20:40 Berusad man misstänks ha misshandlat flicka

En man misstänks ha misshandlat en flicka i 15-årsåldern i Kristinehamn på onsdagskvällen. Mannen kunde snabbt identifieras, och vid gripandet uppges han ha varit så pass berusad att han omhändertagits enligt LOB. Händelsen rubriceras som misshandel.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

20:28 Twitterbråket i Göteborg inför dubbelmötet mot DIF

På torsdag åker Djurgården till Göteborg för att spela både fotboll och ishockey. IFK Göteborg tar nämligen emot DIF i allsvenskan och Frölunda tar emot Stockholmslaget i SHL. Inför det dubbla Stockholmsmötet har de båda Göteborgsklubbarna pikat varandra i sociala medier, skriver Sportbladet. Frölunda toppar just nu SHL:s tabell medan IFK Göteborg har det kämpigt i allsvenskan. ”Vill du se ett riktigt topplag ta sig an Djurgården på torsdag? Säkra din plats till Frölunda-Djurgården här”, skrev Frölunda på Twitter. Nu har IFK Göteborg svarat på hånet och skriver på Twitter att de har sålt fler biljetter än vad Frölundas arena tar in.
omni.se

19:57 Kritik efter besked om dos tre: Dålig framförhållning

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner riktar kritik mot beslutet att alla över 16 år successivt ska få en tredje dos vaccin mot covid-19, skriver GP. I ett pressmeddelande skriver SKR att framförhållningen har varit för dålig och att beslutet meddelats med för kort varsel. − Regionerna behöver få besked i god tid när vaccinationerna av olika grupper ska påbörjas och vara klara, för att kunna förbereda sina organisationer, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, i pressmeddelandet. SKR har även tidigare varit kritiska till att myndigheternas agerande under vaccinationerna inte varit tillräckligt tydliga och samordnade.
omni.se

19:10 Två personer till sjukhus efter överfall vid matbutik

Två personer behövde uppsöka sjukhus efter att ha misshandlats i anslutning till en matbutik i Uppsala under onsdagen. Polisen utreder grov misshandel. – Vi söker just nu vittnesuppgifter i samband med den här händelsen, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson för Uppsalapolisen.
Expressen Nyheter - Johan Ronge
© Magnus Hallgren

19:10 Så förstärks bråken inom hiphopvärlden

Stridigheter på sociala medier har lett till dödliga konflikter på gatorna.
DN Kultur

18:28 Smittskyddsläkare: Ser bra effekt av tredje vaccindos

Beskedet att alla över 16 under vinter och vår kommer att erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19 välkomnas av Dalarnas smittskyddsläkare Anders Lindblom. – Det här är ett bra besked eftersom vi har sett bra effekter för de som redan fått en tredje dos vaccin, säger han till SVT Dalarna. Region Stockholm har redan öppnat bokningen av den tredje dosen för personer som är över 65. Vaccinsamordnare Magnus Thyberg säger till P4 Stockholm att vaccinationerna kommer att ske stegvis eftersom det är viktigt att det har gått minst sex månader sedan man fick den andra dosen. – Gruppen just nu är lite mindre, sedan får vi arbeta med att öka vår kapacitet för de lite större grupper som kommer allt eftersom, säger han.
omni.se

17:18 Polis uppges punktmarkera sex personer efter mordet

Sex personer som var inblandade i ett knivbråk på en Stockholmkrog tidigare under hösten punktmarkeras av polisen efter mordet på artisten Nils ”Einár” Grönberg, skriver Expressen. Två av dem är några av Sveriges mest spelade artister på Spotify och Youtube. En av de sex männen skadades under knivbråket. Efteråt greps bland andra Einár och en av de två nu eftersökta rapparna. Två av personerna som nu punktmarkeras var med i Hammarby sjöstad när han mördades. Enligt polisens direktiv ska de sex männen stoppas och kontrolleras så ofta som möjligt.
omni.se

16:58 SR om gangsterrapen: Inte möjligt att förhandsgranska

Sveriges Radio har inte övervägt att ändra på hur man ser på så kallad gangsterrapp efter mordet på artisten Einár, rapporterar Musikguiden i P3. – Det ska väldigt mycket till för att vi ska sluta spela en viss låt, säger musikchef Anna-Karin Larsson. Hon säger också att det inte är möjligt att förhandsgranska alla texter, och att det inte heller är något hon tycker är önskvärt. Tidigare under hösten släppte Stockholmspolisen en rapport om att kriminella gäng använder musiken i sitt varumärkesbyggande.
omni.se

