27 Jul 09:16 Rättegång inleds efter mordet på 12-åriga Adriana

I dag inleds rättegången mot de tre män som åtalats för synnerligen grovt vapenbrott efter morden på 12-åriga Adriana i Botkyrka förra året, rapporterar TV4. I en musikvideo som spelades in innan dödskjutningen syns vapen som utgör en del av bevisningen i målet. Ett av vapnen, en AK 47:a, ska enligt polisen ha använts vid mordet. Även den flyktbil som användes syns i videon. Förutom de tre personer som misstänks för vapenbrott misstänks ytterligare fem personer för inblandning i själva mordet. Två av dem är frihetsberövade och tre är efterlysta och tros befinna sig i Turkiet.
© Joel Marklund/Bildbyrån

27 Jul 07:04 ”Att någon tror på dig betyder allt”

Långdistanssimmaren Victor Johansson tävlar i OS efter sjukdomsåret.
DN Sport

27 Jul 07:23 Regionerna bryter mot diskrimineringsreglerna

Flera svenska regioner har antagit riktlinjer för att patienterna inte ska få välja vårdpersonal utifrån etnicitet. Dagens Nyheter kan nu visa att flera av dem bryter mot sina egna riktlinjer.
Expressen Nyheter - Jennifer Snarbacka

27 Jul 15:45 Regn väntas i hela landet – brandrisken minskar

Det regn som nu är på väg att dra in över i stort sett hela landet kommer mycket lägligt ur brandsynpunkt, skriver DN. Efter flera veckor med varmt väder är det mycket torrt i skog och mark. – Det här regnvädret kommer hjälpa till och dämpa brandrisken. Framåt under veckan ser jag tydligt att risken kommer att minska, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI. Eftersom regnet redan nått södra Sverige har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kunnat flytta sin brandbekämpningsplan längre norrut till områden där flera bränder brutit ut i helgen.
omni.se

27 Jul 11:43 Två döda efter stor explosion i industripark

En stor explosion inträffade vid en industripark för kemianläggningar i Leverkusen i västra Tyskland. Flera personer har skadats och två personer har dött i olyckan, uppger tyska medier.
SvD Världen

27 Jul 21:13 E6 avstängd efter trafikolycka

En krock mellan flera bilar på E6 ska ha inträffat vid Saxtorpsskogen utanför Landskrona.
Expressen Kvällsposten - Ebba Torstensson

27 Jul 13:37 Rekord efter mardrömmen: "Inget kan stoppa mig"

Han kallar det för helvetesåret. Efter att ha putsat sitt tre år gamla svenska rekord på 800 meter fritt i OS kan Victor Johansson, 22 år, lägga det bakom sig. – Jag är tillbaka. Ge mig tre år till så är det fan inget som kan stoppa mig, jublar han.
SvD Sport

27 Jul 17:46 Oro för trängsel efter ökad smittspridning

Det råder en ökad smittspridning i Västra Götalandsregionen och länsstyrelsen uppmanar nu till större försiktighet. Deras tillsyn visar att många verkar tro att restriktionerna helt släppt efter 15 juli. Men det stämmer inte, säger Kristina Höök Patriksson, tillsynsstrateg på länsstyrelsen. – Vi är oroliga för att man glömmer bort att vi fortfarande lever i en pandemi, säger hon.
Expressen GT - Maya Lagerholm

27 Jul 05:55 Körkortslån har inte lockat – regeringen ändrar regler

Regeringen kommer att genomföra flera regeländringar gällande körkortslånet från CSN, som vänder sig till arbetslösa, för att få fler att ansöka. Sedan möjligheten infördes 2018 har 34 000 personer fått sin låneansökan beviljad, rapporterar Ekot. – Självklart hade vi förväntat oss fler, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Lånet riktar sig i dag till människor mellan 18 och 47 år som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Dessutom måste alla under 25 ha gymnasieutbildning och de äldre måste ha varit arbetslösa i över ett halvår. Inom några veckor ska flera regeländringar presenteras. Tanken är att körkort i förlängningen ska öka chansen för jobb.
omni.se

