28 Jul 11:28 Statsvetare om L-krisen: ”Det här är inte tillfälligt”

Liberalerna landar återigen lågt i en opinionsmätning. För att vända trenden försöker Nyamko Sabuni nå väljarna under sommaren. – Min känsla är att väljarna är mottagliga för vår politik, säger hon.

28 Jul 15:04 Statsvetare om L-stödet: ”Det är väldigt illa”

Liberalerna kämpar fortfarande med extremt låga opinionssiffror och lyckas inte ta sig över riksdagsspärren. Endast 2,2 procent skulle rösta på partiet, enligt SVT/Novus julimätning som publicerades i dag. Li Bennich-Björkman, statsvetare vid Uppsala universitet, säger till SvD att siffrorna måste vara en ”enorm plåga” för partiet. – Jag skulle säga att det är väldigt illa, utan några som helst reservationer. Liberalerna har sagt att de tänker stödja en borgerlig regering i nästa riksdagsval. Därför ligger det i M:s intresse att L inte åker ur riksdagen, påpekar Li Bennich-Björkman. – Det är mycket som står på spel för Moderaterna också. Förändring sedan juni månads mätning inom parantes. V: 13,3 (+2,1) S: 23,8 (-1,7) MP: 3,8 (+0,3) C: 8,9 (+1,0) L: 2,2 (-0,3) M: 21 (-0,8) KD: 4,5 (-0,5) SD: 21,6 (+0,2) 2 480 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, sms och post under perioden 19–26 juli 2021. Totalt tillfrågades 4 863 personer. Källa: SVT Nyheter
omni.se

28 Jul 14:30 Bostadspriser faller: ”En indikator för hela landet”

Bostadspriserna i Storstockholm sjunker, och gör nu det största klivet bakåt på drygt ett år. Experter menar att marknaden börjar bromsa in – men att väldigt lite talar för ett större ras.
SvD Näringsliv

28 Jul 01:44 Polisen om stormningen: ”Så här kommer jag att dö”

Första kongressförhören som ska gå till botten med hur USA:s kongressbyggnad kunde stormas inleddes på tisdagen. Flera poliser som tjänstgjorde vid Kapitolium den 6 januari berättade om sina smärtsamma upplevelser när en argsint mobb bröt sig in, rapporterar CNN . – Jag hörde dem skandera ”döda honom med hans eget vapen”, säger polisen Michael Fanon.
Expressen Nyheter - Alexander Jacobsson

28 Jul 08:06 Biden: Cyberattacker kan leda till fullskaligt krig

USA:s president Joe Biden varnar för att omfattande hackerattacker mot landet skulle kunna leda till ett fullskaligt krig, där Kina och Ryssland ses som växande hot. Det rapporterar TT. – Om vi hamnar i ett riktigt krig mot en stormakt kommer det att vara en konsekvens av ett cyberbrott, sa Biden i ett tal på tisdagen, enligt Financial Times. Biden sa också att cyberhot, inklusive ransomware-attacker, ”alltmer kan orsaka skador och störningar i den verkliga världen”. Efter en serie utpressningsangrepp den senaste tiden har cybersäkerhet hamnat högst upp på dagordningen för Bidens regering, skriver Reuters.
omni.se

28 Jul 08:18 Kropp hittad i vattendrag: ”Legat där en lång tid”

Under tisdagskvällen påträffades en kropp i Nissan i Halland. Polisen har i nuläget ingen information om vem det kan vara. – Det blir svårt med identifiering av den här personen. Kroppen har legat i vatten under lång tid, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.
Expressen GT - Alva Nyblom
© Alexander Mahmoud

28 Jul 21:51 ”Salafister tar efter influerare för att locka”

Den radikalmuslimska rörelsen lockar unga i Sverige via konton i sociala medier, säger religionsforskare.
DN Kultur

28 Jul 16:31 Svenskarna oense om nya OS-reglerna

Sara Algotsson Ostholt dissar de nya OS-reglerna i fälttävlan och tror att de skadar sporten. En helt annan åsikt har Ludwig Svennerstål. – Jag tycker att det är magiskt, säger han.
SvD Sport

28 Jul 06:44 Slipknots tidigare trummis Joey Jordison död

Joey Jordison, tidigare trummis och originalmedlem i det amerikanska metalbandet Slipknot, har avlidit. Känd som en av världens främsta trummisar hyllas han nu för sitt bidrag till metalvärlden.
SvD Kultur

28 Jul 20:28 Larmet från lyxorten: ”Går som en löpeld”

Coronaviruset sprids som en löpeld i turistparadiset Båstad. Lyxorten hade under senaste veckan tre gånger så många smittade än snittet för resten av Skåne. Nu larmar lokalbefolkningen om att turisterna inte följer restriktionerna. – Det är fullt överallt på restaurangerna och det är så mycket folk överallt. De är som flugor där nere i hamnen, säger en boende.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

28 Jul 13:42 Huvudstadens larm – klarar inte fler elsparkcyklar

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har ökat lavinartat den senaste tiden. På Stockholms gator finns det nu strax över 21 000 tillgängliga elsparkcyklar. – Min känsla är att vi är nära kapacitetstaket i Stockholm nu, säger Johan Sundman, projektledare för Trafikkontoret till P4 Stockholm .
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 04:30 Miljonerna bakom svenskarnas fiske: ”Är väldigt stora summor”

För bara 30 år sedan var karpfisket knappt existerande i Sverige. Nu är aktiviteten febril. Men fiskarna arbetar inte i medvind – efter brexit är utbudet på utrustning skral, och nyligen ville Havs- och Vattenmyndigheten förbjuda nyetableringen av fisken. Samtidigt pågår en diskussion om allas möjlighet att fiska karp i en allt slutnare fiskevärld. Kvällsposten har följt Sveriges karppionjär under en karpfisketävling i skånska Tunbyholmssjön.
Expressen Kvällsposten - Louise Lennartsson

28 Jul 03:23 Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.
SvD Världen

28 Jul 09:11 Spetsade öron när USA ger räntebesked

Räntebeskedet från amerikanska centralbanken Federal Reserve under onsdagskvällen lär inte bjuda på några överraskningar. Analytikerna kommer ändå att lyssna mycket noga på presskonferensen.
SvD Näringsliv

28 Jul 09:05 Astra Zeneca: Två doser höjer inte risken för blodpropp

Studier av Astra Zenecas covidvaccin Vaxzevria visar ingen ökad risk för blodproppar, trombos, efter två doser jämfört med den ovaccinerade befolkningen, enligt läkemedelsbolaget som publicerat resultaten i en artikel i The Lancet. Den förväntade risken för blodproppar efter två vaccindoser ligger på 2,3 fall per en miljon, vilket kan jämföras med 8,1 per en miljon efter en första dos, skriver Astra Zeneca.
omni.se

28 Jul 12:04 "Ska vara okej att söka hjälp om man mår dåligt"

Simone Biles, Naomi Osaka och Jenny Rissveds är de senaste idrottsstjärnorna som talat ut om sin psykiska ohälsa. Det kan få ringar på vattnet, hoppas SOK-psykologen Carolina Lundqvist. – Förhoppningsvis vågar fler be om hjälp om de behöver det, säger hon.
SvD Sport
 
Visa mer nyheter