28 Jul 04:40 Israel och Hamas beskylls för krigsbrott

Krigsförbrytelser begicks troligen av både Israel och terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, när parterna i maj utkämpade en elva dagar lång väpnad konflikt. Det framkommer i en utredning av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

28 Jul 07:02 Tre gripna i Bohuslän för grovt vapenbrott

Tre personer greps i natt på en länsväg i Sotenäsområdet. De hade en skarpladdad pistol och knivar, vilket P4 Väst var först med att rapportera. Bilen har beslagtagits.
Expressen GT - Alva Nyblom

28 Jul 21:14 Tolv års fängelse för skott mot altan

En 39-årig man döms av Halmstad tingsrätt till tolv års fängelse för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott, rapporterar lokala medier.
Expressen Kvällsposten - Redaktionen

28 Jul 14:11 Motigt OS – men Ramels rekordritt lovar gott

OS är över för dressyrlandslaget. Slutintrycket? Så där – med ett stort undantag. Juliette Ramels 81,182 procent i küren var ett mästerskapsgenombrott som hette duga. – Så skönt, säger hon.
SvD Sport

28 Jul 15:34 Tränare varnas efter ritual med slag mot judostjärnan

Judotränaren Claudio Pusa varnas av den internationella judofederationen IJF, skriver SVT Sport. Detta efter tv-bilder som visat den tyska judostjärnan Martyna Trajdos ritual inför matchen mot ungerskan Sjofi Ozbas. Inför mötet kunde tv-tittarna se hur tränaren drog i stjärnans kläder och slog henne två gånger i ansiktet med öppen handflata innan hon klev ut på mattan, något som fått stor uppmärksamhet. I ett uttalande skriver IJF att bilderna visar på dåligt uppförande som ”går emot judons värderingar”, och att man vill ”ge en seriös varning”. Martyna Trajdos har tagit tränaren i försvar och sagt att ritualen är ett sätt för tränaren att få henne att tagga till, och att hon själv bestämt att hon vill ha det så.
omni.se

28 Jul 10:02 Per Bolund: ”Alla behöver göra förändringar”

Regeringen vill att Sverige tar ett större ansvar för att nå klimatmålen. En del i arbetet ligger på individnivå, menar klimatminister Per Bolund (MP), som bedömer att flera svenskar behöver förändra sin livsstil. – Min övertygelse är att vi alla behöver göra förändringar, säger han till Dagens Nyheter .
Expressen Klimat - Jennifer Snarbacka

28 Jul 17:33 18 års fängelse för kinesisk miljardär

Den kinesiska jordbruksmogulen och miljardären Sun Dawu döms till 18 års fängelse för flera brott av domstolen i Gaobeidian nära Peking. Det skriver The Guardian. Enligt domstolen har han bland annat hindrat myndighetsutövning, uppviglat folk till att attackera statliga organ samt provocerat fram oroligheter, skriver tidningen. Det var i november som Sun greps efter en marktvist. Enligt The Guardian är han känd för att vara frispråkig och vän med flera politiska dissidenter, samtidigt som han har haft officiella uppdrag och beskrivit sig som en ”utmärkt medlem av kommunistpartiet”. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis populära systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger Sveriges bästa bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Omnis läsare erbjuds nu att läsa Omni Ekonomi gratis över hela sommaren (två månader, värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer. Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.
omni.se

28 Jul 20:50 ZZ Tops basist Dusty Hill har dött

ZZ Tops basist Dusty Hill har gått bort, 72 år gammal. ”Du kommer att saknas mycket, amigo”, skriver bandet i ett gemensamt uttalande på sin officiella Facebooksida.
Expressen Nöje - Sophie Grasberg

28 Jul 11:53 Covidfall i Hammarby – spelare missar Europamatch

En spelare i Hammarbytruppen har testat positivt för covid-19, skriver klubben på sin hemsida. Spelaren, som inte namnges, kommer därmed inte kunna spela torsdagens bortamatch mot slovenska Maribor i Europa Conference League. Han får inte heller delta i mötet med Östersund på söndag.
omni.se

28 Jul 10:21 Anders Tegnells vädjan om vaccin inför skolstarten

Smittspridningen i Sverige ligger fortsatt på låga nivåer – även om spridningen gått upp med 24 procent på en vecka. Statsepidemiolog Anders Tegnell varnar nu för att det finns en risk för ökad smittspridning i höst när semesterlediga svenskar återvänder till skolor och arbetsplatser. – Det är väldigt viktigt att vi nu får så många som möjligt vaccinerade innan hösten, säger han i SVT:s ”Morgonstudion” .
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

28 Jul 12:19 Sarah Sjöström vidare till semifinal i 100 meter fritt

Sarah Sjöström tog sig enkelt till semifinal på 100 meter fritt. Hon vann sitt försöksheat på tiden 52,91. Sjöström inledde snabbt men vände som fyra. Men med bara 15 meter kvar tryckte hon på och gick i mål som etta, skriver Sportexpressen. Sjöström är regerande världsmästare på 100 frisim.
omni.se

28 Jul 09:26 Stabila betyg och fler behöriga till högskolan

Trots pandemin har inte betygen påverkats mer än marginellt och fler elever är behöriga att söka till gymnasieskolans yrkesprogram. Fler uppnår också grundläggande behörighet till universitet- och högskolestudier, visar ny preliminär betygsstatistik från Skolverket.
SvD Sverige

28 Jul 19:08 Israel börjar vaccinera femåringar i riskgrupp

Israel meddelade under onsdagen att barn i åldrarna mellan fem och elva som är i riskgrupp kan få vaccinera sig från och med den första augusti, rapporterar AFP. Det är inte tal om någon storskalig vaccinering utan det är bara barn som riskerar att dö eller bli allvarligt sjuka om de skulle smittas. – Beslut kring varje vaccination i den här gruppen kommer tas från fall till fall, säger en talesperson från landets hälsomyndighet till AFP.
omni.se

28 Jul 20:48 ”Återbäringen på diesel bör fasas ut för grönt jordbruk”

Lantbrukets skatteåterbäring på diesel ska fasas ut samtidigt som det införs ett jordbruksavdrag som ska kompensera för ökade kostnader till följd av bland annat den ökade dieselskatten. Det är två av förslagen i utredningen ”Fossiloberoende jordbruk”, skriver regeringens utredare Helena Jonsson på DN Debatt inför att betänkandet ska lämnas över till regeringen på torsdagen. Utredningen innehåller sex förslag och flera rekommendationer, där förslagen om att fasa ut skatteåterbäringen och införandet av ett jordbruksavdrag utgör huvudförslagen för en grön skatteväxling, skriver Jonsson. Utredningen rekommenderar bland annat att återvinningen av plast ska öka och att möjligheterna för investeringar i biogas på gårdsnivå ska bli bättre. Helena Jonsson, regeringens utredare
omni.se
© Chris Carlson/AP

28 Jul 22:54 Företag som utsatts för cyberattacker stäms

I USA stämmer nu kunder som drabbats när de hackade företagen inte kunnat leverera.
DN Världen

28 Jul 05:52 Tysklands kamp mot tung brottslighet

Kampen mot den tunga brottsligheten trappas upp i Tyskland. Här finns specialiserade åklagare med tillgång till krypterings­experter och data­analytiker. En utredning med förgreningar till Göteborg leds av en ny enhet.
SvD Världen
 
Visa mer nyheter