16:32 Polisen: Elsparkcyklar blir vanligare vid grova brott

Elsparkcyklar har blivit ett vanligare färdmedel vid skjutningar och annan grov brottslighet, uppger polisen för Dagens Nyheter. Det finns däremot ingen tillgänglig statistik för hur ofta elsparkcyklar har använts vid skjutningar i år, skriver tidningen. Sven Granath vid Stockholmspolisen skriver till DN att det inte är särskilt konstigt att fordonen används av gärningspersonerna, bland annat då ”vanekriminella” använder ny teknik i sina brottsupplägg. Myndigheten vill inte svara på om det vid skjutningar på senare tid är hyrda eller privatägda elsparkcyklar som använts.
omni.se

15:35 Två IS-män i Österrike döms till fängelse

En österrikisk domstol har dömt två män till fängelse på grund av deras inblandning i terrorgruppen IS i Syrien, rapporterar AFP. En av männen döms till sex och ett halvt års fängelse och den andre till fyra och ett halvt års fängelse. Duon lämnade Österrike 2013 för att ansluta sig till IS i Syrien, enligt det åtal som den österrikiska nyhetsbyrån APA tagit del av.
omni.se
© Alexander Mahmoud

14:06 Polisen: Elsparkcyklar används som flyktfordon

Allt vanligare vid skjutningar, enligt Noa • ”Tystare än en moppe och snabbare än en cykel.”
DN Sverige

13:52 Stockholm planerar för fyra veckor mellan sprutorna – lediga tider på kliniker

Vaccinationskliniker i Stockholm vittnar om minskat tryck och lediga tider vilket gör att Region Stockholm nu ser över möjligheten att korta tidsintervallet mellan vaccinsprutorna. Det säger vaccinationssamordnaren Magnus Thyberg till P4 Stockholm. Det innebär att invånare kan bjudas in till att ta den andra dosen redan efter fyra veckor. – Inom någon vecka är det väl dags för oss att ta nästa steg, säger Thyberg. En region som valt att öppna upp för att ta andra dosen efter fyra veckor är Uppsala. – För den enskilde finns det inte heller någon nackdel med att det bara går fyra veckor mellan doserna, säger samordnaren Margareta Öhrvall till P4 Uppland. Även Västmanland har kortat till fyra veckor från tidigare sju.
omni.se

11:26 Leif GW om häktade mannen: Svag bevisning

En 25-årig man har häktats misstänkt för inblandning i barnskjutningen i Flemingsberg. Men det är på svag bevisning som mannen nu hålls häktad, enligt kriminologen Leif GW Persson. – Det är inget riktigt tungt som kan anföras i nuläget, säger han i TV4:s ” Nyhetsmorgon ”.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

07:02 Tre gripna i Bohuslän för grovt vapenbrott

Tre personer greps i natt på en länsväg i Sotenäsområdet. De hade en skarpladdad pistol och knivar, vilket P4 Väst var först med att rapportera. Bilen har beslagtagits.
Expressen GT - Alva Nyblom

07:02 Kraftigt ökat stöd för V efter regeringskrisen

Vänsterpartiet fortsätter att öka sitt väljarstöd, visar en ny partisympatiundersökning från SVT/Novus. Samtidigt är Socialdemokraterna det parti som tappat mest. – Det lönar sig att bråka om viktiga saker, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler till SVT Nyheter.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

04:40 Israel och Hamas beskylls för krigsbrott

Krigsförbrytelser begicks troligen av både Israel och terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, när parterna i maj utkämpade en elva dagar lång väpnad konflikt. Det framkommer i en utredning av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).
SvD Världen

27 Jul 23:15 29 vittnen pekar ut 60-åringen – åtalas för fängelsemassaker

Den 60-årige iraniern greps direkt efter att han klivit av planet på Arlanda – utpekad som en sadistisk åklagarassistent som orkestrerade massmord på regimkritiska fångar 1988. Nu ställs han inför rätta för folkrättsbrott och mord. – Det är smörja som de har sagt, säger mannen i förhör.
Expressen Nyheter - Johan Ronge

27 Jul 21:15 Rukeia, 25, mördades när hon ville skiljas – fallet ändrar svensk lag

Rukeia Hasen, 25, ville skiljas. Det vägrade maken Marwan Alabdullah, 34, acceptera – han började hålla långa förhör med henne och dök upp på hennes jobb. Till kollegerna sa Rukeia att hon var rädd att maken skulle mörda henne – morgonen därpå gjorde han det. Nu gör fallet det lättare att döma hustrumördare till livstids fängelse.
Expressen Kvällsposten - Nina Svanberg

