27 Jul 08:55 Amerikansk militär avslutar stridsinsatsen i Irak i år

De amerikanska trupperna kommer att avsluta sina stridsinsatser i Irak före årsskiftet, meddelar USA:s president Joe Biden. Det finns i nuläget omkring 2 500 amerikanska soldater i landet. Trupperna ska i fortsättningen enbart utbilda och stötta irakisk militär. New York Times noterar att Biden har två skilda strategier för tillbakadragandet av trupper från Afghanistan och Irak. I det förstnämnda landet blir det ett mycket tydligare avslut. Tidningens slutsats är att Biden vill ha kvar trupper i Irak för att hålla tillbaka Irans inflytande samt att se till att terrorgruppen IS inte växer sig starkare. Washington Post beskriver det i stället som att Biden nu vill avsluta en lång era som påbörjades 2001. Nu, skriver tidningen, vill Biden vända blicken bort från Mellanöstern och i stället fokusera mer på Kina och cyberkrig.

27 Jul 16:37 Väderkaos orsakade strömavbrott i Kalmar

Ett massivt regnoväder med blixt och åska har dragit in över Kalmar. Regnet orsakar översvämmade vägar i staden – och blixtovädret låg bakom ett omfattande strömavbrott som varade i flera timmar. – Jag har bott här hela mitt liv och aldrig sett något liknande, säger en man som befann sig i centrala Kalmar när ovädret bröt ut.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

27 Jul 12:37 Amazon tillbakavisar rykte om bitcoinbetalningar

E-handelsjätten Amazon har gått ut och tillbakavisat rykten som gjort gällande att man skulle börja acceptera betalning i kryptovalutan bitcoin från slutet av året. En talesperson för Amazon uppger att ”spekulationerna kring specifika planer när det gäller bitcoin inte stämmer”, skriver Reuters. Allt fler företag har på senare tid börjat acceptera kryptovalutor som betalning.
omni.se

27 Jul 14:26 Centrala Kalmar strömlöst efter åskoväder

Hela centrala Kalmar har drabbats av ett strömavbrott efter ett intensivt åskoväder på tisdagen, rapporterar P4 Kalmar. Även flera hushåll på södra Öland har drabbats av strömavbrott. Räddningstjänsten har fått in larm om översvämning på Kalmar stadshotell och i andra byggnader, skriver SVT Småland. Hotellet uppskattar att vattennivån är drygt fyra centimeter i källaren. – Det gick jättensnabbt, regnet vällde in från gatan, säger hotelldirektören Åsa Måård. I nuläget finns ingen prognos för när strömmen kan komma tillbaka.
omni.se

27 Jul 07:34 Larmet: Unikt p-piller slut i hela Sverige

P-pillret Qlaira, som bland annat används som behandling mot endometrios, är slut på alla apotek i Sverige, rapporterar SVT Nyheter.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

27 Jul 08:44 25-åringen häktad efter skjutningen i Flemingsberg

En man i 25-årsåldern har häktats, misstänkt för inblandning i skottlossningen där två små barn skadades i Flemingsberg, skriver Expressen. Mannen misstänks för grovt vållande till kroppsskada och grovt vapenbrott. Vid skjutningen den 17 juni skadades två barn, en femårig flicka och en sexårig pojke, när de var ute och lekte. Flera personer med koppling till gängbrottslighet greps efter händelsen men släpptes sedan. Mannen själv nekar till brott, rapporterar Ekot.
omni.se

27 Jul 19:45 Sven, 84, fick bilen krossad av stor sten: ”Förbannad”

84-årige Sven Johansson från Göteborg möttes av en otrevlig överraskning när han skulle hämta sin bil i fredags – en stor cementsten hade krossat hela vindrutan. – Jag blev förbannad och tänkte att vem är den här tokingen som har gjort det här, säger han.
Expressen GT - Maya Lagerholm

27 Jul 10:05 Man i Stockholm åtalas för avrättningar i Iran

60-årig man åtalas för inblandning vid massavrättningar 1988.
DN Sthlm

27 Jul 06:29 Apple åtgärdar sårbarhet i flera operativsystem

Apple har släppt säkerhetsuppdateringar för sina operativsystem IOS, Ipad OS och Mac OS, som alla åtgärdar en sårbarhet som redan kan ha utnyttjats. Det handlar om en sårbarhet som skulle kunna ge hackare full kontroll över den attackerade enheten, och Apple uppmanar nu därför användarna att uppdatera sina enheter. Apple har avböjt att kommentera saken ytterligare, skriver The Record.
omni.se

