16 Apr 19:00 Rapport från en omsorg där bara sorg finns kvar

Går det att behålla värdigheten ända in i det sista? I två nya romaner skildras en äldreomsorg där närhet och värme rationaliserats bort i effektivitetens namn. Jenny Aschenbrenner har läst om vården som blev ett maskineri.
SvD - Kultur, Litteratur - Läs mer på svd.se
© Henrik Montgomery/TT

16 Apr 08:26 Stort inkomstbortfall väntar scenkonsten

Räknar med minst 40 procent minskade inkomster under 2021.
DN Kultur - TT

16 Apr 20:25 Ryssland portförbjuder amerikanska höjdare

Ryssland utvisar tio diplomater och portförbjuder flera amerikanska höjdare som svar på USA:s sanktioner mot landet. – Vi har fått vad jag kallar en tango mellan Ryssland och Väst, säger Martin Kragh på Utrikespolitiska institutet.
SvD Världen

16 Apr 11:20 Halverad EU-import från Storbritannien

Som en konsekvens av brexit nästan halverades EU:s samlade import från Storbritannien under januari-februari jämfört med samma månader i fjol, visar siffror från EU:s statistikorgan Eurostat. Importen föll med 47 procent till 16,6 miljarder euro, medan
HD Ekonomi - TT

16 Apr 20:59 Oath keepers-man erkänner brott under stormningen

Jon Schaffer, medgrundare till högerextrema milisgruppen Oath keepers, har som första person förklarat sig skyldig till brott i samband med stormningen av den amerikanska kongressen i januari, rapporterar flera medier. Schaffer, som även är frontman i heavy metal-bandet Iced Earth, har också gått med på att samarbeta med utredarna i utbyte mot strafflättnader. I sitt erkännande medger Schaffer att han var en av de första att ta sig in byggnaden. Totalt misstänks över 370 personer för brott efter stormningen.
omni.se
© Johanna Lundberg/Bildbyrån

16 Apr 17:22 ”Klart att det är jättefå på en stor arena”

På Folkhälsomyndigheten finns förståelse för att bilderna från AIK:s allsvenska premiär väckt reaktioner.
DN Sport - Pelle Strandman

16 Apr 12:56 Halverad EU-import från Storbritannien efter brexit

Sedan Storbritanniens utträde har EU:s import från landet nästan halverats, enligt nya siffror från Eurostat. Under mätperioden januari och februari föll importen med 47 procent till 16,6 miljarder euro. EU:s export till de brittiska öarna minskade samtidigt med 20,2 procent till 39,8 miljarder euro.
omni.se

16 Apr 14:04 Winslet får en roll att bita i som sorgsen småstadspolis

Kate Winslet är HBO:s trumfkort i nya miniserien ”Mare of Easttown”, skriver DN:s recensent Helena Lindblad. Rollen som en desillusionerad och sorgdrabbad småstadspolis i en håla i Pennsylvania ger verkligen Winslet en roll att bita i men också en chans att visa upp sitt register. Och recensenterna är enade om att hon gör rollen bra. ”Hon är enastående övertygande och fri från all sorts fåfänga i rollen som Mare Sheehan”, skriver Aftonbladets Karolina Fjellborg. Vultures recensent Jen Chaney skriver att serien är mer än vad den först ser ut att vara och att Winslets roll är en utmaning, ”inte bara för att Mare är med i nästan varje ruta utan också för att den kräver ett stort känsloregister och en subtilitet.” New York Times recensent Mike Hale beklagar bara att manuset av och till inte ger ännu större utrymme för Winslet att visa upp sin talang. Men när hon får det, visar hon vad hon är kapabel till, skriver han. Snittbetyget är baserat på fyra av sex recensioner eftersom vissa av källorna inte sätter betyg.
omni.se

16 Apr 15:48 Oppositionen i Myanmar bildar egen skuggregering

Oppositionen i Myanmar har format en skuggregering, ledd av landets tidigare civila ledare Aung San Suu Kyi och den tidigare presidenten Win Myint, rapporterar AFP. Båda två sitter i husarrest sedan militären tog makten i landet genom en kupp 1 februari. Skuggegeringen kallar sig ”Nationella enhetsregeringen” och företräder ett brett spektrum av landets etniska grupper. Ett av de främsta målen blir nu att erkännas av omvärlden, som landets rättmätiga regering, skriver Reuters. Militärstyret har meddelat att alla som samarbetar med skuggregeringen begår högförräderi.
omni.se

16 Apr 14:00 Marie Skogström från Malmö blir kocklandslagets första kvinnliga coach

Så vill hon försvara Sveriges position i den internationella gastronomin.
Sydsvenskan Malmö - Olof Westerberg

16 Apr 20:26 ”Övertygelsen om narkotika låser fast svensk politik”

Den svenska narkotikapolitiken har allvarliga brister och den kommission som regeringen fått i uppdrag att tillsätta måste få befogenhet att ”utreda alla aspekter” av politiken på området. Det skriver Ted Goldberg, professor i sociologi, på SvD Debatt. Han skriver att flera länder legaliserat eller avkriminaliserat viss narkotika, men att det inte alls är säkert att de problem eller lösningar som kan uppstå i dessa länder går att applicera på Sverige. Trots detta tycks somliga vara tvärsäkra på vilka effekterna skulle bli med en svensk reglering, skriver han. ”Och det är just detta, i den närmaste religiösa övertygelsen, som har låst fast den svenska narkotikapolitiken – och understödjer dess brister.” Ted Goldberg, professor i sociologi
omni.se
 
Visa mer nyheter