27 Jul 20:06 De är mördarna som fick sänkta straff i HD

Mordet med hanteln, mordet med brödkniven och mordet med kökskniven. Tre fall som Högsta domstolen tagit upp i år – med helt olika utfall. I två av fallen har mördarna fått lägre straff. – Det vore bättre om hon fått livstid, säger Malin Ohlsson, mamma till Tim som mördades av flickvännen Victoria Prescott Hou.
Expressen Nyheter - Nina Svanberg

27 Jul 18:06 Ökänd gängledare ber följare invänta order om hämnd

Den ökände haitiske gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier samlade tusen personer i slummen utanför Port-au-Prince för att hylla den ihjälskjutne presidenten Jovenel Moïse. Det rapporterar Newsweek. Cherizier, som styr fler än nio gäng och har beskyllts för att ligga bakom den senaste våldsvågen, höll ett tal framför ett stort porträtt på Moïse. – Alla måste invänta min order innan vi svarar på mordet, sa han till åskådarna. Haitis president sköts ihjäl i sitt hem den 7 juli. Det är ännu oklart vem som låg bakom mordet.
omni.se

27 Jul 17:42 Läckta dokument visar att utredarna motarbetas

Utredare har motarbetats och dödshotats i sina försök at lösa presidentmordet på Haiti. Det visar läckta dokument som CNN tagit del av. ”Förbered dig på en kula i huvudet”, ska det ha stått i ett anonymt sms som skickades till en av utredarna. CNN rapporterar också om att viktiga vittnen försvunnit och bevismaterial misskötts. Dessutom ska kropparna till de två misstänkta som sköts ihjäl av poliser ha flyttats under märkliga omständigheter. Det är också oklart om polisen låtit utredare titta på övervakningsfilmen från mordplatsen. President Jovenel Moïse sköts till döds i sitt hem den 7 juli. Det är ännu inte känt vem som ligger bakom mordet.
omni.se

27 Jul 17:20 Åklagaren: ”Sköt svepande och urskillningslöst”

En stor mängd människor befann sig på platsen när 12-åriga Adriana sköts till döds i Botkyrka tidigare i år. Det sa åklagaren Anna Svedin när rättegången mot tre män som misstänks för inblandning i skjutningen under tisdagen inleddes, skriver DN. Svedin beskrev det som ”mirakulöst” att inte fler träffades av de totalt över 20 skotten. –Skotten avlossas svepande och urskillningslöst, sa hon. I centrum för rättegången står det vapen, en AK-47:a, som användes vid skjutningen. Samma vapen har förekommit i en musikvideo och kan enligt åklagaren knytas till männen. De misstänks alla för synnerligen grovt vapenbrott och riskerar upp till sju års fängelse.
omni.se
© Alexander Mahmoud

27 Jul 16:46 Tre män i rätten efter dödsskjutning av flicka

12-årig flicka sköts ihjäl i Botkyrka • Rapvideo viktig del i utredningen.
DN Sthlm

27 Jul 16:38 Pistolrån på Gärdet – polisen jagar maskerade gärningsmän

Två maskerade gärningsmän genomförde på tisdagen ett väpnat rån på Gärdet i Stockholm. De jagas nu av polisen.
Expressen Nyheter - Emma Ahman

27 Jul 16:32 Minskat vaccintryck i Stockholm: ”Jättetråkigt”

Intresset för att boka tid för vaccin mot covid-19 har börjat svalna, rapporterar SvD. På nattklubben Fållan i Stockholm som tillfälligt fungerar som vaccinationslokal har hittills 100 000 personer vaccinerats. Men just nu är hälften av de tillgängliga tiderna obokade. – Det är jättetråkigt och jag gissar att det är eftersom stockholmarna är på semester, säger Eva-Marie Vesterlund-Rundgren, projektledare på Doktor24 som sköter vaccinationerna i Fållan. Mönstret med många obokade tider syns i hela Stockholm, enligt vaccinsamordnare Magnus Thyberg. Han säger att den som kan bör ta chansen att passa på nu, eftersom trycket kan komma att öka igen efter semestrarna.
omni.se

27 Jul 14:52 Ursprungsamerikaner räds ett ”pappersfolkmord”

Kritiker menar att ursprungsbefolkningen i USA står inför ett existentiellt hot, skriver Voice of America. De syftar på systemet med blodkvoter som används av amerikanska myndigheter och flera stammar för att avgöra etnicitet och rätt till medlemskap. Det krävs en fjärdedels nativamerikanskt genetiskt arv för att få räknas som ursprungsbefolkning i USA, något som i dag har blivit allt svårare att uppfylla. De som är motståndare till systemet menar att när färre räknas riskerar gruppens rättigheter och politiska inflytande också att krympa. – Det är det bästa sättet [för staten] att eliminera sina skyldigheter, säger Jill Doerfler, chef för University of Michigans institutions för ursprungsfolksstudier. Hon säger att resultatet av blodkvotssytemet i slutändan kan resultera i ett ”pappersmässigt folkmord”.
omni.se

