28 Jul 14:54 Misstänkt farligt föremål utanför Norrköping

Ett misstänkt farligt föremål upptäcktes i Åby, norr om Norrköping, vid lunchtid på onsdagen. En person har gripits misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Personens lägenhet har spärrats av och nationella bombskyddet ska under eftermiddagen göra en husrannsakan, enligt P4 Östergötland.

28 Jul 14:43 Misstänkt farligt föremål i Norrköping – en gripen

Nationella bombskyddet kallade till Åby.
DN Sverige

28 Jul 13:42 Misstänkt föremål hittat i Åby – bombskyddet inkallat

Ett misstänkt farligt föremål upptäcktes av polispatruller i förorten Åby utanför Norrköping vid lunchtid på onsdagen, meddelar polisen. Platsen har spärrats av och nationella bombskyddet har kallats in, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson vid polisen. – Så vitt jag kan bedöma är det en plats utomhus. Så länge föremålet inte rörs så bedömer man att det ligger bra där det ligger. Vi har inte utrymt nån fastighet.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

28 Jul 08:35 Miljardvinst för Scania

Återhämtningen fortsätter med full kraft för den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania. Vinsten före skatt landade på drygt 5 miljarder kronor under andra kvartalet.
SvD Näringsliv

28 Jul 03:23 Smittan ökar – Sydney förlänger nedstängning

Lockdown i ytterligare fyra veckor väntar invånarna i Australiens största stad Sydney, där ett utbrott av deltavarianten har fått fäste den senaste månaden.
SvD Världen

28 Jul 10:35 Sprintern Alex Wilson stängs av för doping

Den schweiziske sprintern Alex Wilson stoppas från att tävla i OS efter att idrottens skiljedomstol, CAS, återinfört en tidigare dopningsdom mot honom, skriver Reuters. Beskedet kommer tre dagar innan försöksheaten på 100 meter för herrar går av stapeln. Alex Wilson stängdes av efter att han testade positivt för den anabola steroiden trenbolon i mitten av mars. Han överklagade avstängningen och hävdade att han fått i sig ämnet genom kontaminerat kött under ett restaurangbesök. En förklaring som schweizisk domstol köpte. Men efter att World Athletics överklagat domen så stängs han alltså av på nytt.
omni.se

28 Jul 05:30 Misstänkta mensrubbningar efter vaccinering

Hundratals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Både Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA följer utvecklingen, men kan i dagsläget inte säga om det rör sig om en biverkan eller inte.
SvD Sverige

28 Jul 18:19 Fängelsestraff för man som förde bort barn och exfru

En 42-årig man döms av Solna tingsrätt till nio års fängelse för människorov och grov egenmäktighet med barn efter ett kidnappningsdrama som utspelade sig i våras, skriver Dagens Nyheter. I mars förde mannen bort sin sjuåriga dotter och flickans mamma, som även är mannens exfru. Även flickans morbror fördes bort. Kidnappningen blev känd för polisen sedan exfrun lyckats fly från en skåpbil vid ett rödljus i södra Stockholm. Enligt DN hade mannen tidigare dömts för att har fört flickan till Nordafrika mot mammans vilja. En medhjälpare till mannen döms till sex års fängelse medan en tredje åtalad frikänns.
omni.se

28 Jul 11:12 Fängelse för läkare som utfärdat falska covidintyg

En läkare i Göteborg döms till fängelse för att ha utfärdat falska PCR-covidtester och reseintyg, skriver GP. Läkaren stod åtalad för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning. Han döms på samtliga åtalspunkter till ett års fängelse och ska betala skadestånd till sex målsäganden. Läkaren har genomgående nekat till brott och försvarsadvokaten Björn Hurtig säger att domen kommer att överklagas.
omni.se

28 Jul 13:30 Eriksson stöttar Biles: "Otroligt starkt"

Gymnastikstjärnan Simone Biles hoppar av mångkampen i OS för att fokusera på sitt psykiska välmående. Det hyllas hon för av både Michelle Obama och Unicef. Och den svenska fotbollsstjärnan Magdalena Eriksson säger: – Det är otroligt starkt av henne att säga ifrån och säga nej.
SvD Sport

28 Jul 07:26 Sökandet efter försvunna fortsätter i Leverkusen

Sökandet efter försvunna personer fortsätter i tyska Leverkusen efter explosionen i en industripark för kemindustrier på tisdagen. Det rapporterar Kölner Stadt-Anzeiger. Fortsatt saknas fem personer och eftersläckningsarbete på platsen pågår. – Det finns ingen ny utveckling, säger en talesperson till tidningen. På tisdagskvällen sa parkens chef Lars Friedrich till media att förhoppningen att hitta de saknade vid liv minskar.
omni.se
© Alexander Mahmoud

28 Jul 21:51 ”Salafister tar efter influerare för att locka”

Den radikalmuslimska rörelsen lockar unga i Sverige via konton i sociala medier, säger religionsforskare.
DN Kultur

28 Jul 06:42 Misstänkta rubbningar av mensen efter covidvaccin

Mellan 300 och 400 kvinnor i Sverige har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19, rapporterar TT. Även i ett flertal andra länder har kvinnor rapporterat om menstruationsstörningar efter vaccineringen. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och Läkemedelsverket följer utvecklingen. Men i nuläget går det inte att säga om det handlar om en biverkning av vaccinet eller inte. – Det handlar om menstruella avvikelser i samband med vaccination mot covid-19. Det kan vara oregelbunden menstruation, men det kan också handla om att man blöder efter klimakteriet, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket, till nyhetsbyrån.
omni.se

28 Jul 07:03 Titmus starkast igen i gigantmöte

Australiskan Ariarne Titmus vann även det andra mötet i ”giganternas kamp” över Katie Ledecky, USA, i OS-simningen. Återigen efter en sylvass avslutning. – Det var tufft, jag är är jäkligt slut, säger 20-åringen.
SvD Sport
© Polisen

28 Jul 17:49 Försökte föra dottern utomlands – döms

42-årig man döms till nio års fängelse för människorov • ”Principiellt viktig dom”
DN Sthlm

28 Jul 20:48 ”Återbäringen på diesel bör fasas ut för grönt jordbruk”

Lantbrukets skatteåterbäring på diesel ska fasas ut samtidigt som det införs ett jordbruksavdrag som ska kompensera för ökade kostnader till följd av bland annat den ökade dieselskatten. Det är två av förslagen i utredningen ”Fossiloberoende jordbruk”, skriver regeringens utredare Helena Jonsson på DN Debatt inför att betänkandet ska lämnas över till regeringen på torsdagen. Utredningen innehåller sex förslag och flera rekommendationer, där förslagen om att fasa ut skatteåterbäringen och införandet av ett jordbruksavdrag utgör huvudförslagen för en grön skatteväxling, skriver Jonsson. Utredningen rekommenderar bland annat att återvinningen av plast ska öka och att möjligheterna för investeringar i biogas på gårdsnivå ska bli bättre. Helena Jonsson, regeringens utredare
omni.se
 
Visa mer nyheter