27 Jul 09:26 Sverige gruppsegrare efter vinst mot Nya Zeeland

2–0 | Sverige vann gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland efter nickmål från Anna Anvegård i 17:e minuten och en nickskarv från Madelen Janogy i den 29:e. Det är den tredje raka segern för det svenska damlandslaget, vars startelva hade genomgått en ordentlig ommöblering inför dagens match. – Det de har gjort i dag är inte enkelt. Att byta många spelare men ändå behålla strukturen och stabiliteten, säger SVT:s expert Markus Johannesson. Segern mot Nya Zeeland innebär att landslaget ställs mot antingen Japan eller Kanada i kvartsfinal.
omni.se

27 Jul 09:51 Magda Gad svarade om situationen i Afghanistan

Talibanerna har tagit över mer mark i Afghanistan under de senaste två månaderna än de någonsin gjort sedan de förlorade makten 2001. Samtidigt lämnar de amerikanska trupperna – och allt fler människor sätts på flykt. Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad svarade på frågor från Expressens läsare.
Expressen Nyheter - Redaktionen

27 Jul 06:21 Sverige krossade regerande mästaren: ”Vilka tjejer!”

Sverige 36 – 24 Ryssland | Det svenska damlandslaget krossade den regerande mästaren Ryssland i OS-handbollen. Sverige inledde starkt och ökade tempot allt eftersom. I slutändan var det inget snack om saken och till slut skiljde det hela tolv mål. – Vi vinner med tolv mot Ryssland, vilket gäng vi är! Vilka tjejer! Wow! säger målvakten Johanna Bundsen efter matchen enligt Sportbladet. Bästa målskytt i Sverige blev Carin Strömberg med åtta mål. Även Jamina Roberts hade en bra match med sju mål. Enligt DN hade Sverige totalt nio olika målskyttar. Det ser bra ut för Sverige, konstaterar Nathalie Hagman i Sportexpressen. – De hann inte med, vi gjorde många enkla mål i dag.
omni.se

27 Jul 22:03 Drottning Margrethe i räddningsinsats till havs

Under måndagen var danska drottning Margrethe ombord när det kungliga skeppet genomförde en räddningsinsats. Skeppet Dannebrogen undsatte då en mindre båt som hade hamnat i sjönöd mellan Danmark och Sverige, skriver danska medier.
Expressen Kvällsposten - Ebba Torstensson

27 Jul 06:39 Turister tar flyget hem trots att de är smittade

Flera danskar har smittats av covid-19 under sin utlandsresa – men trots det har de satt sig på flyget hem. Uppgifterna väcker stor ilska. – Det är hänsynslöst och oansvarigt. Det finns risk man sitter bredvid någon som är sårbar, säger Tyra Grove Krause vid SSI.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

27 Jul 15:41 Britneys krav har lämnats in: ”En Kafkalik mardröm”

Britney Spears nya advokat har skickat in en officiell ansökan om att ersätta hennes pappa som förmyndare. I ansökan beskrivs stjärnans situation som ”en Kafkalik mardröm”. Advokaten föreslår en ny förmyndare som också ska förvalta Britneys miljontillgångar. Pappa Jamie Spears har varit Britneys förmyndare sedan 2008 efter rapporter om att stjärnans mentala hälsa förvärrats.
omni.se

27 Jul 14:39 Historisk på ärofylld post: Måste ta itu med historien

Mary Simon har utsetts till ny generalguvernör i Kanada, en titel som innebär att hon är den officiella representanten för den brittiska monarken drottning Elizabeth och befälhavare för landets armé. Simon blir historisk som den första på posten från landets ursprungsbefolkning, skriver CNN. Utmärkelsen sker också i en kritisk tid i kanadensisk historia, då det nyligen avslöjades att tusentals barn ur ursprungsbefolkningen begravts i omärkta gravar vid katolska skolor. – Jag känner mig inspirerad av historiens vingslag i en tid då vi som land måste ta itu med den bistra verkligheten i vårt gemensamma förflutna, sa Simon i sambandet med tillträdet.
omni.se
 
Visa mer nyheter