27 Jul 06:19 Experten: Sverige har minst 40 procents chans att vinna

De svenska handbollsdamerna har ”minst 40 procents chans” att vinna mot Ryssland i dagens match i OS, säger experten Per Johansson till Sportbladet. – Det säger att jag utan att darra på manschetten. Sverige har aldrig vunnit mot Ryssland i en viktig landskamp förut. Men Johansson gillade vad han såg i premiärmatchen mot Spanien. Samtidigt fick Ryssland bara med sig ett oavgjort resultat mot Brasilien. Matchen mellan Sverige och Ryssland börjar 07.15 och går att följa via länkarna nedan.

27 Jul 22:36 Varningen: Unga struntar i coronatest trots symptom

Personer som rest utomlands ligger nu bakom en stor del av covidfallen i Sverige, och framför allt handlar det om unga ovaccinerade resenärer, skriver Aftonbladet. I den senaste rapporten från länsstyrelserna varnas det för att bara få av de yngre testar sig vid symptom, och många håller sig inte heller hemma när de är sjuka. – Generellt verkar många nu ha slappnat av vad gäller restriktionerna, särskilt de unga, säger Per-Åke Jarnheimer, tillförordnad smittskyddsläkare i Kalmar. Samtidigt är de yngre mindre benägna att vaccinera sig än äldre åldersgrupper. Smittskyddsläkare Per Hagstam vid Region Skåne säger i en kommentar till SvD att det sannolikt kommer att ta tid att få upp vaccinationstäckningen bland yngre. Hans kollega i Stockholm, Maria Rotzén Östlund, uppmanar så många som möjligt att passa på att vaccinera sig nu när trycket är lägre. – Vi har bett folk att prioritera vaccin framför semestern, säger hon.
omni.se

27 Jul 20:36 "Operation Costa" överklagas till högsta instans

Den omtalade operationen Costa – där polis infiltrerade narkotikasmugglande svenskar i Spanien – bör bli en fråga för högsta instans. Det tycker den dömde man som nu vill bli friad då han anser att han aldrig hade begått brottet utan polisens provokation.
SvD Sverige
© Carl Sandin/Bildbyrån

27 Jul 11:51 Sverige fixade gruppseger – efter ny vinst

Med åtta nya spelare i startelvan mot Nya Zeeland vann Sveriges fotbollsdamer bekvämt.
DN Sport

27 Jul 11:51 Martin Luther var inte unik

Hade inte Martin Luther dykt upp hade reformationen med största säkerhet ägt rum ändå. Grupperingar med liknande protestantiska idéer hade funnits länge.
SvD Kultur

27 Jul 06:39 Turister tar flyget hem trots att de är smittade

Flera danskar har smittats av covid-19 under sin utlandsresa – men trots det har de satt sig på flyget hem. Uppgifterna väcker stor ilska. – Det är hänsynslöst och oansvarigt. Det finns risk man sitter bredvid någon som är sårbar, säger Tyra Grove Krause vid SSI.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

27 Jul 21:16 Fortum-vd: Sverige måste fatta beslut om slutförvar

Sverige behöver omgående fatta ett beslut om vad som ska hända med kärnavfallet, för att inte riskera att få produktionsstörningar i elsystemet. Det skriver Markus Rauramo, vd och koncernchef för Fortum, på SvD:s debattsida. Han påpekar att Finland snart färdigställt ett slutförvar som är byggt enligt samma metod som den föreslagits i Sverige. Det finska beslutet visar att alla förutsättningar finns för att omhänderta det använda kärnbränslet på ett långsiktig säkert sätt. Markus Rauramo, vd och koncernchef, Fortum
omni.se
© Lev Radin

27 Jul 20:49 ”Frontlinjen var som en köttkvarn”

Vittnesmål om rasism och misshandel när utredningen av Kapitolium-stormningen inleddes i Washington.
DN Världen

