28 Jul 12:16 Malmödesigner anklagar stor modesajt för plagiat

En kläddesigner från Malmö anklagar den internationella modesajten Shein för att kopiera hennes klädesplagg, rapporterar Sydsvenskan. 20-åriga Eliza Hilding stickar färgglada plagg inspirerade av 70-talet. Nyligen upptäckte hon att Shein plagierat en väst som hon gjorde klart i våras. På Instagram visar hon upp likheterna mellan plaggen, och även andra designers produkter som hon tror att Shein kopierat. Eliza Hilding säger att Shein har kontaktat henne och bett om ursäkt, men hon tror inte de kommer sluta plagiera. – Det här företaget kommer inte sluta stjäla design, det enda de bryr sig om är sitt rykte.

28 Jul 14:49 Regionerna har tecknat hyresavtal för 60 miljoner

Hyresavtalen som Sveriges regioner har tecknat för vaccinationslokaler uppgår till omkring 60 miljoner kronor, visar en sammanställning från SR Ekonomiekot. För ägaren bakom en curlinghall i Uppsala – där vaccinering skett – har intäkten på totalt 800 000 kronor inneburit ett välkommet tillskott då andra besök uteblivit under pandemin. – Det är ju pengar som gör en avsevärd skillnad, säger Curlingcompaniets ordförande Lars Jonsson.
omni.se

28 Jul 08:35 Miljardvinst för Scania

Återhämtningen fortsätter med full kraft för den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania. Vinsten före skatt landade på drygt 5 miljarder kronor under andra kvartalet.
SvD Näringsliv

28 Jul 17:35 Elden hotar turkiska semesterparadiset

Massiva skogsbränder hotar den turkiska Medelhavsstaden Manavgat i semesterparadiset Antalya. Branden har tagit sig till staden enligt borgmästaren Sukru Sozen, skriver Reuters . – Den här branden saknar motstycke, säger guvernör Mustafa Yigit till Daily Sabah .
Expressen Nyheter - Johan Ronge

28 Jul 10:34 Elevernas betyg stabila under pandemiåret

Betygen i årskurs nio och gymnasiet har legat på stabila nivåer under pandemiåret visar statistik från Skolverket, enligt SR Ekot. Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, säger att myndigheten ska titta vidare på om det kan vara så att statistiken inte ger hela bilden, utan att elever ändå kan ha tappat kunskap.
omni.se

28 Jul 13:42 Huvudstadens larm – klarar inte fler elsparkcyklar

Antalet elsparkcyklar i Stockholm har ökat lavinartat den senaste tiden. På Stockholms gator finns det nu strax över 21 000 tillgängliga elsparkcyklar. – Min känsla är att vi är nära kapacitetstaket i Stockholm nu, säger Johan Sundman, projektledare för Trafikkontoret till P4 Stockholm .
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm
© Alexander Mahmoud

28 Jul 21:51 ”Salafister tar efter influerare för att locka”

Den radikalmuslimska rörelsen lockar unga i Sverige via konton i sociala medier, säger religionsforskare.
DN Kultur

28 Jul 14:30 Bostadspriser faller: ”En indikator för hela landet”

Bostadspriserna i Storstockholm sjunker, och gör nu det största klivet bakåt på drygt ett år. Experter menar att marknaden börjar bromsa in – men att väldigt lite talar för ett större ras.
SvD Näringsliv

28 Jul 22:01 Asllani känner ingen press till följd av medaljtorkan

Att Sverige ännu inte tagit någon OS-medalj innebär inte att pressen på fotbollsdamerna har ökat, säger mittfältsstjärnan Kosovare Asllani enligt Dagens Nyheter. Hon säger att landslagets mål hela tiden har varit att gå ”hela vägen” och att man är fokuserade på att nå dit. Laget vill ge glädje till svenska folket, säger hon. – Men för oss handlar det mer om att vi har ett stort mål framför oss och det ändras inte beroende på hur det går för andra. Sverige spelar kvartsfinal i OS-fotbollen på fredag mot Japan.
omni.se

28 Jul 20:24 Vapentillverkare går med på förlikning efter massaker

Den amerikanska vapentillverkaren Remington har erbjudit sig att betala omkring 285 miljoner kronor i förlikning till de anhöriga i skolskjutningen i Sandy Hook, rapporterar internationella medier. Det var 2012 som gärningsmannen gick in på Sandy Hook-skolan i Newport i Connecticut och sköt ihjäl 20 barn och sex lärare. Skytten använde sig av ett halvautomatiskt gevär av typ AR-15 som tillverkats av Remington. Anhöriga till offren stämde 2014 vapentillverkaren och menade att skytten aldrig skulle ha fått tillgång till vapnet. Remington ligger just nu i konkurs och i samband med förvaltningen har de nu gått med på att betala förlikning till de anhöriga.
omni.se

28 Jul 10:35 Sprintern Alex Wilson stängs av för doping

Den schweiziske sprintern Alex Wilson stoppas från att tävla i OS efter att idrottens skiljedomstol, CAS, återinfört en tidigare dopningsdom mot honom, skriver Reuters. Beskedet kommer tre dagar innan försöksheaten på 100 meter för herrar går av stapeln. Alex Wilson stängdes av efter att han testade positivt för den anabola steroiden trenbolon i mitten av mars. Han överklagade avstängningen och hävdade att han fått i sig ämnet genom kontaminerat kött under ett restaurangbesök. En förklaring som schweizisk domstol köpte. Men efter att World Athletics överklagat domen så stängs han alltså av på nytt.
omni.se

28 Jul 06:59 Leveransproblem när suget efter elcyklar ökar

Efterfrågan på elcyklar har ökat under pandemin, men leveransproblem hindrar försäljningen från att öka så mycket som den skulle kunna, rapporterar TT. Detta i kölvattnet av halvledarbristen som påverkat branscher världen över. – Hade vi haft fler cyklar så hade vi kunnat sälja mer, Joakim Stenberg, vd för branschorganisationen Cykelbranschen. Enligt Joakim Stenberg skulle det gå att sälja uppåt 30 procent fler cyklar, men det råder brist på både tillbehör och reservdelar – på grund av flaskhalsar som uppstått i leveranskedjan i och med pandemin. Förhoppningen är att problemen ska vara lösta till våren eller nästa höst.
omni.se

28 Jul 07:24 Svenska damerna stöttade herrlandslaget på plats

Samtliga OS-matcher spelas utan publik. Men i herrarnas vinst mot Portugal fick man ändå stöd från läktaren. – Det är jättekul att vara här och supporta killarna och se lite livehandboll, säger Carin Strömberg.
SvD Sport

28 Jul 03:23 Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.
SvD Världen

28 Jul 06:42 Misstänkta rubbningar av mensen efter covidvaccin

Mellan 300 och 400 kvinnor i Sverige har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19, rapporterar TT. Även i ett flertal andra länder har kvinnor rapporterat om menstruationsstörningar efter vaccineringen. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket följer utvecklingen. Men i nuläget går det inte att säga om det handlar om en biverkning av vaccinet eller inte. – Det handlar om menstruella avvikelser i samband med vaccination mot covid-19. Det kan vara oregelbunden menstruation, men det kan också handla om att man blöder efter klimakteriet, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket, till nyhetsbyrån.
omni.se
© Chris Carlson/AP

28 Jul 22:54 Företag som utsatts för cyberattacker stäms

I USA stämmer nu kunder som drabbats när de hackade företagen inte kunnat leverera.
DN Världen
 
Visa mer nyheter