16:52 Rappare punktmarkeras av polisen efter mordet

Efter mordet på Nils ”Einár” Grönberg punktmarkerar polisen nu de inblandade i ett knivbråk på nattklubben Nosh and Chow: En rappare som greps tillsammans med Einár för dådet, hans släkting och mannen som knivhöggs. Totalt finns sex personer – varav tre rappare – på polisens fokuslista. Två av rapparna var både med vid mordet i Hammarby sjöstad och utsattes för skottlossning vid en musikstudio dagen före mordet.
Expressen Krim - Fredrik Sjoshult
© DANIEL LEAL-OLIVAS

16:51 USA gör nytt försök att få Assange utlämnad

Brittisk domstol har tidigare gett avslag med hänvisning till mental hälsa och självmordsrisk.
DN Världen

16:23 Mordåtalad höll för öronen – ville inte höra larmsamtal

Den första rättegångsdagen mot mannen som misstänks ha mördat sin granne i Väse blev känslosam, rapporterar NWT . När åklagaren spelade upp SOS-samtalet täckte den tilltalade snabbt sina öron för att slippa lyssna.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

15:30 ”Jag är livrädd för att bli inlåst igen”

Hej, det brutala mordet på artisten Einár har skakat om på många vis. I min söndagskrönika skrev jag om hur det synliggör samhällets skilda världar – mellan områden, men också mellan vuxna och barn. Unga har på sociala medier fått massor av (des)information om händelsen, bland annat har det spridits bilder som påstås föreställa den döde artisten. SvD:s nyhetsreporter Frida Svensson har intervjuat bland annat polisen om hur mordbilder används i gängens krigföring . Och efter frågor från SvD har Instagram raderat fler konton – om detta skriver skriver Sophia Sinclair på SvD Näringsliv.
SvD Kultur

15:15 Hallengren: Sverige har lägst smittspridning i Norden

Över 14 miljoner vaccindoser har delats ut i Sverige, som nu har lägst smittspridning i Norden, enligt socialminister Lena Hallengren (S). – Det är tack vare att så många vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt, säger hon vid en pressträff. Den tredje dosen står nu runt hörnet och i ett första steg ska den gå till personer över 65 år och vårdpersonal som arbetar med äldre. Under vintern och våren kommer även yngre åldersgrupper erbjudas påfyllnadsdosen. Det är viktigt att prioritetsordningen följs, konstaterar FHM:s generaldirektör Johan Carlson. – Skulle vi låta den som är snabbast på att beställa tid först är vi rädda för att de som inte är så snabba men som har större behov ska komma på efterkälken, säger han. Folkhälsomyndighetens förhoppning är att dos tre ska kunna samordnas med vaccinationerna mot säsongsinfluensan.
omni.se

14:56 Fransk ilska över väntan på brittisk fisk

Frankrike hotar Storbritannien med handelsbråk redan inom några dagar i tvisten om fisketillstånd efter brexit.
SvD Världen

14:38 Polen tvingas betala en miljon euro om dagen till EU

EU-domstolen har beslutat att Polen ska betala en miljon euro om dagen för att de vägrat avbryta inrättandet av den kontroversiella disciplinnämnden i landets högsta domstol, rapporterar AFP. EU-kommissionen lämnade förra månaden in en begäran om att bötfälla Polen så länge landet inte värnar oberoende domstolar. Premiärminister Mateusz Morawiecki har uppmanat EU att backa från hoten och sagt att han inte vill föra samtal ”med en pistol mot huvudet”. Disciplinnämnden har inrättats av regeringspartiet Lag och rättvisa och har befogenhet att straffa, omplacera och ersätta domare.
omni.se

13:58 Ansökte om skyddat boende – sköts ihjäl

19-åringen var hotad till livet och ansökte om skyddat boende. Några veckor senare sköts han till döds. – Detta kommer utredas grundligt, säger Felicia Mellgren Sandkvist, förvaltningschef vid Åstorps socialförvaltning, till HD .
Expressen Kvällsposten - Matias Rankinen

13:56 Man i Göteborg får 18 års fängelse för mord på sambo

En man i 70-årsåldern dömdes i dag till 18 års fängelse för mord på sin sambo i påskas, rapporterar flera medier. Kvinnan hade tidigare slagit larm om att mannen betett sig hotfullt, eftersom hon tänkte lämna honom för en annan man. När hon kom hem över påsken för att packa ströp han henne till döds. I domen skriver Göteborgs tingsrätt att mannen betett sig ”särskilt hänsynslöst” och att straffvärdet egentligen borde vara livstids fängelse. Av hänsyn till hans höga ålder får han dock det längsta möjliga tidsbestämda straffet, skriver GT.
omni.se