27 Jul 14:27 Expert: Kommer leda till spänningar med Iran

Åtalet mot den 60-årige man som misstänks för grovt folkrättsbrott och mord vid massavrättningar i Iran är viktigt för offren, men kan leda till spänningar i relationen med Sverige. – Det underlättar den definitivt inte, säger Rouzbeh Parsi, vid Utrikespolitiska institutet.
SvD Sverige

27 Jul 09:26 Sverige gruppsegrare efter vinst mot Nya Zeeland

2–0 | Sverige vann gruppspelsmatchen mot Nya Zeeland efter nickmål från Anna Anvegård i 17:e minuten och en nickskarv från Madelen Janogy i den 29:e. Det är den tredje raka segern för det svenska damlandslaget, vars startelva hade genomgått en ordentlig ommöblering inför dagens match. – Det de har gjort i dag är inte enkelt. Att byta många spelare men ändå behålla strukturen och stabiliteten, säger SVT:s expert Markus Johannesson. Segern mot Nya Zeeland innebär att landslaget ställs mot antingen Japan eller Kanada i kvartsfinal.
omni.se

27 Jul 22:46 Analyser: Vi måste reda ut varför ingen varnades

Trots att mycket tydde på att något våldsamt skulle ske utanför Kapitolium så fick poliserna på plats ingen information. Kongressförhörens största utmaning är att ta reda på varför, skriver Andy Kroll i en analys på Rolling Stone. ”Poliserna vittnade om att de var helt oförberedda inför den planerade stormningen. Varför fick de ingen varning?” skriver han. Jeremy Herb på CNN lyfter polisernas vittnesmål vid dagens förhör och beskriver dem som ”gastkramande”: ”De uttryckte ilska över att våldet ignorerades av vissa av de politiker som poliserna hade försökt skydda.” Dan Balz på Washington Post menar att polisernas vittnesmål svepte bort republikanernas tidigare invändanden mot kongressförhören. ”De påminde alla om varför stormningen kräver en ordentlig och opartisk utredning”, skriver han.
omni.se

27 Jul 13:51 Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Simone Biles bröt lagtävlingen i gymnastik och i stället vann det ryska laget tävlingen före USA. Men det rörde sig inte om någon skada för den amerikanska stjärnan. – Jag måste fokusera på min mentala hälsa, säger Biles enligt Reuters.
SvD Sport

27 Jul 05:55 Körkortslån har inte lockat – regeringen ändrar regler

Regeringen kommer att genomföra flera regeländringar gällande körkortslånet från CSN, som vänder sig till arbetslösa, för att få fler att ansöka. Sedan möjligheten infördes 2018 har 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad, rapporterar Ekot. – Självklart hade vi förväntat oss fler, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Lånet riktar sig i dag till människor mellan 18 och 47 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Dessutom måste alla under 25 ha gymnasieutbildning och de äldre måste ha varit arbetslösa i över ett halvår. Inom några veckor ska flera regeländringar presenteras. Tanken är att körkort i förlängningen ska öka chansen för jobb.
omni.se

27 Jul 23:24 Tegnell: Etiska problem med danska strategin

I Danmark krävs covidpass för att gå på krogen. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns det både praktiska och etiska problem med den strategin. ”Vi tror på frivillighet”, säger han i tisdagens Aktuellt.
SvD Sverige

27 Jul 15:11 Rapport: Flyget blir dyrare och mindre tillgängligt

Avgiftssystemet för flygtrafiken som Transportstyrelsen administrerar har drabbats av underskott till följd av pandemin. Dessa avgifter måste sannolikt höjas, vilket leder till dyrare biljettpriser. Det skriver myndigheten i en ny rapport som analyserar hur höjda avgifter skulle påverka svensk luftfart. – Även tillgängligheten inom landet kan komma att påverkas om den upphandlade flygtrafiken blir dyrare, säger Elin Roos, sektionschef på Transportstyrelsen i pressmeddelandet.
omni.se

27 Jul 16:43 Försvunnen 8-åring har hittats

En 8-årig pojke försvann på tisdagseftermiddagen från Slottsparken i centrala Örebro. Han har nu hittats, hemma hos en vän till sin mamma.
Expressen Nyheter - Emma Ahman
 
Visa mer nyheter