27 Jul 14:52 Ursprungsamerikaner räds ett ”pappersfolkmord”

Kritiker menar att ursprungsbefolkningen i USA står inför ett existentiellt hot, skriver Voice of America. De syftar på systemet med blodkvoter som används av amerikanska myndigheter och flera stammar för att avgöra etnicitet och rätt till medlemskap. Det krävs en fjärdedels nativamerikanskt genetiskt arv för att få räknas som ursprungsbefolkning i USA, något som i dag har blivit allt svårare att uppfylla. De som är motståndare till systemet menar att när färre räknas riskerar gruppens rättigheter och politiska inflytande också att krympa. – Det är det bästa sättet [för staten] att eliminera sina skyldigheter, säger Jill Doerfler, chef för University of Michigans institutions för ursprungsfolksstudier. Hon säger att resultatet av blodkvotssytemet i slutändan kan resultera i ett ”pappersmässigt folkmord”.

27 Jul 11:39 Dödlig industriexplosion i Tyskland ett ”extremt hot”

En massiv explosion har ägt rum vid en industripark för kemindustrier i Leverkusen i västra Tyskland, rapporterar flera lokala medier. En person har dött och 31 personer är skadade. Fem av dem ska ha skadats allvarligt. Tyska myndigheter har klassificerat explosionen som ett ”extremt hot” och invånare har instruerats att hålla sig inomhus och inte röra sotet från röken. – Rökmolnet som steg upp var först vitt, sedan syntes en kraftig svart rökpelare från flera kilometers håll, säger Sveriges Radios utsände i Tyskland, Daniela Marquardt. Minst fyra anställda är fortfarande saknade. – Vi hoppas att vi kan hitta dem vid liv, säger industriområdets chef till medier.
omni.se

27 Jul 11:39 Explosion i kemifabrik i Tyskland – en person död

En explosion har inträffat i ett industriområde i Leverkusen i Tyskland, rapporterar flera medier. En anställd har dött, rapporterar tidningen Süddeutsche Zeitung . 16 personer har skadats, varav två uppges vara allvarligt skadade. Fyra personer saknas efter explosionen.
Expressen Nyheter - Max Sohl Stjernberg

27 Jul 21:16 Fortum-vd: Sverige måste fatta beslut om slutförvar

Sverige behöver omgående fatta ett beslut om vad som ska hända med kärnavfallet, för att inte riskera att få produktionsstörningar i elsystemet. Det skriver Markus Rauramo, vd och koncernchef för Fortum, på SvD:s debattsida. Han påpekar att Finland snart färdigställt ett slutförvar som är byggt enligt samma metod som den föreslagits i Sverige. Det finska beslutet visar att alla förutsättningar finns för att omhänderta det använda kärnbränslet på ett långsiktig säkert sätt. Markus Rauramo, vd och koncernchef, Fortum
omni.se
© Lev Radin

27 Jul 20:49 ”Frontlinjen var som en köttkvarn”

Vittnesmål om rasism och misshandel när utredningen av Kapitolium-stormningen inleddes i Washington.
DN Världen

27 Jul 05:34 Spears ansöker om att byta ut pappan

Britney Spears ansöker formellt om att hennes pappa Jamie Spears ska ersättas som förmyndare.
SvD Kultur

27 Jul 17:46 Oro för trängsel efter ökad smittspridning

Det råder en ökad smittspridning i Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen uppmanar nu till större försiktighet. Deras tillsyn visar att många verkar tro att restriktionerna helt släppt efter 15 juli. Men det stämmer inte, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen. – Vi är oroliga för att man glömmer bort att vi fortfarande lever i en pandemi, säger hon.
Expressen GT - Maya Lagerholm

27 Jul 10:16 Veteranen hyllas – genombrott som 28-åring

Sverige körde över ryska laget med 36–24. En av giganterna: 28-årige Carin Strömberg. Efter matchen hyllas hon från alla håll. – Det är världsklass, säger förbundskapten Tomas Axnér.
SvD Sport

27 Jul 09:07 Kardinal inför rätta i förskingringsskandal

Efter en två år lång utredning i Vatikanstaten inleds under tisdagen en rättegång mot tio personer, bland dem en tidigare mäktig italiensk kardinal. De åtalade anklagas bland annat för bedrägeri, förskingring och korruption.
SvD Världen

27 Jul 09:03 Gängkriminella häktade för grovt vapenbrott

Tre personer ur ett av de kriminella nätverken i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg sitter nu häktade misstänkta för grovt vapenbrott. Det skriver polisen på sin hemsida under tisdagsmorgonen.
Expressen GT - Alva Nyblom

27 Jul 19:58 Bil körde ner i damm – efter snabb omkörning

Efter att ha gjort en omkörning i extremt hög hastighet körde en personbil ner i en damm i Pålsboda utanför Hallsberg. Föraren är oskadd, och misstänkt för drograttfylleri.
Expressen Nyheter - Emma Ahman

27 Jul 06:29 Apple åtgärdar sårbarhet i flera operativsystem

Apple har släppt säkerhetsuppdateringar för sina operativsystem IOS, Ipad OS och Mac OS, som alla åtgärdar en sårbarhet som redan kan ha utnyttjats. Det handlar om en sårbarhet som skulle kunna ge hackare full kontroll över den attackerade enheten, och Apple uppmanar nu därför användarna att uppdatera sina enheter. Apple har avböjt att kommentera saken ytterligare, skriver The Record.
omni.se

27 Jul 17:09 Instagram lanserar bättre skydd för tonåringar

Instagram har implementerat ett nytt och förbättrat skydd för tonåringar som använder tjänsten. Det rapporterar NBC News. Kontona görs till exempel privata som grundinställning, vilket ska göra det svårare för okända vuxna att ta kontakt med tonåringar på plattformen. Instagram har även tagit fram ett verktyg som automatiskt identifierar och stoppar försök att ta kontakt som görs av misstänkta vuxna (det vill säga personer som tidigare blockerats eller rapporterats av andra användare). Samtidigt väljer man även att begränsa möjligheten för annonsörer att nå tonåringar med riktad reklam.
omni.se

27 Jul 21:13 E6 avstängd efter trafikolycka

En krock mellan flera bilar på E6 ska ha inträffat vid Saxtorpsskogen utanför Landskrona.
Expressen Kvällsposten - Ebba Torstensson

27 Jul 05:53 Svenska idén räddning vid översvämningarna

Översvämningarna i Europa sätter fart på affärerna kring en svensk uppfinning. Skyddsvallar från företaget Noaq i Hälsingland bidrog till att leda bort störtfloder i Tyrolen.
SvD Näringsliv

27 Jul 08:30 ”Cement­krisen visar att miljö­balken bör ändras”

Processen kring Cementas täktansökan tydliggör stora brister i Sveriges hantering av stora miljö­ärenden. Låt detta bli starten på en översyn av miljöbalken, skriver Lars Thomsson (C).
SvD Debatt
 
Visa mer nyheter