13:36 Man vägrade bli lämnad – strypmördade sin sambo

En man i 70-årsåldern döms till 18 års fängelse för att ha strypmördat den kvinna han levt med i halva sitt liv. Det troliga motivet är att kvinnan hade träffat en ny man och ville separera. Det menar tingsrätten, som beskriver brottet som ”särskilt hänsynslöst.”
Expressen GT - Jens Andersson

12:21 Tysk tidning: Sverige är Europas farligaste land

Den tyska tabloiden Bild har uppmärksammat mordet på rapparen Einár och pekar i samma veva ut Sverige som ”Europas farligaste land”. I artikeln lyfter tidningen en rapport från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) från tidigare i år som visar att Sverige ligger i topp när det gäller dödligt skjutvapenvåld i Europa. ”Det före detta nordiska föregångslandet har förvandlats till en riktig mardröm”, skriver tidningen.
omni.se

11:00 Nu väcks åtal om polismordet

På fredag väcker åklagaren åtal mot en 17-årig pojke som misstänks ha mördat en polisman i Göteborg i juni. Pojken har suttit häktad i nästan fyra månader.
SvD Sverige
© David McNew/AFP

10:48 Alec Baldwin kan åtalas för dödsskjutningen

I sin roll som producent till filmen kan Alec Baldwin åtalas, enligt åklagare.
DN Kultur

10:33 Baldwin kan åtalas för dödsskjutningen

Som skådespelare riskerar han inte att ställas till svars för skotten som dödade en filmfotograf. Men i sin roll som producent kan Alec Baldwin komma att åtalas.
SvD Kultur

09:58 Föregångare till Rosa Parks får upprättelse efter 66 år

Bara månader innan Rosa Parks vägrade att flytta sig till bakdelen av en segregerad Alabamabuss, gjorde den svarta tonåringen Claudette Colvin detsamma. Men Colvins fall fick inte närmelsevis lika mycket uppmärksamhet, och hon dömdes dessutom för att ha misshandlat en polis i samband med gripandet. Enligt hennes advokat handlade misshandeln om att Colvin ”oavsiktligt trampat på polismannens tå”. Den nu 82-åriga Colvin har bett en domstol i Montgomery att stryka domen ur hennes brottregister, och nu har distriktsåklagaren Daryl Bailey gått hennes begäran till mötes. – Jag antar att du kan säga att nu är jag inte längre en ungdomsbrottsling, sa Claudette Colvin efter beskedet till släktingar och aktivister som samlats utanför rätten för att visa sitt stöd.
omni.se

09:22 HD: Smuggling av tre tårgasvapen grovt brott

En man som smugglade tre tårgaspistoler som lätt kunde byggas om till att bli skarpa vapen döms för grov vapensmuggling i Högsta domstolen (HD). Domen kan bli ett hårt slag mot det vapenflöde till Sverige som länge gäckat polisen.
SvD Sverige

08:20 ”Inte självklart att mordet på Einár följs av hämnd”

Det är inte självklart att mordet på Nils ”Einár” Grönberg kommer att följas av hämndaktioner. Det säger SVT-journalisten Diamant Salihu, som bevakat gängkonflikterna i Stockholm, till TT. Enligt Salihu är det inte tydligt vem som skulle vilja hämnas mordet. Grönberg hade till skillnad från många av sina rapkolleger inte en tydlig förankring i ett gäng i nordvästra Stockholm. – Det var också någonting som han blev kritiserad för i den här världen, att han sjöng om något han inte kunde leva upp till, säger Diamant Salihu.
omni.se

08:14 Tysk tidning: Sverige är Europas farligaste land

Det svenska gängvåldet uppmärksammas i Bild, Tysklands största tidning. ”Sverige är Europas farligaste land”, skriver tidningen efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg.
Expressen Nyheter - Hannes L Andersson

07:53 Legendariske komikern Mort Sahl död – blev 94 år

Den amerikanske komikern Mort Sahl är död, rapporterar New York Times. Han blev 94 år. Sahl slog igenom på 1950-talet och fick smeknamnet ”Rebel without a pause” för sina skarpa politiska monologer som utmanade konsensus. Hans karriär nådde sin topp 1959 när han var värd för Oscarsgalan. På 1960-talet försvann han ur rampljuset efter att ha läst högt ur Warrenkommissionen, utredningen av mordet på John F Kennedy, på scenen. Kritiker ansåg att han spred konspirationsteorier och hans karriär blev aldrig densamma.
omni.se

