27 Jul 15:56 Ösregn och åskoväder – larm om översvämningar

Regnet öser ner på sina håll i Västsverige samtidigt som ett åskoväder dragit in över bland annat Vänersborg. Tidigare på tisdagen slog blixten ned i en båt – den orsakade ingen brand, och ingen befann sig i båten, uppger räddningstjänsten. E45 är översvämmad, och enligt Trafikverket råder stor trafikpåverkan vid Edsborg. Åskan orsakade en ”strömdipp” på Liseberg, vilket ledde till att stora attraktioner stängdes ner i 45 minuter.
Expressen GT - Linnea Lundstrom - Läs mer på expressen.se

27 Jul 05:53 Svenska idén räddning vid översvämningarna

Översvämningarna i Europa sätter fart på affärerna kring en svensk uppfinning. Skyddsvallar från företaget Noaq i Hälsingland bidrog till att leda bort störtfloder i Tyrolen.
SvD Näringsliv

27 Jul 16:38 Pistolrån på Gärdet – polisen jagar maskerade gärningsmän

Två maskerade gärningsmän genomförde på tisdagen ett väpnat rån på Gärdet i Stockholm. De jagas nu av polisen.
Expressen Nyheter - Emma Ahman

27 Jul 05:40 Nord- och Sydkorea återupptar kontakterna

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.
SvD Världen

27 Jul 18:47 Utlandsresenärer bakom ökad svensk smittspridning

För femte veckan i rad ökar spridningen av covid-19 i Stockholm, skriver DN. Smittan sprids framför allt av personer som kommer hem från utlandsresor och av yngre som ännu inte vaccinerats. – Av de som vi vet smittats utomlands har åtminstone 60 procent varit i Spanien, säger regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund. Totalt har 1 126 nya fall av covid-19 konstaterats i Region Stockholm under den senaste sjudagarsperioden, en ökning med 60 procent jämfört med föregående vecka. Även i Västra Götland ökar smittan, skriver GT. Där har länsstyrelsens inspektörer sett att slarvet med att följa de restriktioner som fortfarande finns ökar. – Vi får indikationer på att man i vissa verksamheter tror att nu finns det inga regler kvar alls, därför att det här med maxantal har försvunnit, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen.
omni.se

27 Jul 15:15 Tanaka sköt Japan vidare – nu väntar Sverige

Med tre raka segrar säkrade Sverige gruppsegern. Nu väntar Japan i OS-kvartsfinalen. – Det är ett välorganiserat, kvickt och passningssäkert lag, säger Peter Gerhardsson, landslagets förbundskapten.
SvD Sport

27 Jul 19:58 Bil körde ner i damm – efter snabb omkörning

Efter att ha gjort en omkörning i extremt hög hastighet körde en personbil ner i en damm i Pålsboda utanför Hallsberg. Föraren är oskadd, och misstänkt för drograttfylleri.
Expressen Nyheter - Emma Ahman
© Elin Åberg

27 Jul 09:42 Nya argument för stater att öka övervakningen

Pandemin, kriminalitet och terrorism – kritiker oroas över allt ofriare samhälle.
DN Kultur

27 Jul 08:30 Asllani och Seger får vila – Anvegård startar i topp

Svenska fotbollslaget har gjort sju mål på fyra matcher och är redan klara för slutspel inför matchen mot Nya Zeeland klockan 10.00 svensk tid. Det gör att Sverige kan låta flera stjärnspelare vila, skriver Sportbladet. I startelvan som presenterades inför matchen saknas både Kosovare Asllani och Caroline Seger. Även Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson och Lina Hurtig börjar på bänken medan Anna Anvegård startar på anfallsposition – något som beskrivs som en skräll. Förbundskapten Peter Gerhardsson har flaggat för att Sverige kommer att behöva rotera truppen för att hålla den fräsch hela OS-turneringen. Falk - Roddar, Kullberg, Eriksson, Andersson - Bennison, Janogy, Angeldahl - Blomqvist, Anvegård, Schough
omni.se

27 Jul 22:45 Googles moderbolag krossade förväntningarna

Googles moderbolag Alphabet levererar bättre siffror än vad analytikerna hade räknat med för det andra kvartalet.
SvD Näringsliv

27 Jul 21:36 LO-basen: Nog mer utbrett än granskningen visar

LO-basen Susanna Gideonsson är skarpt kritisk mot att vårdgivare i samtliga regioner låter patienter välja etniskt svenska behandlare, vilket DN avslöjat. Hon tror att problemet är ännu mer utbrett än vad granskningen visar, och att det handlar om en attitydförändring som vuxit fram de senaste åren. – Att acceptansen ökat gör att man kan misstänka att det är mycket mer än det ni fått fram, säger hon till tidningen. Hon säger vidare att hon nu vill se en nolltollerans mot den här typen av fenomen.
omni.se

27 Jul 22:00 Tegnell: Vi ser ingen ökad belastning på sjukvården

Att det till stor del är unga som ligger bakom att coronasmittan nu ökar igen på många håll i Sverige är något som måste tas på stort allvar. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell när han gästade SVT:s Aktuellt på tisdagen. – Samtidigt är det här en grupp som vi vet sällan blir svårt sjuk, och vi ser ingen ökad belastning på sjukvården, sa Tegnell. När det gäller att få yngre att vaccinera sig tror han inte på att ställa krav, exempelvis i form av att villkora inträde på krogen med att man är vaccinerad. – Vi tror väldigt mycket på frivilligheten, och det är också rätt svårt att ställa sådana krav, sa Tegnell.
omni.se

27 Jul 18:18 Växlingskontor har slagit på överfallslarm

Personal på ett växlingskontor i Stockholm City har utlöst överfallslarm vid 18-tiden på tisdagen, rapporterar polisen. När polisen kom till platsen kunde det konstateras att det överfallslarmet utlösts av misstag i samband med att kontoret skulle stänga för dagen.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

27 Jul 10:05 Man i Stockholm åtalas för avrättningar i Iran

60-årig man åtalas för inblandning vid massavrättningar 1988.
DN Sthlm
© Lev Radin

27 Jul 20:49 ”Frontlinjen var som en köttkvarn”

Vittnesmål om rasism och misshandel när utredningen av Kapitolium-stormningen inleddes i Washington.
DN Världen

27 Jul 14:36 Uppror mot kolonialmakter sprids i hela Amerika

Sedan massgravar med hundratals barn ur ursprungsbefolkningen avslöjats i Kanada har ny ilska mot kolonialmakterna och dess brott mot mänskligheten spridits från polcirkeln i norr till Chile i söder, skriver The Guardian. Även om den koloniala historien skiljer sig åt mellan länderna i Latinamerika och Kanada så finns det många likheter. En gemensam erfarenhet för ursprungsbefolkningen i alla länder är marginalisering, fattigdom och en kortare förväntad livslängd. Socialarbetaren Lourdes Albornoz i Argentina säger att för bara en generation sedan kunde rika markägare i Tucumán-provinsen ta unga kvinnor från ursprungsbefolkningen som hemhjälp. – De tog hälften av korna, hälften av skörden och alla unga kvinnor, säger hon.
omni.se
 
Visa mer nyheter