4 May 11:11 Pojke frias om dödshugg – ”var mycket rädd”

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat. Pojken som ställts tills
HD Sverige - TT - Läs mer på hd.se

4 May 11:11 Pojke frias om dödshugg – ”var mycket rädd”

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat. Pojken som ställts tills
Sydsvenskan Sverige - TT

4 May 11:11 15-årig pojke frias i dom om dödsmisshandel

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat.
SvD Sverige

4 May 13:22 Pojke frias efter dödliga knivhuggen i Huskvarna

En nu 15-årig pojke som i tingsrätten funnits skyldig till att ha dödat en 17-åring i Huskvarna förra året frias av Göta hovrätt, skriver flera medier. Jönköpings tingsrätt ansåg i sin dom att pojken gjort sig skyldig till grov misshandel och vållande till annans död. Eftersom han var 14 år vid tillfället slapp han straff – däremot dömdes hans föräldrar att betala 300 000 kronor till offrets anhöriga. Göta hovrätt anser dock att pojken ska frias eftersom 17-åringen gjorde en attack med kniv mot hans kamrat, och att han då hamnade i ett läge då han var mycket rädd och inte hade tid att tänka efter. I ett pressmeddelande skriver man att pojken var ”i ett sådant psykiskt tillstånd att det måste anses ursäktligt att han inte klarade av att anpassa sitt agerande till vad som hade varit tillåtet enligt bestämmelserna om nödvärn”.
omni.se

4 May 11:16 Pojke frias i hovrätten efter 17-årings död

En minderårig pojke dömdes bland annat för grovt vållande till annans död i tingsrätten efter att en 17-årig pojke knivdödats i en park i Huskvarna i fjol. Den yngre pojken medger att han utdelat knivhugg, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför är oskyldig. Göta hovrätt konstaterar nu att han inte gjort sig skyldig till brott och ändrar tingsrättens dom.
Expressen GT - Johanna Waak

4 May 20:28 Fas 4 påbörjas ”mycket snart” i Stockholm

Nästa steg i vaccineringen, fas 4, kommer att påbörjas ”mycket snart” i Stockholm. ”Det finns ännu inte beslutat, men det är mycket snart”, säger Johan Bratt, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.
SvD Sverige

4 May 21:36 Indiens regering pressas om nedstängning: Enda sättet

Trycket ökar på den indiska regeringen att införa en nationell nedstängning till följd av den kraftfulla coronavågen i Indien, rapporterar al-Jazira. ”Det enda sättet att stoppa spridningen av covid-19 nu är en fullskalig nedstängning”, skriver oppositionsledaren Rahul Gandhi på Twitter. Premiärminister Narendra Modi kritiseras bland annat för att tillåta religiösa firanden och politiska möten. Kritiker menar att han inte vågar stänga ned landet av rädsla för en negativ påverkan på ekonomin. Indien stängde ner ett par veckor förra våren. Antalet bekräftade fall av covid-19 i Indien har under tisdagen passerat 20 miljoner, rapporterar AFP.
omni.se

4 May 09:00 Perfekt pasta och mystiskt rosévin

Vet du vad bronsvalsad pasta är? Tv-kocken och kokboksförfattaren Johanna Westman är uppväxt i Italien och förstås petig med spagetthin. Enligt henne är knepet att välja en sort som har lång koktid och är, just det, bronsvalsad. Jag var tvungen att googla. Efter att pastadegen knådats ihop pressas den igenom en vals för att få en viss form. Fusilli har en sorts vals, fettuccini en annan och strozzapreti en helt egen. Nuförtiden är valsarna oftast gjorda i teflon, men just bronsvarianten anses överlägsen eftersom processen då blir långsammare och pastan får en ojämn yta som absorberar såsen bättre. Sägs det. Men när Testfakta satte bronsvalsad pasta på prov mot en icke bronsvalsad variant visade det sig att den dyra bronsvalsade spagetthin inte alls sög upp mer sås än budgetstråna. Det italienska pastaföretaget som var med i testet försvarar sig med att den bronsvalsade pastan gör sig bäst när den kokas på italienskt vis. Det vill säga när spagetthin kokas två minuter kortare än rekommenderad koktid och sedan hälls i pannan för att sautera med såsen. Vem vet? En sak är säker. Nästa gång jag handlar pasta provar jag ändå en bronsvalsad sort. Om inte annat för att själv slå hål på myten. Kanske blir det redan ikväll, för jag är sugen på att testa Elsa Billgrens våriga pastarecept med citron och ricotta. Gärna med ett glas rosé till. Och just det, hela intervjun med Johanna Westman hittar du längre ner i mailet. Trevlig läsning!
SvD Vin & Mat

4 May 06:20 Bro kollapsade i Mexiko – tågvagn störtade mot marken

En tunnelbaneviadukt har kollapsat i Mexico City. På bilder från platsen syns hur tunnelbanevagnar störtar ner mot marken. Räddningstjänsten uppger att minst 20 personer dött och ett 70-tal skadats. Även barn finns bland de omkomna, enligt tidningen Reforma .
Expressen Nyheter - Adam Koskelainen

4 May 21:01 Stockholm börjar vaccinera i fas fyra ”mycket snart”

Stockholm kommer ”mycket snart” att påbörja fas fyra i vaccinationerna mot covid-19, när den breda allmänheten under 65 kan vaccinera sig. Det säger Johan Bratt, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till SvD. Att fas fyra kommer igång är avgörande för att trycket på vården, som fortsatt är högt, ska lätta. – Vaccinationerna måste bli bredare innan vi ser en tydlig effekt på sjukhusen, säger Johan Bratt. Han vill dock inte säga exakt vilken dag fas fyra kommer att inledas. Flera regioner är redan igång med fjärde fasen.
omni.se

4 May 00:00 Seider om utspelet: ”Jag bryr mig inte”

Det har hettat till ordentligt i SM-finalserien mellan Växjö och Rögle. Nu svarar Rögles backtalang Moritz Seider, 20, på Växjötränaren Sam Hallams utspel: - Jag bryr mig inte, jag är här för att vinna SHL-mästerskapet. Rögles guldchans försämrades dock
HD Sport - TT

4 May 19:01 Napoleon stärker sin status som rysk ikon

Napoleons armé invaderade Ryssland 1812. Sedan dess har ryssarnas syn på den franske kejsaren gått upp och ner. Nu för tiden verkar hans aktier stå starkt hos den forne fienden.
SvD Världen

4 May 16:32 Le Pen frias från uppmaning till hatbrott

Le Pen delade 2015 bilder på IS-dåd i sociala medier.
HD Världen - TT

4 May 22:39 Man fick ström i sig – har förts till sjukhus

En man i 30-årsåldern fick ström i sig i samband med en arbetsplatsolycka i Trelleborg. Mannen har förts till sjukhus med ambulans. Enligt en initial bedömning är skadorna inte livshotande.
Expressen Kvällsposten - Viktor Nordblad
 
Visa mer nyheter