07:40 MORGONENS NYHETER: Verkligheten bakom Einárs låtar • Kvinnans egna bilder på misstänkte mördaren • Langarna avslöjades av hjälpsam passagerare

Kidnappningen, mammans kamp och sveken – i Einárs låttexter tecknas en bild av hans sista år vid livet. ■■■ I juni knivhöggs en kvinna i 70-årsåldern till döds utanför Karlstad. Nu åtalas en granne som trakasserat och förföljt henne. ■■■ Två unga knarklangare trodde att de kunde komma undan i en passkontroll vid Öresund – men avslöjades av en påpasslig medpassagerare. ■■■ Expressen ger dig morgonens viktigaste nyheter.
Expressen Nyheter - John Falkirk

06:19 Alhem: Det är katastrofalt att Einárs adress röjdes

Rapartisten Nils ”Einár” Grönbergs hade skyddade personuppgifter och uppges ha haft ”ett pris på sitt huvud”. Trots detta redovisades hans adress i ett knarkåtal i våras. Sven-Erik Alhem, ordförande för Brottsofferjouren, säger till Aftonbladet att det är ”katastrofalt”. – Det är förödande. Inte bara för den enskilde utan även när det gäller hela tilltron för statens förmåga att skydda personer med skyddade uppgifter, säger han till tidningen. Enligt DN, som var först att rapportera om adressuppgifterna, är det oklart om domen begärdes ut strax före mordet.
omni.se

06:09 Verkliga händelserna bakom Einárs låtar

Nils ”Einár” Grönberg blev Sveriges mest framgångsrika rappare med musik som skildrade hans eget liv. I rapptexter beskrev han kidnappningen, mammans kamp, ungdomsbrotten, tystnadskulturen och mordet på vännen. Här är verkligheten bakom låttexterna, från polisutredningar och domstolshandlingar.
Expressen Krim - Fredrik Sjoshult

06:00 Kvinnans egna bilder på sin misstänkte mördare

När kvinnan gick förbi sin granne i bostadsområdet utanför Karlstad hånskrattade han och gjorde grimaser åt henne, enligt vittnesmålen. I kvinnans mobil återfanns flera videoklipp där mannen gestikulerar mot henne. Nu står mannen, som är i 65-årsåldern, åtalad för att ha huggit ihjäl henne med flera knivstick.
Expressen GT - Christian Borjesson

05:30 Våldet är de gängkriminellas valuta

Motivet bakom mordet på rapartisten Einár är fortfarande okänt, men gängkriminalitet är ett av polisens spår. I de gängkriminellas värld leder en skjutning ofta till en ny skjutning, då upprätthållande av status och heder är avgörande.
SvD Sverige

03:10 Rånare hotade skjuta treåring – åtalas

Under ett rån i en bostad i Sjöbo kommun ska en man ha blivit slagen med batong samtidigt som hans treårige son hotades med en pistol riktad mot hakan. Nu åtalas fyra män misstänkta för grovt rån och grovt olaga hot, skriver Ystads Allehanda.
SvD Sverige

01:00 Mamman och partnern anklagas ha dödat flickan

16-månader gamla Star Hobson fick hjärtstillestånd och dog. Mamman Frankie Smith och hennes partner Savannah Brockhill är misstänkta för mord. I veckan visades en övervakningsfilm i rätten – där Brockhill syns slå flickan, rapporterar BBC.
Expressen Nyheter - Sofia Clason

26 Oct 23:37 Phil Collins smutsiga bråk med ex-frun

Phil Collins, 70, befinner sig i ett smutsigt bråk med ex-frun Orianne Bates, 47. Hon anklagar världsartisten för att ha gjort hennes liv outhärdligt genom att inte duscha och borsta tänderna under ett år. Nu tvingas han svara på hennes advokats frågor om detta i tvisten om ex-parets lyxhus, skriver The Sun .
Expressen Nöje - Stefan Soxbo

26 Oct 22:51 Rånare misstänks ha hotat skjuta treåring

Fyra män står åtalade misstänkta för grovt rån och grovt olaga hot utfört i Sjöbo kommun. Männen ska ha slagit rånoffret med batong samtidigt som de riktade en pistol mot hakan på hans treårige son och hotade att skjuta honom, enligt Ystads Allehanda .
Expressen Kvällsposten - Johanna Olofsson

26 Oct 21:46 NYHETSDAGEN: Einárs mammas första uttalande efter mordet • Anna Ekström (S) "trygg" med felaktig skolstudie • Åtalet: Abdurahman rymde, tog sig till Sverige – och mördade