27 Jul 14:27 Expert: Kommer leda till spänningar med Iran

Åtalet mot den 60-årige man som misstänks för grovt folkrättsbrott och mord vid massavrättningar i Iran är viktigt för offren, men kan leda till spänningar i relationen med Sverige. – Det underlättar den definitivt inte, säger Rouzbeh Parsi, vid Utrikespolitiska institutet.
SvD Sverige

27 Jul 12:27 L: Alla skolor ska vara redo för tvångsflyttade

Alla skolor, även friskolor, ska vara skyldiga att ta emot elever som måste omplaceras för att de hotat lärare eller andra elever, anser Liberalerna. I dag finns ingen fungerande samordning, enligt L.
SvD Sverige

27 Jul 11:05 Man döms för yxdådet i Solberga – högg offret tio gånger

27-åringen mördade offret med tio yxhugg mot huvud och kropp. Gärningsmannen åtalades för mord och erkände även brottet. Nu meddelar Södertörns tingsrätt att han ska genomgå rättspsykiatrisk vård.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

27 Jul 10:59 24-åring döms för terrorism under Hongkongs nya lag

I dag föll domen mot den 24-årige servitören Tong Ying-kit, den första som prövats under Hongkongs nya hårda säkerhetslag. Han döms skyldig till terrorism efter att ha kört sin motorcykel in i en grupp poliser med en flagga med texten ”Befria Hongkong - vår tids revolution”, enligt en kinesisk domstol. Straffet har ännu inte förkunnats men fallet ses som en värdemätare på hur kinesiska myndigheter kommer använda den nya lagen, rapporterar SR Ekot. Domen fördöms av människorättsgrupper, skriver ABC News. Enligt Peking och regeringen i Hongkong är syftet med den nya lagen att verka stabiliserande efter demokratiprotesterna som inleddes 2019, skriver Reuters.
omni.se

27 Jul 10:59 80-årig kvinna till sjukhus i Västerås – utreds som mordförsök

En kvinna i 80-års åldern blev inlagd på ett sjukhus i Västerås i söndags för skador som hon kan ha fått i samband med ett brott, meddelar polisen. Polisen utreder händelsen som försök till mord.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka
© Vincent Yu

27 Jul 10:29 24-åring döms för terrorism i Hongkong

Första domen med nya kontroversiella säkerhetslagen – riskerar livstids fängelse.
DN Världen

27 Jul 10:17 Kvinna funnen död i skogsparti – en anhållen

Misstänkt mord • Hittades av privatperson i skogsparti sydvästra Göteborg.
DN Sverige

27 Jul 10:06 60-årig man åtalas för grovt folkrättsbrott i Iran 1988

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar. – Jag är väldigt spänd, säger Iraj Mesdaghi, nyckelvittne och en av målsägarna.
Expressen Nyheter - Redaktionen

27 Jul 10:04 Man åtalas för grovt folkrättsbrott i Iran vid Stockholms tingsrätt

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988, skriver TT. Mannen greps när han anlände till Arlanda i november 2019 och har suttit häktad sedan dess. Han misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar. En dussintal målsägande har lokaliserats och ombetts vittna i rättegången. En av dem är Iraj Mesdaghi. – Jag är väldigt spänd, säger han till TT. Det var mellan den 28 juli och 31 augusti 1988 som otaliga män och kvinnor enligt uppgifter från människorättsorganisationen Amnesty International forslades med gaffeltruckar för att hängas i lyftkranar och lyktstolpar eller arkebuseras i Iran.
omni.se
© Elin Åberg

27 Jul 09:42 Nya argument för stater att öka övervakningen

Pandemin, kriminalitet och terrorism – kritiker oroas över allt ofriare samhälle.
DN Kultur

27 Jul 09:16 Rättegång inleds efter mordet på 12-åriga Adriana

I dag inleds rättegången mot de tre män som åtalats för synnerligen grovt vapenbrott efter morden på 12-åriga Adriana i Botkyrka förra året, rapporterar TV4. I en musikvideo som spelades in innan dödskjutningen syns vapen som utgör en del av bevisningen i målet. Ett av vapnen, en AK 47:a, ska enligt polisen ha använts vid mordet. Även den flyktbil som användes syns i videon. Förutom de tre personer som misstänks för vapenbrott misstänks ytterligare fem personer för inblandning i själva mordet. Två av dem är frihetsberövade och tre är efterlysta och tros befinna sig i Turkiet.
omni.se

