17 Apr 10:52 Prins Philip förd till den sista vilan

Storbritanniens drottning Elizabeth II fick ta ett sista farväl av sin make prins Philip vid en ceremoni i slottskyrkan St George's Chapel. Begravningen följde coronarestriktionerna och såväl körsångare som familjemedlemmar höll avstånd.
SvD Sverige

17 Apr 00:12 Efter tunga kritiken – Biden vänder om flyktingtaket

Vita Huset backar från beslutet om att behålla Donald Trumps tak på att ta emot 15 000 flyktingar per år, rapporterar The Hill. Beskedet gick tvärt emot Bidens tidigare löften och ledde till massiv kritik i de egna demokratiska leden. Sent på fredagskvällen meddelade Vita husets presschef Jen Psaki att Biden trots det ursprungliga beskedet kommer att höja mottagande avsevärt från och med maj, men att åtgärder som infördes under Trumps tid vid makten gör det svårt att nå det mål på 62 500 flyktingar som Biden tidigare talat om.
omni.se

17 Apr 16:23 Militärjuntan i Myanmar benådar 23 000 fångar

Militärstyret i Myanmar säger sig ha benådat över 23 000 fångar, rapporterar flera medier. Bland de frigivna finns 137 utländska medborgare som nu ska utvisas. Däremot är det oklart om personer som fängslats under protesterna mot militärkuppen finns bland de benådade. Benådningarna sker i samband med landets nyårsfirande, och är den andra massbenådningen sedan juntan tog makten i landet. Det har cirkulerat uppgifter om att fångar som frisläpptes i samband med unionsdagsfirandet 12 februari i hemlighet hade rekryterats av militären för att begå våldsdåd och skapa kaos i samband med demonstrationerna för demokrati i landet, skriver Sky News.
omni.se

17 Apr 09:10 Många har fått tillbaka strömmen i Bromma

Över 18 700 hushåll var utan ström i Bromma i västra Stockholm under förmiddagen, meddelade elbolaget Ellevio. Avbrottet ledde till stopp i tågtrafiken på Nockebybanan, även tvärbanans trafik påverkades. Efter lunch hade de flesta fått tillbaka strömmen och enligt den senaste prognosen ska felet vara helt avhjälpt vid 14-tiden.
omni.se

17 Apr 09:03 18 000 i Bromma fortfarande utan ström

Över 18 700 hushåll i Bromma i västra Stockholm är sedan morgonen utan ström, meddelar elbolaget Ellevio. På grund av avbrottet är det stopp i tågtrafiken på Nockebybanan och även tvärbanans trafik påverkas. – Felet beror på ett tekniskt fel i en fördel
HD Sverige - TT

17 Apr 16:43 Man gripen misstänkt för mord på kvinna i Alvesta

En man har gripits misstänkt för mord på en kvinna i centrala Alvesta, skriver polisen på sin hemsida. Polisen skickades till platsen efter larm om att en man misshandlade en kvinna, och väl på plats konstaterades att kvinnan avlidit. Mannen, som är i 35-årsåldern, greps i en lägenhet i närheten av brottsplatsen. Offret har ännu inte identifierats. Brottsplatsen har spärrats av.
omni.se

17 Apr 14:32 Molly Sandén uppträder på förgala till Oscarsgalan

Svenska artisten Molly Sandén kommer att framföra den Oscarsnominerade låten ”Husavik” på förgalan till årets Oscarsgala, rapporterar flera medier. Låten som framförs av Sandén i soundtracket till ”Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga” kan vinna en Oscar i kategorin bästa låt. Enligt TT ska Sandén framföra låten från Island på förgalan.
omni.se

17 Apr 10:53 Nyanser försvinner i jakten på billiga politiska poänger

Ännu en svart man har skjutits av vit polis. Ännu en man som fortfarande borde varit vid liv. Tragedin strör salt i ett redan vidöppet nationellt sår. Men komplicerande faktorer tenderar att negligeras i jakten på politiska poänger.
SvD Världen

17 Apr 19:41 ”Bilden på drottningen en av de starkaste någonsin”

Bilden av den 94-åriga drottning Elizabeth när hon satt ensam i sin kyrkbänk under maken prins Philips begravning var en av de starkaste under hela hennes långa tid på tronen, skriver The Independents Sean O’Grady i en krönika. Han skriver att signalen drottningen sände genom att sitta ensam på grund av coronapandemin var tydlig. ”För alla oss som har fått hantera förluster under detta ensamma år, för alla som drabbats, var det nästan en solidaritetshandling. Hon höll sig till reglerna, trots att hon är regent”, skriver O’Grady. SvD:s Charlotta Buxton skriver att begravningen markerar slutet på en era. Hon citerar en ledare i The Guardian som ifrågasätter om det är rimligt att hålla fast vid ett en växande kungafamilj där medlemmarna är både kungligheter och kändisar. ”Ingen annan europeisk monarki har valt den vägen”, skriver The Guardian i sin text.
omni.se

17 Apr 13:08 MSB-chefen om pandemin: Vi underskattade krisen

Camilla Asp, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, visste inte om att den förre generaldirektören Dan Eliasson åkte på en privat semesterresa till Kanarieöarna mitt under coronakrisen. Det säger hon i Ekots lördagsintervju. – Det här var en privat semesterresa och ingenting vi diskuterade innan, säger hon. Asp säger att hon är imponerad av omställningsförmågan i Sverige som har blivit tydlig det senaste året. På frågan om vad som har gått sämre under pandemin säger Asp att det finns något som vi behöver jobba med när det kommer till förberedelse inför kriser. – En sak som blir jätteviktig att diskutera är vilken beredskap Sverige ska ha egentligen. Hur pass rustade och robusta ska Sverige vara för att klara kriser? Sverige var dåligt förberedda när det gällde skyddsutrustning och läkemedel när krisen väl kom förra våren. – Generellt sett, våra lärdomar från olika kriser är att man underskattar krisen i början och det tycker jag när man tittar på den här krisen att man ser. Alla länder i västvärlden underskattade hur den här krisen skulle utvecklas, säger Asp. Hon säger också att hon tror att man behöver vara snabbare när det gäller kriser generellt. – Hellre skala upp för mycket och sedan i så fall skala ner, säger Asp.
omni.se

17 Apr 05:51 SD-politiker anklagar lärare för vänsterpropaganda

SD-politikern Johan Ohlin, kommunfullmäktiges ordförande i Hörby, kontaktade sitt barns lärare efter att ha lyssnat på en distanslektion i historia eftersom han ansåg att läraren indoktrinerade eleverna med vänsterpropaganda, skriver Sydsvenskan. Ohlin skrev också att han i framtiden skulle spela in lektioner och ”återkomma vid behov”. Rektorn på Polhemsskolan, Torbjörn Hanö, säger att läraren sett mejlet som ett hot. – En lärare som blir så starkt kritiserad och som upplever det hotfullt för den undervisning man gör är inte okej, säger Hanö till SVT Nyheter Skåne. Johan Ohlin säger att undervisningen måste tåla granskning och att han dessutom kontaktade läraren och rektorn i egenskap av privatperson.
omni.se
 
Visa mer nyheter