Nils ”Einár” Grönbergs mamma Lena Nilsson uttalar sig för första gången efter mordet på sonen. ■ ■ ■ Anna Ekström försvarar Pirls-rapporten – efter Expressens avslöjande om att för få utrikes födda deltog. ■ ■ ■ Mohammed Abdurahman, 23, rymde från sitt straff i Nederländerna – sedan mördade han en 56-årig man i Eksjö, enligt åtalet. ■ ■ ■ Här är tre av dagens största nyheter i korthet.
Expressen Nyheter - Sofia Clason

26 Oct 21:11 Strandbråket snart över – banar väg för Andersson

Centerpartiet ser en lösning i sikte gällande de tre kraven partiet ställt på regeringen för att släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister. Det säger C:s skogspolitiske talesperson Peter Helander till SvD. – Jag bedömer att det går framåt. Sitter man i förhandling och dialog så vill man komma i mål. Och jag räknar med att vi kommer i mål, säger han. Kraven gäller lagförslag med förändringar i arbetsrätten, uppluckrat strandskydd och stärkt äganderätt för skogsägare. Frågan om arbetsrätten är en känslig fråga för Vänsterpartiet, vars röster är nödvändiga för att nästa S-statsministern ska tolereras av riksdagen. Även Maria Gardfjell, MP:s landsbygdspolitiska talesperson, säger till SvD att hon tror att regeringen ska kunna komma överens med C, trots de olika ståndpunkterna kring strandskyddet.
omni.se
© Hoshang Hashimi/AFP

26 Oct 20:43 ”IS kan attackera USA inom ett halvår”

Pentagon varnar för att terrorsekten har kapacitet att slå till i Afghanistan.
DN Världen

26 Oct 20:00 Anteckningsblock hittat – kan ge svar på mordgåtan

Ett anteckningsblock har hittats i närheten av platsen där Brian Laundrie hittades död förra veckan. Blocket är vattenskadat, men enligt polisen kan det gå att rädda och möjligen ge svar på frågor i mordet på Gabby Petito, skriver Daily Mail .
Expressen Nyheter - Ebba Larsson

26 Oct 18:10 En gripen efter skjutning vid Ica-butik i Uddevalla

En person har gripits misstänkt för mordförsök i centrala Uddevalla, skriver polisen på sin hemsida. Enligt P4 Väst rör det sig om en skottlossning vid en Ica-butik. En frilansfotograf på plats uppger för SVT Nyheter Väst att det finns kulhål i en bil samt ett vapen på marken inom det avspärrade området. Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon har skadats.
omni.se

26 Oct 17:24 Instagram i kontakt med polisen om mordbilder

Filmer som sägs föreställa den mördade artisten Einár har spridits på sociala medier – trots att plattformarna uppger att de agerar mot innehåll kopplat till våld. Efter SvD:s frågor för Instagram dialog med polisen.
SvD Näringsliv

26 Oct 17:20 Einárs mamma om sorgen: Vi älskar dig så mycket

För första gången sedan rapartisten Einár hittades ihjälskjuten kommenterar hans mamma sorgen på Instagram. Hon vänder sig direkt till sin son i inlägget: ”Som du sa... Om gud vill de blir bra nu, de blir bra nu”.
SvD Sverige

26 Oct 17:11 Einárs mamma första ord: Nils vi älskar dig så mycket

Einárs mamma, skådespelaren Lena Nilsson, kommenterar nu mordet på sonen Nils Grönberg för första gången. ”Nils levde med sin familj och sina vänner i kärlek. Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket”, skriver hon i ett inlägg på Instagram. Guldbaggebelönade Nilsson tackar även för stödet efter sonens bortgång. Ingen är gripen efter dödsskjutningen, som inträffade i Hammarby sjöstad i torsdags.
omni.se

26 Oct 17:06 Einárs mamma: ”Nils vi älskar dig så mycket”

I förra veckan sköts rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19, ihjäl i Hammarby sjöstad. Hittills har ingen gripits för mordet. Nu uttalar sig Einárs mamma Lena Nilsson för första gången. ”Nu består, tro, hopp och kärlek, men störst av allt är kärleken. Nils vi älskar dig så mycket”, skriver hon på Instagram.
Expressen Nöje - Nina Svanberg

26 Oct 16:59 Misstänkt skottlossning – en person har gripits

Ett misstänkt grovt brott utreds i Uddevalla. Enligt polisen finns uppgifter om att en skottlossning ägt rum. Bilder från platsen visar ett föremål som ser ut som en pistol innanför avspärrningarna. En person är misstänkt för försök till mord.
Expressen GT - Christian Borjesson

