16 Sep 08:31 Sverige kommer inte att ta emot flyktingar från Grekland

Sverige kommer inte att ta emot flyktingar från det branddrabbade lägret Moria på ön Lebos i nuläget, rapporterar DN. – Grekland har ett eget ansvar, säger justitieminister Morgan Johansson enligt tidningen.
Expressen Nyheter - Johan Bratell - Läs mer på expressen.se

16 Sep 07:17 Johansson: Inte aktuellt att ta emot Moriaflyktingar

I nuläget är det inte aktuellt för Sverige att ta emot flyktingar från det brandhärjade Morialägret i Grekland, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till DN. Drygt tio EU-länder har gått med på att ta emot 400 ensamkommande barn och unga från lägret, och Tyskland meddelade i går att man kommer ta emot 1 500 flyktingar från flera olika grekiska läger. Enligt Johansson har Sverige inte samma möjlighet att ta ad hoc-beslut som andra länder. – Vi har inte den rättsliga grunden för att kunna fatta de besluten. Då krävs ett ministerrådsbeslut, säger han.
omni.se

16 Sep 12:47 Sverige vill ha dispens för Stina Nilsson

Höstens IBU-cuptävlingar, som skulle ha varit Stina Nilssons första i skidskytte, är inställda. I stället vill Sverige att hon får dispens för att ställa upp i världscupen. – Vi har ställt frågan till IBU, säger landslagstränaren Johannes Lukas till Expressen
SvD Sport
© John Thys/AFP

16 Sep 13:50 ”Vi kommer att avskaffa Dublinreglerna”

EU-basen vill ha nytt system för asyl och återflyttningar.
DN Världen - TT

16 Sep 12:38 EU-chefen: Europa måste göra sitt i flyktingfrågan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade i sitt tal till unionen Europa att arbeta tillsammans när det gäller migrationen, skriver AFP. Detta efter tusentals personer blivit hemlösa efter en brand på Greklands flyktingläger Moria. – Jag förväntar mig att alla medlemsländer tar ansvar. Migration är en europeisk utmaning och hela Europa måste göra sin del, säger hon. Det var i förra veckan som flyktinglägret totalförstördes i branden.
omni.se
© Pontus Lundahl/TT

16 Sep 09:28 37-åringen: ”Har inte fått tillbaka de där tankarna”

Mannens egna ord om morden – i dag fortsätter rättegången i Linköping.
DN Sverige - ['Gustav Olsson', 'Viviana Canoilas']

16 Sep 10:20 Ingen kommer sägas upp från Karolinska

DEBATT Svenonius: Styrkebesked för Stockholms vård
Aftonbladet

16 Sep 16:18 Volocopter börjar ta emot bokningar

Den tyska startupen Volocopter – som har tagit fram en så kallad VTOL-farkost (Vertical Take Off and Landing) – förväntas bli en av de första aktörer som kommer att tillhandahålla elektriska taxiflyg i storstäder. Och nu har Volocopter börjat ta emot bokningar av de första resorna med företagets farkost. Volocopter avslöjar inte var i världen de första turerna med passagerare kommer att gå och inte heller när den som förbokar kan förvänta sig att få åka. Men man tror att det handlar om ”två till tre år” och med stor sannolikhet lär de första turerna med passagerare ske i någon av de städer där man tidigare testat sin farkost. Det handlar därmed förmodligen om Singapore, Helsingfors, Dubai eller hemstaden Bruchsal i Tyskland, skriver The Verge.
omni.se

16 Sep 18:38 Man allvarligt skadad efter att ha blivit knivhuggen

Fördes till Helsingborgs lasarett av privatpersoner.
HD Helsingborg - Oskar Ahlqvist

16 Sep 10:56 Svenonius: Det här är ett styrkebesked från vården

Beskedet att varslet för de vårdanställda på Karolinska sjukhuset dras tillbaka är ett ”styrkebesked” för vården i Stockholm. Det skriver finansregionrådet Irene Svenonius (M) på Aftonbladet Debatt. Enligt Svenonius har sjukhuset i dag färre administratörer och direktörer, vilket har skapat mer resurser till vårduppdraget. ”Sjukhuset bedömer att de nu genom bantad administration, naturlig avgång och viss omflyttning av personalresurser står bättre rustade att möta sitt uppdrag och samtidigt hålla ekonomin i balans”, skriver hon.
omni.se

16 Sep 04:00 Damberg håller inte sina löften

▸ Debattören: Gängvåldet blir bara värre
Aftonbladet

16 Sep 18:28 97 procent av tvååringar väl vaccinerade

Anslutningen till det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige är fortsatt mycket högt, enligt en gemensam rapport från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket. Rapporten, som publiceras årligen sedan 2014, visar att 97 procent av svenska tvååringa
HD Sverige - TT

16 Sep 22:14 Kanyes kissattack mot skivbolagen

varning för starka bilder ”Ger mig inte”
Aftonbladet

16 Sep 16:28 Svenska barn läser mindre – och ogillar det mest

Sverige har lägst andel elever som tycker om att läsa i Norden, rapporterar SVT Kulturnytt. En undersökning från Svenska Förläggareföreningen visar att ungas nöjesläsning i Sverige minskar och att elever har bristande läsförmåga. En förklaring är att nordiska länder använder sig mer av datorer i undervisningen jämfört med andra. För att förbättra läskunnigheten bör undervisningen fokusera mer på barns läsupplevelse, enligt rapporten.
omni.se
 
Visa mer nyheter