27 Jul 12:49 Anvegårds sköna fullträff – efter tunga våren

I fjol klev hon fram som fotbollslandslagets förstaval på topp. Under våren höll skador på att stänga dörren till Tokyo. Men till OS kom hon, och väl där behövde Anna Anvegård bara 17 minuter på sig. – Jag blev väldigt chockad över att den gick in, säger 24-åringen efter 2–0 mot Nya Zeeland.
SvD Sport

27 Jul 13:51 Biles: "Måste fokusera på min mentala hälsa"

Simone Biles bröt lagtävlingen i gymnastik och i stället vann det ryska laget tävlingen före USA. Men det rörde sig inte om någon skada för den amerikanska stjärnan. – Jag måste fokusera på min mentala hälsa, säger Biles enligt Reuters.
SvD Sport
© Magnus Hallgren

27 Jul 14:44 Nattåkning begränsas: ”Tror det är rätt väg”

Elsparkcykelföretaget Bolt slutar hyra ut sparkcyklar på helgnätter – Voi sänker farten på fordonen.
DN Sthlm

27 Jul 08:00 Heta vingårdsbesök och köttbullar med sriracha

Sådär, då har jag varit runt södra Sverige på allt från vingårdsbesök och strandbad till högkvalitativ pizza à la Lilla Napoli och av- och på-bokningar av hotell, campingplatser och vingårdscamping. Värmen under vår bilsemestervecka var en av sommarens varmaste, så campandet fick i de flesta fall tyvärr stå åt sidan för AC på hotell. Fru, hund och barn krävde detta med en envetenhet jag inte kunde stå emot, nytt tält till trots. Man kan säga att jag fick betala för dubbelt boende under semestern helt enkelt. Kollegan Melldén skriver nedan om att klassiska viner får stå åt sidan för nya bekantskaper och att druvdjungeln blivit allt snårigare på sistone. Att ta sig fram utan en machete av kunskap kan verka rörigt, men med ett litet mått tålamod och ett större mått nyfikenhet kommer man långt. Kanske blir 2021 sommaren då du hittar en ny favoritdruva? Jag har upptäckt att svenska viner på PIWI-druvan solaris går en ljus framtid till mötes, i alla fall under sådana här heta somrar i klimatförändringens järtecken.
SvD Vin & Mat

27 Jul 11:05 Man döms för yxdådet i Solberga – högg offret tio gånger

27-åringen mördade offret med tio yxhugg mot huvud och kropp. Gärningsmannen åtalades för mord och erkände även brottet. Nu meddelar Södertörns tingsrätt att han ska genomgå rättspsykiatrisk vård.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm

27 Jul 13:48 Film kombineras med vaccin på Järvafestivalen

I år kommer Järva filmfestival i Stockholmsområdet att erbjuda mer än rörlig bild. Alla besökare över 18 år kan också passa på att vaccinera sig mot covid-19, rapporterar Dagens Nyheter. – Vi måste hjälpas åt att bidra till ökad vaccinationsgrad i områden och hos grupper som är mest sårbara ekonomiskt, hälsomässigt och socialt, säger arrangören Ahmed Abdirahman i ett pressmeddelande. Utomhusfestivalen äger rum den 1–7 augusti och kommer att ha begränsad publik på grund av pandemin.
omni.se

27 Jul 09:50 Fler civila döda än på tio år i Afghanistan

Talibanernas frammarsch i Afghanistan har resulterat i de högsta dödssiffrorna i landet på över tio år. Under 2021 har mer än 1 600 civila dödats, vilket är en ökning med närmare 50 procent sedan förra året, rapporterar BBC. Samtidigt fortsätter USA:s och Nato:s militära styrkor att lämna landet – och civila flyr in till storstäderna för att söka skydd från talibanerna.
Expressen Nyheter - Hannes Lannerholm
 
Visa mer nyheter