26 Oct 16:05 Två män gripna efter storbråket i Lund

Två män har gripits misstänkta för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott med anledning av storbråket i Lund i början av september. Männen är från var sin sida av de två klaner som misstänks ha bråkat med varandra, skriver Sydsvenskan .
Expressen Kvällsposten - Viktor Nordblad
© Magnus Hallgren

26 Oct 15:06 Friad efter gängmord – får 430 000 kronor

23-åring häktades misstänkt för mord efter skjutningen i Kungens kurva – ersätts av JK.
DN Sthlm

26 Oct 14:59 Polisen utreder koppling till skjutning kvällen före

Ingen är gripen efter mordet på rapartisten Einár. Polisen utreder nu möjliga kopplingar till andra händelser, bland annat en skjutning som ägde rum i Sätra kvällen före dödsskjutningen.
SvD Sverige

26 Oct 14:57 Gravid kvinna hittad död – sambo häktad för mord

I fredags hittades en kvinna i 30-årsåldern död i Vänersborg. Kvinnan var gravid och hennes sambo greps kort efter att kvinnan hittades. Mannen har under tisdagen häktats på sannolika skäl misstänkt för mord, rapporterar GT. – Offret, den döda kvinnan, var sambo med den nu häktade mannen. Brottsplatsen är såvitt det framkommit deras gemensamma bostad, säger åklagaren Daniel Veivo Pettersson till tidningen. Den häktade mannen nekar genom sin advokat Per-Åke Kvarnström till mord. – Han har själv skador från det här tillfället vilket var uppenbart för alla i domstolen. Men mer än så vill jag inte säga just nu, säger han.
omni.se

26 Oct 13:55 Dree Lows hyllning till kollegan Einár

Hyllningarna till den mördade rapartisten Einár fortsätter att strömma in på sociala medier. Nu skickar också den populära rapparen Dree Low en hälsning efter mordet. Samtidigt har debatten om gangsterrappens band till den kriminella världen blossat upp på nytt.
Expressen Nyheter - Thea M Norheim

26 Oct 13:49 Brand i studentbåt – en person gripen

Det har brunnit på en båt som används för studentbostäder i Karlskrona. Branden misstänks vara anlagd och platsen är avspärrad. En person har gripits misstänkt för mordbrand.
Expressen Kvällsposten - Viktor Nordblad

26 Oct 13:29 Man hittad död på åker – tre anhållna

I augusti hittades en man i 20-årsåldern död på en åker utanför Enköping. Tre män har nu anhållits skäligen misstänkta för att ha mördat mannen, skriver lokala medier.
Expressen Nyheter - Redaktionen

26 Oct 13:18 Gravid kvinna död – sambon häktad

Det var i fredags som en kvinna i 30-årsåldern hittades död i Vänersborg. Den misstänkt mördade kvinnan var gravid, berättar nu åklagaren. En man kunde snabbt gripas och har under tisdagsförmiddagen häktats på sannolika skäl misstänkt för mordet. Enligt uppgifter till GT så ringde den misstänkte mannen en anhörig och berättade att kvinnan var avliden.
Expressen GT - Sanna Wikstrom

26 Oct 12:15 Man häktad för mord på kvinna i Vänersborg

Enligt åklagaren kan två barn ha bevittnat mordet.
DN Sverige
© Magnus Hallgren

26 Oct 11:34 Dömd för mordplaner begär ny prövning

Kvinnlig jurist dömdes till fängelse för anstiftan av mordförsök på advokaten Henrik Olsson Lilja.
DN Sthlm

26 Oct 11:16 17-åring frias för mord på tonåring i Biskopsgården

Den 17-årige pojke som misstänktes för mordet på en 16-åring i Biskopsgården i Göteborg år 2020 frias i tingsrätten, skriver flera medier. Pojken, som var 15 år vid mordet, frias också för mordförsök på den skjutne pojkens vänner. Även pojkens flickvän och två vänner till honom sköts. – Trots polisens stora ansträngningar för att spåra gärningsmännen kvarstår tvivel om att 17-åringen skulle ha varit en av gärningsmännen, säger målets ordförande Henrik Andersson i ett pressmeddelande. Pojken döms däremot till fyra månaders sluten ungdomsvård för vapenbrott vid ett annat tillfälle. DN skriver att fallet sticker ut från andra mord. Den skjutne pojken har beskrivit som ”skötsam” och har aldrig dömts för något brott. Hans äldre bror beskrivs dock som en ledargestalt i ett gäng, enligt Aftonbladet.
omni.se

