4 May 11:11 Pojke frias om dödshugg – ”var mycket rädd”

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat. Pojken som ställts tills
HD Sverige - TT

4 May 13:22 Pojke frias efter dödliga knivhuggen i Huskvarna

En nu 15-årig pojke som i tingsrätten funnits skyldig till att ha dödat en 17-åring i Huskvarna förra året frias av Göta hovrätt, skriver flera medier. Jönköpings tingsrätt ansåg i sin dom att pojken gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död. Eftersom han var 14 år vid tillfället slapp han straff – däremot dömdes hans föräldrar att betala 300 000 kronor till offrets anhöriga. Göta hovrätt anser dock att pojken ska frias eftersom 17-åringen gjorde en attack med kniv mot hans kamrat, och att han då hamnade i ett läge då han var mycket rädd och inte hade tid att tänka efter. I ett pressmeddelande skriver man att pojken var ”i ett sådant psykiskt tillstånd att det måste anses ursäktligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande till vad som hade varit tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn”.
omni.se

4 May 11:11 15-årig pojke frias i dom om dödsmisshandel

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat.
SvD Sverige

4 May 21:01 Stockholm börjar vaccinera i fas fyra ”mycket snart”

Stockholm kommer ”mycket snart” att påbörja fas fyra i vaccinationerna mot covid-19, när den breda allmänheten under 65 kan vaccinera sig. Det säger Johan Bratt, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till SvD. Att fas fyra kommer igång är avgörande för att trycket på vården, som fortsatt är högt, ska lätta. – Vaccinationerna måste bli bredare innan vi ser en tydlig effekt på sjukhusen, säger Johan Bratt. Han vill dock inte säga exakt vilken dag fas fyra kommer att inledas. Flera regioner är redan igång med fjärde fasen.
omni.se

4 May 20:06 Män lurade sig in hos kvinna i 95-årsåldern – stal smycken hon bar

De två männen var maskerade med munskydd.
Sydsvenskan Malmö - Oskar Ahlqvist

4 May 06:00 Louise Johannesson om det enorma stödet från läsarna: ”Jag finner inga ord”

Blev fullkomligt överöst efter artikel om vardagen med cancer.
HD Åstorp - Anette Niklasson, Niklas Gustavsson

4 May 11:30 Sveriges insatser för judarna ändrade riktning

Ska vi skämmas eller vara stolta över Sveriges insatser för att hjälpa utsatta judar? På Forum för levande historia visas två intressanta utställningar som fördjupar bilden av hur vår hållning förändras under krigsåren.
SvD Kultur

4 May 11:16 Pojke frias i hovrätten efter 17-årings död

En minderårig pojke dömdes bland annat för grovt vållande till annans död i tingsrätten efter att en 17-årig pojke knivdödats i en park i Huskvarna i fjol. Den yngre pojken medger att han utdelat knivhugg, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför är oskyldig. Göta hovrätt konstaterar nu att han inte gjort sig skyldig till brott och ändrar tingsrättens dom.
Expressen GT - Johanna Waak

4 May 18:56 Ny sexbrottslag i Uganda – busvisslingar förbjuds

Ugandas parlament har gett grönt ljus åt en ny omfattande lag om sexualbrott och sexuella överträdelser, som ersätter en flera decennier gammal lag, rapporterar BBC. För första gången inkluderar lagen offentliga trakasserier samt sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatser. Det är exempelvis inte längre lagligt att busvissla efter en tjej eller kille på gatan, eller kräva sexuella tjänster i utbyte mot ett jobb eller utbildning. Den nya lagen innebär också att ett nytt register över sexualbrottslingar upprättas som gör det svårare för dömda personer att hemlighålla sitt förflutna. Förhoppningen är att lagen även ska komma åt pornografi och samt sexhandel. Den som delar sexuellt innehåll på internet eller sociala medier riskerar fängelse i minst sju år.
omni.se
 
Visa mer nyheter