 Jul 13:52 Stockholm planerar för fyra veckor mellan sprutorna – lediga tider på kliniker

Vaccinationskliniker i Stockholm vittnar om minskat tryck och lediga tider vilket gör att Region Stockholm nu ser över möjligheten att korta tidsintervallet mellan vaccinsprutorna. Det säger vaccinationssamordnaren Magnus Thyberg till P4 Stockholm. Det innebär att invånare kan bjudas in till att ta den andra dosen redan efter fyra veckor. – Inom någon vecka är det väl dags för oss att ta nästa steg, säger Thyberg. En region som valt att öppna upp för att ta andra dosen efter fyra veckor är Uppsala. – För den enskilde finns det inte heller någon nackdel med att det bara går fyra veckor mellan doserna, säger samordnaren Margareta Öhrvall till P4 Uppland. Även Västmanland har kortat till fyra veckor från tidigare sju.
omni.se

28 Jul 14:43 Misstänkt farligt föremål i Norrköping – en gripen

Nationella bombskyddet kallade till Åby.
DN Sverige

28 Jul 19:08 Israel börjar vaccinera femåringar i riskgrupp

Israel meddelade under onsdagen att barn i åldrarna mellan fem och elva som är i riskgrupp kan få vaccinera sig från och med den första augusti, rapporterar AFP. Det är inte tal om någon storskalig vaccinering utan det är bara barn som riskerar att dö eller bli allvarligt sjuka om de skulle smittas. – Beslut kring varje vaccination i den här gruppen kommer tas från fall till fall, säger en talesperson från landets hälsomyndighet till AFP.
omni.se

28 Jul 17:32 Bil rammade pizzeria – ägaren: ”Folk fick fly”

En bil körde vid 17-tiden på onsdagen in genom tegelväggen till en pizzeria på Hisingen. Föraren har förts till sjukhus. – Den hade kört in i mitten av salen i hög fart och folk fick fly från sina sittplatser. Det var riktigt illa, säger Mutaz Margouza som äger pizzerian.
Expressen GT - Maya Lagerholm

28 Jul 14:00 Julian Assange förlorar sitt medborgarskap i Ecuador

En domstol i Ecuador har beslutat att dra in Julian Assanges medborgarskap, rapporterar The Guardian . Wikileaksgrundaren fick medborgarskapet år 2018 av landet för att kunna lämna ambassaden i Storbritannien. Assanges advokat planerar att överklaga domstolsbeslutet.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 11:57 Man gripen efter väpnat rån i Luleå

Polisen larmades om ett beväpnat rån i en butik på Skurholmen i Luleå på onsdagsförmiddagen. Polisen bad allmänheten om hjälp för att få tag på den misstänkta mannen. En man i 25-års åldern har gripits misstänkt för grovt rån.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

28 Jul 16:49 Naod Habtemichael: Öppenheten är guld värd

Ärligheten leder till en minskad stigmatisering – särskilt bland barn och unga vuxna.
DN Ledare - Naod Habtemichael
 
Visa mer nyheter