26 Oct 11:01 ”Balkongman” i Stockholm anhållen för ofredanden

En man i 30-årsåldern har anhållits för en våldtäkt och flera sexuella ofredanden i Blackeberg i Stockholm, rapporterar Aftonbladet och Expressen. I somras fick polisen flera anmälningar om att en man tittat in genom fönster på bostäder. Den 6 september misstänks han ha överfallit och våldtagit en kvinna i hennes bostad. Enligt uppgifter till Aftonbladet har mannen tagit sig in till kvinnor genom balkong- och altandörrar. Polisen tror också att det finns ett mörkertal. – Vi känner oss säkra på att gärningsmannen bakom just dessa brott i Blackeberg är gripen men vill ändå påtala vikten för allmänheten att alltid anmäla dessa brott, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare vid polisen i Vällingby i ett pressmeddelande.
omni.se

26 Oct 10:46 Tonåring frias för mordet på Elias, 16

16-åriga Elias Sheikh sköts ihjäl framför tre kompisar i Länsmansgården. Dådet har av åklagaren beskrivits som ett ”uppdrag” från äldre till yngre personer i en kriminell gruppering. En 17-åring har stått åtalad misstänkt för mordet – på tisdagen friades han från mordmisstankarna. – Jag är jätteledsen. Jätteledsen, säger Hiba Ismail, Elias mamma.
Expressen GT - Elin Kardell

26 Oct 10:42 Polisens ord efter jakten på mannen

I slutet av sommaren anmäldes en stor mängd sexuella ofredanden i Blackeberg i västra Stockholm. En man tog kontakt med kvinnor boende på nedre botten – och sedan blev en kvinna våldtagen i sin egen bostad. Nu har polisen gripit en misstänkt gärningsman. – Det har så klart funnits en orosfaktor kring att vi skulle kunna få en ny våldtäkt, vilket har varit utgångsläget – att det får inte ske, säger Emir Gazibegovic, operativ samordnare vid polisen i Vällingby.
Expressen Nyheter - Thea M Norheim

26 Oct 10:34 150 gripna i stort darkweb-tillslag

150 personer har gripits i ett globalt tillslag mot drog- och vapenhandlare på de krypterade delar av internet som kallas darkweb, uppger Europol enligt nederländska medier.
SvD Världen

26 Oct 10:14 23-åring åtalas för misstänkt rånmord

En 23-årig man har i dag åtalats misstänkt för ett mord i Eksjö kommun. Enligt anklagelsen rånade han och mördade en ytligt bekant. – Jag påstår att 56-åringen mördades genom att han tillfogats dödligt våld i form av stickskador, säger kammaråklagare Jessica Andersson i ett pressmeddelande
Expressen Nyheter - Simon Larsson
© Per Bolkert

26 Oct 10:11 En skådespelares karaktärsmord på mannen August Strindberg

Slag under bältet på nationalförfattaren i ”Essen, dåren och Marie David”.
DN Kultur

26 Oct 08:42 MORGONENS NYHETER: Tre nyheter i korthet

Nils ”Einár” Grönberg var med två andra rappare när han blev ihjälskjuten. Dagen före hade de två rapparna blivit beskjutna i en musikstudio. ■■■ I en intervju med GP berättar Maud Olofsson mer om hur hon ser på dagens politiska landskap. ■■■ Några veckor efter att han omkommit i en trafikolycka meddelar nu hans särbo hur begravningen kommer att bli. ■■■ Expressen ger dig morgonens nyheter.
Expressen Nyheter - Johanna V Hansson

26 Oct 07:55 Rikspolischefen: Gängbrott är väldigt svårutredda

Situationen med gängbrottsligheten är ”synnerligen allvarlig”. Det sa rikspolischef Anders Thornberg när han intervjuades i P1-morgon på tisdagen. – Trots att polis och rättsväsende varit mer offensiva än någonsin tidigare [...] så fortsätter rekryteringen, sa Thornberg och efterlyste en mobilisering från hela samhället. Polisen har en låg uppklarning när det gäller skjutvapenbrott med gängkoppling, något som Thornberg menar delvis beror på för lite resurser. Dessutom är brotten ”utomordentligt svårutredda”. – Det är väldigt komplex brottslighet – de är förhärdade brottslingar som vägrar prata med polisen över huvud taget. Det är en tystnadskultur. De tvingar vittnen till tystnad [...] och en del av dem dör under utredningens gång på grund av andra skjutningar.
omni.se
© Veronika Ljung-Nielsen

