27 Jul 14:27 Expert: Kommer leda till spänningar med Iran

Åtalet mot den 60-årige man som misstänks för grovt folkrättsbrott och mord vid massavrättningar i Iran är viktigt för offren, men kan leda till spänningar i relationen med Sverige. – Det underlättar den definitivt inte, säger Rouzbeh Parsi, vid Utrikespolitiska institutet.

27 Jul 06:00 60-årig man åtalas för massavrättningar

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar.
SvD Sverige

27 Jul 10:05 Man i Stockholm åtalas för avrättningar i Iran

60-årig man åtalas för inblandning vid massavrättningar 1988.
DN Sthlm

27 Jul 20:36 "Operation Costa" överklagas till högsta instans

Den omtalade operationen Costa – där polis infiltrerade narkotikasmugglande svenskar i Spanien – bör bli en fråga för högsta instans. Det tycker den dömde man som nu vill bli friad då han anser att han aldrig hade begått brottet utan polisens provokation.
SvD Sverige

27 Jul 06:19 Experten: Sverige har minst 40 procents chans att vinna

De svenska handbollsdamerna har ”minst 40 procents chans” att vinna mot Ryssland i dagens match i OS, säger experten Per Johansson till Sportbladet. – Det säger att jag utan att darra på manschetten. Sverige har aldrig vunnit mot Ryssland i en viktig landskamp förut. Men Johansson gillade vad han såg i premiärmatchen mot Spanien. Samtidigt fick Ryssland bara med sig ett oavgjort resultat mot Brasilien. Matchen mellan Sverige och Ryssland börjar 07.15 och går att följa via länkarna nedan.
omni.se

27 Jul 13:04 Persson enkelt till semifinal

Erik Persson hade inga svårigheter att nå semifinalen på 200 meter bröstsim i OS. Men han hade önskat sig en lite bättre känsla i försöken. – Jag är nöjd med att vara vidare, sedan hade jag önskat mig en lite lättare känsla i vattnet, säger han.
SvD Sport

27 Jul 15:23 Uppgifter: Zlatan vill fortsätta i landslaget

Zlatan Ibrahimovic vill fortsätta spela i fotbollslandslaget, enligt källor till SVT Sport. – Zlatan är, enligt mina källor nära honom i Milano, helt inställd på att komma tillbaka och spela i landslaget igen, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup. Den 39-åriga Milanstjärnan gjorde i våras comeback efter en tids uppehåll från landsslagsspel. Däremot missade han sommarens EM på grund av en skada.
omni.se

27 Jul 07:23 Regionerna bryter mot diskrimineringsreglerna

Flera svenska regioner har antagit riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet. Dagens Nyheter kan nu visa att flera av dem bryter mot sina egna riktlinjer.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

27 Jul 21:36 LO-basen: Nog mer utbrett än granskningen visar

LO-basen Susanna Gideonsson är skarpt kritisk mot att vårdgivare i samtliga regioner låter patienter välja etniskt svenska behandlare, vilket DN avslöjat. Hon tror att problemet är ännu mer utbrett än vad granskningen visar, och att det handlar om en attitydförändring som vuxit fram de senaste åren. – Att acceptansen ökat gör att man kan misstänka att det är mycket mer än det ni fått fram, säger hon till tidningen. Hon säger vidare att hon nu vill se en nolltollerans mot den här typen av fenomen.
omni.se
© Jack Dredd/Shutterstock

27 Jul 12:30 Peter Alestig: Klimatförhoppningar kom på skam i London – trots extremväder

Avståndet mellan verklighetens klimatförändring och klimatförhandlingarna har aldrig varit tydligare.
DN Vetenskap - Peter Alestig

27 Jul 15:56 Ösregn och åskoväder – larm om översvämningar

Regnet öser ner på sina håll i Västsverige samtidigt som ett åskoväder dragit in över bland annat Vänersborg. Tidigare på tisdagen slog blixten ned i en båt – den orsakade ingen brand, och ingen befann sig i båten, uppger räddningstjänsten. E45 är översvämmad, och enligt Trafikverket råder stor trafikpåverkan vid Edsborg. Åskan orsakade en ”strömdipp” på Liseberg, vilket ledde till att stora attraktioner stängdes ner i 45 minuter.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

27 Jul 00:15 Den som vill bo kvar talar mer dialekt

Inställningen till hemorten styr hur pass utpräglad dialekt man talar. Den som vill bo kvar efter skolan använder i större utsträckning dialektala varianter i sitt språk.
SvD Kultur

27 Jul 15:11 Rapport: Flyget blir dyrare och mindre tillgängligt

Avgiftssystemet för flygtrafiken som Transportstyrelsen administrerar har drabbats av underskott till följd av pandemin. Dessa avgifter måste sannolikt höjas, vilket leder till dyrare biljettpriser. Det skriver myndigheten i en ny rapport som analyserar hur höjda avgifter skulle påverka svensk luftfart. – Även tillgängligheten inom landet kan komma att påverkas om den upphandlade flygtrafiken blir dyrare, säger Elin Roos, sektionschef på Transportstyrelsen i pressmeddelandet.
omni.se
© Alexander Mahmoud

27 Jul 21:06 ”Hade varit otänkbart för tio år sedan”

LO-ordföranden reagerar på DN:s granskning: ”Helt oacceptabelt.”
DN Ekonomi

27 Jul 11:10 Ökade avgifter att vänta inom flyget

Det minskade flygandet under pandemin ledde till mindre intäkter i form av avgifter, enligt Transportstyrelsen. Myndigheten flaggar för höjda avgifter – och i förlängningen höjda biljettpriser.
SvD Näringsliv

27 Jul 05:34 Spears ansöker om att byta ut pappan

Britney Spears ansöker formellt om att hennes pappa Jamie Spears ska ersättas som förmyndare.
SvD Kultur
 
Visa mer nyheter