16 Apr 15:12 ”Svenska översättningen av Gormans dikt faller platt”

Poeten Amanda Gorman blev en internationell världsstjärna över en natt sedan hon läst sin dikt ”Berget vi bestiger” under presidentinstallationen av Joe Biden. Nu har den genom Jason Diakité fått en svensk översättning. Expressens Jens Liljestrand anser att den svenska versionen ”faller platt”. Han menar att det främsta skälet är för att det i Sverige saknas en ”radikal patriotisk tradition” som i USA Diakité har försvisso ansträngt sig – men ”inte helt vågat släppa sargen”, skriver Liljestrand. Sydsvenskans Karin Nykvist skriver att ”Berget vi bestiger” i en diktsamling hade uppfattats som ”överlastad av övertydligheter och affekt”. Men dikten är inte skriven för att läsas i avskildhet – det är istället ”poesins motsvarighet till arenarocken”, skriver hon. Bättre blir det när Diakité lämnar originaldikten och istället ”släpper loss sin känsla för ljudspel”, skriver hon och konstaterar att han är imponerande skicklig, även om uppgiften var snudd på omöjlig. Läs recensionerna i länkarna nedan. Varje helg tipsar Omni-redaktionen om de mest aktuella filmerna, tv-serierna, musiken, böckerna och mycket mer från hela världen. Genre kan variera från vecka till vecka. Recensionssvepen är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.
omni.se

16 Apr 06:42 Rykte: Ny version av Apple Pencil på gång

På tisdag nästa vecka är det dags för ett nytt Apple-event, och enligt färska rykten så kan en av de nyheter som visas upp vara en ny version av styluspennan Apple Pencil. Det rapporterar Macrumors. Bilder på vad som påstås vara den nya versionen av Apple Pencil har nu publicerats på det kinesiska sociala nätverket Weibo. Om bilderna är autentiska, så tycks den nya versionen av pennan få en något tjockare spets.
omni.se

16 Apr 11:00 Råd från allmänheten kan mer levande bibliotek

Tyst läsning, prat, skratt och social samvaro? Enkät kan ge svar.
Sydsvenskan Lomma - Mats Amnell

16 Apr 11:22 Första fallet av den indiska dubbelmutationen i Norge

En coronasmittad person i norska Bergen har fått bekräftat att det rör sig om den indiska dubbelmutationen B.1.617, rapporterar flera norska medier med hänvisning till Haukeland-sjukhuset. Även i Storbritannien har 77 fall av mutationen upptäckts, skriver Financial Express. Myndigheterna uppger att de ”följer situationen noga”.
omni.se

16 Apr 05:50 Råkade polisen skapa en tafsardag?

PODD | Alla pratade om tafsardagen. Polisen varnade, skolor informerade. Men ingen verkade ha sett någon challenge.
SvD Sverige

16 Apr 14:31 Norska ersättningen till gränspendlarna klar

Nu är det klart hur det norska ersättningssystemet för gränspendlare kommer att se ut. De som drabbats av den stängda gränsen får 70 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten efter ett beslut av den norska regeringen. "Jag är glad att kompensationss
HD Sverige - TT

16 Apr 08:27 Öppning för vaccinerade – men inga lättnader

Folkhälsomyndigheten: Vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll.
HD Sverige - TT
© Fredrik Sandberg/TT

16 Apr 16:30 Insändare. ”Jag saknar en tydlig ledning av landet i pandemin”

Det verkar som om regeringen och Folkhälsomyndigheten hoppas på vårvädret.
DN Insandare
 
Visa mer nyheter