26 Oct 07:18 Åtalad 17-åring frias för mord på jämnårig pojke

Döms för grovt vapenbrott • Även en 19-åring misstänkt för medhjälp till mord frias.
DN Sverige

26 Oct 07:13 Brand på LSS-boende – en misstänkt anhållen

Under natten larmades polis och räddningstjänst till ett LSS-boende i Falkenberg. Någon hade även skurit sönder däcken på en parkerad bil som tillhörde en i personalen. En anmälan om försök till mordbrand är upprättad.
Expressen GT - Elin Kardell

26 Oct 07:11 Mari Jungstedt: Barnen fick mig att vilja berätta

I Mari Jungstedts deckare sträcker sig mörkret längre än till morden. Författaren har vävt in tragedier från sitt egna liv. Men när miljoner ögon ska läsa har det först krävts ärliga samtal med familjen. – Det var på grund av barnen som jag ville berätta om pappas alkoholism, säger Mari Jungstedt.
Expressen Nyheter - Sofia Clason

26 Oct 07:01 Mitt i mordvågen – ska nu utreda Blocketbedrägerier

Polisförbundet larmar om att poliser håller på att ”duka under” på grund av alla grova brott i Stockholm. Då fokuserar polisen på att utreda Blocket-bedrägerier, uppger DN . – Vi kan inte lira knattefotboll där alla springer efter samma boll utan måste kunna jobba brett över hela fältet, säger Fredrik Näslund, chef för Stockholmspolisens regionala utredningsverksamhet till tidningen.
Expressen Nyheter - Simon Larsson

26 Oct 06:22 Uppgifter: Einárs sällskap beskjutna dagen före mordet

De två rappare som var i sällskap med Nils ”Einár” Grönberg när han mördades blev beskjutna dagen före mordet, rapporterar Expressen. Rapparna var i en studio i Stockholmsförorten Sätra när de blev beskjutna vid 22-tiden. Enligt uppgifter till tidningen hittades flera tomhylsor på platsen. De båda rapparna har koppling till kriminella nätverk i Järvaområdet och en av dem har en hotbild mot sig. Han har tidigare varit utsatt för mordförsök.
omni.se

26 Oct 06:10 Rapparna blev beskjutna – sen mördades Einár

Nils ”Einár” Grönberg var med två andra rappare när han blev ihjälskjuten i Hammarby sjöstad. Dagen före hade samma två rappare blivit beskjutna när de var i en musikstudio i Sätra. Vid studion hittade polisen flera tomhylsor, enligt Expressens uppgifter.
Expressen Nyheter - Nina Svanberg

26 Oct 05:57 Kan musiken lösa mordet på Einár?

PODD | En av Sveriges största artister har mördats på öppen gata. Men sen mordet på Einár har polisen varit tyst. Och parallellt med gängkriget löper gangsterrappen – musik som kan bli en del av polisens utredningspussel.
SvD Sverige

26 Oct 05:56 Mordbilder används i gängens krigföring

Polisen granskar filmklipp och foton i utredningen av mordet på rapartisten Einár. Videos där personer poserar med vapen efter ett mord eller bilder på brottsoffer används som psykologisk krigföring av gängen, enligt polisens underrättelseenhet.
SvD Sverige

26 Oct 05:00 17-åring frias – fortsatt utredning om mord

En 16-årig pojke sköts till döds med flera skott i Biskopsgården på våren 2020. Hans flickvän blev svårt skadad. Nu friar Göteborgs tingsrätt en 17-årig pojke som åtalats för dådet. Samtidigt fortsätter polisens utredning om händelsen.
SvD Sverige

26 Oct 04:30 IS terror kan undergräva talibanernas styre

Talibanerna hävdar att de kan ersätta kaos med ordning i Afghanistan. Men flera blodiga terrordåd signerade IS utmanar synen på talibanernas makt över landet. – Det är ett reellt hot. Hur talibanerna ska bemöta det är väldigt oklart, säger Afghanistanexperten Patricia Gossman.
SvD Världen

26 Oct 00:04 Man rörde vid kvinnas ben – då gav hon honom hjärnskada

John Whitby rörde vid Catherine Mary Jones ben under en fest. Då misshandlade hon honom så svårt tillsammans med sin pojkvän att Whitby fick hjärnskador. – Jag önskar att människorna som gjorde det här kunde se hans liv nu så de fick veta hur mycket de har tagit från honom, säger hans flickvän Haley Shakoor till Manchester Evening News .
Expressen Nyheter - Stefan Soxbo