16 Sep 06:52 Man rånad och misshandlad i natt – flera gärningsmän

Under natten mot onsdagen larmade en man polisen och berättade att han rånats av flera gärningsmän i Falkenberg. Mannen blev av med sin cykel och sin mobiltelefon. – Han berättar att det var sju till nio personer som ger sig på honom, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. Offret fördes till sjukhus för kontroll.
Expressen GT - Linda Bergh

16 Sep 14:59 Hundratals pilgrimer nekas inresa i Ukraina

Över 1 000 chassidiska judar är fast vid gränsen mellan Belarus och Ukraina sedan ukrainska myndigheter nekat dem inresa. Varje år samlas tiotusentals chassidier i den ukrainska staden Uman för att fira det judiska nyåret som i år infaller mellan 18 och 20 september. På grund av coronapandemin har Ukraina förbjudit utländska medborgare från att resa in i landet. Chassidierna, som rest från bland annat USA, Frankrike och Israel, försökte runda restriktionerna genom att resa genom Belarus. Men nu är man fast vid gränsen. – Jag respekterar era traditioner och sedvänjor, men i år kommer ni inte att komma till Uman. Jag är redo att upprepa det här budskapet tusen gånger om det skulle behövas, säger chefen för Ukrainas gränsmyndighet enligt AFP.
omni.se

16 Sep 12:38 Analyser: En grå eminens tar steget till rampljuset

Ocharmig, stenhård, disciplinerad. Det är kännetecknen för Japans nya premiärminister Yoshihide Suga, skriver BBC:s Rupert Wingfield-Hayes i en analys. Suga är på många sätt en oväntad premiärminister. I många år har 71-åringen agerat grå eminens bakom Shinzo Abe. Bland japanska reportrar kallas han ”järnmuren” för sin ovilja att svara på ovälkomna frågor. Hans enkla bakgrund gör honom sårbar – i kulisserna väntar många yngre förmågor med större kontaktnät på att han ska göra ett misstag. ”Han har mycket att bevisa, och troligen har han inte så lång tid på sig”, skriver Wingfield-Hayes. Japan Times analys fokuserar på utrikespolitiken. De mest brännande frågorna är relationen med USA, Sydkorea och ett Kina som tar allt mer plats i Asien – både ekonomiskt och militärt. ”Suga ärver flera olösta frågor med Peking, bland annat konflikten i Östkinesiska havet, Taiwanfrågan och protesterna mot säkerhetslagen i Hongkong”, skriver tidningen.
omni.se

16 Sep 06:08 Lång väntan för test – risk att missa positiva fall

På flera håll i landet får allmänheten vänta i uppemot en vecka på att testa sig för covid-19, vilket kan göra att många fall missas. – Du är i princip av med viruset på en vecka, säger Ingvar Eliasson på Region Skåne.
SvD Sverige

16 Sep 20:36 Barbados vill bli republik – ger drottningen sparken

Ända sedan självständigheten från Storbritannien för över 50 år sedan så har drottning Elizabeth II varit statschef i Barbados. Men nu planerar den karibiska önationen att bli en republik, och som en följd av det att ge drottningen sparken från sitt uppdrag. – Tiden är inne att helt och fullt lämna vårt koloniala förflutna bakom oss, säger premiärminister Mia Mottley i ett tal, rapporterar BBC. Enligt BBC:s hovkorrespondent Jonny Dumond är Buckingham Palace inte helt oförberedda på beskedet. Förslaget ska ha lyfts flera gånger tidigare.
omni.se

16 Sep 17:41 Att vara viking – mer identitet än ursprung

Ny forskning ställer våra föreställningar om vikingarna på ända.
HD Sverige - TT

16 Sep 06:00 Hemester lockade fler besökare till Norrviken

Nu förlängs säsongen med en månad.
HD Båstad - Michael Lundblad
 
Visa mer nyheter