4 May 11:16 Pojke frias i hovrätten efter 17-årings död

En minderårig pojke dömdes bland annat för grovt vållande till annans död i tingsrätten efter att en 17-årig pojke knivdödats i en park i Huskvarna i fjol. Den yngre pojken medger att han utdelat knivhugg, men hävdar att det skedde i nödvärn och att han därför är oskyldig. Göta hovrätt konstaterar nu att han inte gjort sig skyldig till brott och ändrar tingsrättens dom.
Expressen GT - Johanna Waak

4 May 10:32 Debattör: Löfven har lämpat över krishanteringen

När Stefan Löfven tillträdde som statsminister 2014 flyttade han krisledningsenheten till dåvarande inrikesminister Anders Ygeman. Nu lyder enheten under justitieminister Morgan Johansson. Ett upplägg som är under all kritik, menar Hans Lindblad, tidigare L-riksdagsledamot och utredare rörande försvar och krisberedskap. ”Det är närmast obegripligt att regeringen inte tagit ledningsansvaret under pandemin” skriver han på SvD Debatt. När ett land befinner sig i krig eller kris är det självklart att presidenten eller regeringschefen ska ta det yttersta ansvaret, menar Lindblad som tycker att Löfven genom det svenska upplägget kunnat gömma sig bakom Folkhälsomyndigheten. ”Det är fundamentalt fel att ha någon annan än statsministern som ansvarig för landets krisberedskap. Om det kommer en ny regering bör den redan första timmen flytta tillbaka ansvaret till regeringschefen”, skriver Lindblad. Hans Lindblad, före detta riksdags­ledamot (L) och utredare rörande försvar och krisberedskap.
omni.se

4 May 13:16 Fonseca lämnar Roma efter säsongen

Paulo Fonseca slutar som tränare i Roma efter den här säsongen, bekräftar Serie A-klubben. Beskedet att den 48-årige portugisen snart har gjort sitt i Roma kommer två dagar före returen i Europa League-semifinalen mot Manchester United, då man på Olympi
HD Sport - TT

4 May 20:50 Nej, det blir inte förbjudet att vara rasist

Förslaget att kriminalisera ”organiserad rasism” innebär inte någon överhängande risk att en viss sorts åsikter förbjuds. En svårare fråga som bör diskuteras vidare är vad de nya reglerna innebär för föreningsfriheten.
SvD Sverige

4 May 08:42 Klart: Roskildefestivalen ställs in

Även Northside och Tinderbox stoppas av nya restriktioner.
HD Dygnet Runt - Jonas Gillberg

4 May 11:30 Sveriges insatser för judarna ändrade riktning

Ska vi skämmas eller vara stolta över Sveriges insatser för att hjälpa utsatta judar? På Forum för levande historia visas två intressanta utställningar som fördjupar bilden av hur vår hållning förändras under krigsåren.
SvD Kultur

4 May 10:03 Sveriges bästa fartåkare lägger av – som 25-åring

Sveriges bästa störtloppsåkare på damsidan, Lin Ivarsson, lägger skidorna på hyllan, bara 25 år gammal. På Instagram skriver hon att hon ska studera i Schweiz. ”Jag är stolt över vad jag åstadkommit och hoppas att jag inspirerat någon att följa min resa att fortsätta kämpa och att köra super-G och störtlopp”, skriver hon enligt SVT Sport. Ivarsson nådde som bäst en 21:a plats i världscupen. Den kom i super-G-loppet i Lake Louise 2019. I vinterns VM blev hon 29:a i störtloppet.
omni.se
 
Visa mer nyheter