15 May 16:24 ”Kristi bruds” egna ord om våldet i Knutby

Pastorn Peter Gembäck anmälde vännen Åsa Waldau för misshandel i Knutby – det startade utredningen som lett till åtal av tre Knutbypastorer. ”Kristi brud” misstänks för 14 fall av misshandel – i förhör berättar hon att den fysiska bestraffningen började för att få kontroll – och för att stoppa den ”onda, andliga kraften”. – Målet var frid, målet var ro, målet var stillhet, säger Åsa Waldau.
Expressen Brottscentralen - Hannes L Andersson - Läs mer på expressen.se

15 May 07:03 Läran om Kristi brud levde kvar

Åsa Waldau slutade som pastor i Knutby 2008. Men i församlingen fortsatte många se henne som Kristi brud och levde i tron om att den yttersta dagen var nära. Nu åtalas tre tidigare medlemmar och vägen till upprättelse kan börja för dem som utsattes för fysiska och psykiska övergrepp.
SvD Sverige

15 May 11:11 Livstid för mord och överfall i bostäder

Hovrätten fastställer straffet livstids fängelse för en 34-årig man som mördat en man och svårt knivskurit en annan man vid två olika händelser i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Brottsoffren överfölls i sina lägenheter nattetid. Ingen av dem kände 34-årin
HD Sverige - TT

15 May 05:56 ”Kristi brud” åtalas för flera fall av misshandel

En "bestraffande våldskultur" och misshandel under så lång tid att offren har svårt att minnas enskilda tillfällen. Nu åtalas tre personer ur Knutbyförsamlingens ledning.
SvD Sverige

15 May 17:30 Krossade eternitplattor oroar boende i Lomma hamn

Inga hälsorisker, enligt Skanska.
Sydsvenskan Lomma - Astrid Adelgren

15 May 11:19 Livstidstraff för mord och överfall i bostäder fastställs

Hovrätten fastställer straffet livstids fängelse för en 34-årig man som mördat en man och svårt knivskurit en annan man vid två olika händelser i stadsdelen Högsbo i Göteborg.
DN Sverige - TT

15 May 20:59 Slår egna klimatmålen – men det räcker inte

Vill EU stoppa uppvärmningen vid 1,5 grader krävs mer • Så går EU:s klimatpolitik.
DN Sverige - Kristoffer Örstadius
© Jonas Ekströmer/TT

15 May 22:56 Kvinnorna berättar om våld och bestraffningar

Målsägande vittnar i förhör om våldskulturen i kretsen som kallades för ”bordet”.
DN Sverige - Thea Mossige-Norheim

15 May 09:19 Banker sänken på börs som vände uppåt

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på onsdagen med bank- och verkstadsaktier som sänken. Men många kurser hämtade sig, och vid stängning stod det breda OMXS-indexet på plus 0,3 procent.
SvD Näringsliv

15 May 02:53 Polisens nya teori om armborstmorden

De tre döda i det omskrivna tyska ”armborstfallet” var medeltidsenthusiaster och en av dem drev en affär där han sålde mjöd, svärd och knivar. Tysk polis har kommit med ytterligare uppgifter om vad som hände i pensionatet utanför Passau den gångna helgen.
Expressen Nyheter - Erik Nilson

15 May 09:53 Skråmos barn har landat i Sverige

Efter morfadern Patricio Galvez månadslånga kamp: Nu har han och hans sju barnbarn – IS-terroristen Michael Skråmos barn – landat i Göteborg. Där kommer de att tas om hand av socialtjänsten.
Expressen GT - Linette Israelsson

15 May 06:37 Prästdottern som kan bli mäktigast i Europa

Den danska prästdottern Margrethe Vestager, 51, utmanar ”gubbarna” om EU:s tyngsta jobb. – Självklart ska nästa ordförande för EU-kommissionen vara en kvinna, säger hon själv - och uppmanar andra kvinnor att ”krossa glastaket och sparka in dörrar”. På onsdagskvällen möter EU-kommissionären Vestager de andra ”spetskandidaterna” i en direktsänd debatt från Europaparlamentet i Bryssel.
Expressen Eu valet 2019 - Niklas Svensson

15 May 11:45 Kritik mot klädjättarnas gravidbilder: ”Tar makten”

Gravidplagg visas upp av modeller med fejkade gravidmagar i stället kvinnor som är gravida på riktigt. Nu får de populära nätklädkedjorna kraftig kritik från modellen Sylvia Flote. – Det här tar makten från gravida kvinnor och modeller, säger hon till The Times.
Expressen Nyheter - Malin Hansson
© Lotta Härdelin

15 May 10:11 Michael Skråmos barn har landat i Göteborg

IS-terroristen barn är på svensk mark, bekräftar deras morfar för SVT • ”När vi landade skrek de jippie!”
DN Sverige - ['Marit Sundberg', 'Hanna Jakobson']

15 May 14:05 Huvudlösa idoler i Venedig

Årets konstbiennal i Venedig präglas av klimathotet som konstmotiv.
DN Kultur & Nöje - Birgitta Rubin

15 May 10:04 ”Krafttag krävs mot unga killars våld mot tjejer”

Mäns våld mot kvinnor är allvarliga brott och ett politiskt mål i Sverige är att våldet ska upphöra. Trots detta har det gjorts förvånansvärt få satsningar på en av de viktigaste förebyggande åtgärderna: att motverka unga mäns och killars våld mot tjejer. Det skriver Zandra Kanakaris och Olga Persson, Unizon.
SvD Debatt
 
Visa mer nyheter