27 Jul 09:16 Första domen med nya säkerhetslagen i Hongkong

Att mana till ”Hongkongs befrielse” är terrorism. Det meddelar en domstol efter den första rättegången där den kontroversiella nya säkerhetslagen har använts i den kinesiska staden. Straffet för 24-årige Tong Ying-Kit kommer dock först senare.
SvD Världen

27 Jul 08:55 Amerikansk militär avslutar stridsinsatsen i Irak i år

De amerikanska trupperna kommer att avsluta sina stridsinsatser i Irak före årsskiftet, meddelar USA:s president Joe Biden. Det finns i nuläget omkring 2 500 amerikanska soldater i landet. Trupperna ska i fortsättningen enbart utbilda och stötta irakisk militär. New York Times noterar att Biden har två skilda strategier för tillbakadragandet av trupper från Afghanistan och Irak. I det förstnämnda landet blir det ett mycket tydligare avslut. Tidningens slutsats är att Biden vill ha kvar trupper i Irak för att hålla tillbaka Irans inflytande samt att se till att terrorgruppen IS inte växer sig starkare. Washington Post beskriver det i stället som att Biden nu vill avsluta en lång era som påbörjades 2001. Nu, skriver tidningen, vill Biden vända blicken bort från Mellanöstern och i stället fokusera mer på Kina och cyberkrig.
omni.se

27 Jul 08:45 Begärs häktad för skjutning i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har begärts häktad för inblandning i skjutningen i Flemingsberg i Huddinge kommun den 17 juli, då två barn skadades.
SvD Sverige

27 Jul 08:44 25-åringen häktad efter skjutningen i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har häktats, misstänkt för inblandning i skottlossningen där två små barn skadades i Flemingsberg, skriver Expressen. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Vid skjutningen den 17 juni skadades två barn, en femårig flicka och en sexårig pojke, när de var ute och lekte. Flera personer med koppling till gängbrottslighet greps efter händelsen men släpptes sedan. Mannen själv nekar till brott, rapporterar Ekot.
omni.se

27 Jul 08:38 25-åring häktad efter barnskjutning

En man i 25-årsåldern häktas efter skottlossningen den 17 juli i Flemingsberg där två barn skottskadades. Han är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada.
SvD Sverige

27 Jul 08:20 Kvinna hittad död i skog – man anhållen

En kvinna hittades under natten till tisdag död i Högsbo industriområde i Göteborg. – På grund av omständigheterna har vi inlett en förundersökning om mord, säger Andreas Odén, vakthavande befäl vid Göteborgspolisen. En person har förhörts och lämnat upplysningar om ärendet. Kvinnan ska ha haft ett band runt halsen, enligt Aftonbladets uppgifter. En man har anhållits skäligen misstänkt för mord.
Expressen GT - Alexander Jacobsson

27 Jul 07:36 Fyra gripna för misshandel utanför pub i Göteborg i natt

Natten mot tisdag greps fyra män, misstänkta för misshandel av två personer utanför Lilla London i centrala Göteborg. Inga allvarliga skador ska ha åsamkats.
Expressen GT - Alva Nyblom

27 Jul 06:00 60-årig man åtalas för massavrättningar

En 60-årig man åtalas vid Stockholms tingsrätt för grovt folkrättsbrott och flera mord vid massavrättningar i Iran 1988. Mannen, som suttit häktad i snart två år, misstänks ha haft en ledande roll i avrättningarna av tusentals politiska fångar.
SvD Sverige

27 Jul 05:37 Misstänkt mord i Göteborg – en man har anhållits

Polisen misstänker mord efter att en kvinna hittats död i ett skogsparti i Högsbo i Göteborg på måndagskvällen. ”Med anledning av omständigheterna så har en förundersökning om mord inletts”, skriver polisen på sin hemsida. En man har anhållits skäligen misstänkt för mordet, vilket är den lägre misstankegraden, skriver GP. Den gripne är en man i 40-årsåldern. Kvinnan är ännu inte identifierad och anhöriga har inte underrättats. Polisen vet inte heller hur länge kvinnan har varit död.
omni.se

27 Jul 01:26 Kvinna hittad död i skogsparti – mord utreds

En kvinna har hittats död i ett skogsparti i Högsbo i Göteborg. Polisen har inlett en förundersökning om mord. Det är ännu oklart hur länge kroppen legat på platsen.
SvD Sverige

27 Jul 00:38 Kvinna hittad död i Göteborg

Misstänkt mord – kvinna hittades död i ett skogsparti på Högsbo industriområde.
DN Sverige