27 Jul 00:15 Den som vill bo kvar talar mer dialekt

Inställningen till hemorten styr hur pass utpräglad dialekt man talar. Den som vill bo kvar efter skolan använder i större utsträckning dialektala varianter i sitt språk.
© Karl Melander

27 Jul 17:40 ”Kalkylerna bör tas med en nypa salt”

Branschen larmar – men Hans Lööf vid KTH är inte övertygad av beräkningarna.
DN Ekonomi

27 Jul 02:28 Blinken manar till demokrati i Tunisien

USA lovar ekonomiskt stöd till Tunisien, samtidigt som man poängterar vikten av en öppen politisk dialog och demokratiska principer när den politiska krisen i landet fördjupas.
SvD Världen

27 Jul 23:24 Tegnell: Etiska problem med danska strategin

I Danmark krävs covidpass för att gå på krogen. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det både praktiska och etiska problem med den strategin. ”Vi tror på frivillighet”, säger han i tisdagens Aktuellt.
SvD Sverige

27 Jul 06:51 Tusentals bekämpar brand i Kalifornien

Runt 5 400 brandmän bekämpar en skogsbrand i den amerikanska delstaten Kalifornien. Branden har blivit så pass omfattande att den har börjat skapa sitt eget vädersystem.
SvD Världen

27 Jul 15:23 Uppgifter: Zlatan vill fortsätta i landslaget

Zlatan Ibrahimovic vill fortsätta spela i fotbollslandslaget, enligt källor till SVT Sport. – Zlatan är, enligt mina källor nära honom i Milano, helt inställd på att komma tillbaka och spela i landslaget igen, säger SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup. Den 39-åriga Milanstjärnan gjorde i våras comeback efter en tids uppehåll från landsslagsspel. Däremot missade han sommarens EM på grund av en skada.
omni.se

27 Jul 13:49 Analys: 100 år sedan vi vann kriget mot fienden diabetes

För 100 år sedan upptäcktes insulinet. Innan den 27 juli 1921 dog diabetessjuka i regel inom några år, skriver James Brody i en analyserande text i The Conversation. Brody citerar fysikern Joseph Collins text i New York Times från maj 1924. Där skrev Collins att ”människans oförsonliga fiender” en efter en besegras av forskningen. Än i dag är Alzheimers sjukdom, cancer och schizofreni människans fiender. Men kurerna mot dessa kommer även dem att komma från forskningen, skriver Brody. Penn Today, som är University of Pennsylvanias egen medieplattform, intervjuar universitetets experter om upptäcktens betydelse. Mark Schutta och Clayton Kyle, som båda forskar om diabetes, säger att insulinet har räddat och förlängt tiotals miljoner liv. Det ska vi tacka forskarna för. ”Deras eftermäle är ett gott exempel för oss alla.”
omni.se

27 Jul 05:00 Träd lika viktiga som blommor för bina

Träd är minst lika viktiga för bins överlevnad som marklevande blommor. Ett av träden sticker ut och har visat sig vara något av en favorit bland bina.
SvD Sverige

27 Jul 13:10 Svenskar klättrar bland världens rikaste

Allt fler svenskar tar plats bland världens rikaste. Ett nytt namn har klättrat upp till topp-100 på Bloomberg Billionaires Index. Här är topplistans tio rikaste svenskar.
SvD Näringsliv
© Karl Melander

27 Jul 08:32 Alexandra Sundqvist: Merit Hemmingson talar om rastlösheten som driv

Artistens bedrifter läggs på rad, men skrytet uteblir.
DN Kultur - Alexandra Sundqvist

27 Jul 10:05 Man i Stockholm åtalas för avrättningar i Iran

60-årig man åtalas för inblandning vid massavrättningar 1988.
DN Sthlm

27 Jul 05:40 Nord- och Sydkorea återupptar kontakterna

En upptining har skett i den frostiga relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Den officiella direktlinjen mellan länderna har återupptagits.
SvD Världen
© Paul Hennessy/Shutterstock

27 Jul 13:17 Europa splittrat om covidvaccin för barn

Två vaccin för barn har godkänts – WHO vill att rika länder donerar doserna till fattiga länder.
DN Världen

27 Jul 12:37 Amazon tillbakavisar rykte om bitcoinbetalningar

E-handelsjätten Amazon har gått ut och tillbakavisat rykten som gjort gällande att man skulle börja acceptera betalning i kryptovalutan bitcoin från slutet av året. En talesperson för Amazon uppger att ”spekulationerna kring specifika planer när det gäller bitcoin inte stämmer”, skriver Reuters. Allt fler företag har på senare tid börjat acceptera kryptovalutor som betalning.
omni.se

27 Jul 22:22 Man som sprejade kemikalier greps medan förhör pågick

En man som ska ha sprejat kemikalier på poliser under stormningen av Kapitolium i januari har gripits, skriver flera amerikanska medier. Han greps samma dag som fyra polismän vittnade i det första kongressförhöret om stormningen. Totalt har över 530 personer gripits sedan stormningen.
omni.se

27 Jul 08:15 Snabbt och explosivt – nu slåss hon för medalj

Taggad och redo – efter flera års träning slåss OS-brottare Agnes Alexiusson för medalj i Tokyo. Receptet? – Jag är snabb och explosiv.
SvD Sport
 
Visa mer nyheter