4 May 12:01 Polisen ryckte ut till villan – efter husbråket

Efter de senaste turerna kring anrika Villa Kassman ryckte polisen ut på tisdagsmorgonen. Anledningen: Någon har grävt på tomten med den nya köparens maskiner. Men polisen vill inte ha med saken att göra. – Det är inte en polisiär fråga, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen.
Expressen Dina Pengar - Max Sohl Stjernberg - Läs mer på expressen.se

4 May 06:00 Cykeln är nyckeln till friheten

Webbsidan "Upplev Billesholm" vill inspirera till att upptäcka Söderåsen på cykel.
HD Bjuv - Diana Larsson

4 May 14:13 Hörbypolitiker anmäler Polhemskolan efter mejlbråket

Johan Ohlin vill att Skolinspektionen utreder skolans agerande.
Sydsvenskan Lund - Anna Hörnell

4 May 06:00 Priserna på villor skjuter i höjden

De redan pandemihajpade villapriserna fortsatte uppåt i rask takt i april, särskilt i Storstockholm, visar ett prisindex från bolånebanken SBAB och bostadssajten Booli. På bostadsrättssidan rör sig priserna betydligt mindre.
SvD Näringsliv

4 May 19:03 Emelies resa ställdes in – erbjuds bara 70 kronor

Emelie Törnell, 19, längtade hela gymnasiet efter studentresan till Los Angeles och tjänade själv ihop pengar till flygbiljetten. Men när resan med Norwegian ställdes in i början av pandemin krossades drömmen. Ett år senare har hon fortfarande inte fått tillbaka pengarna – i stället erbjöds hon en procent av summan. – Det har varit ett tufft år på många sätt, säger hon.
Expressen Kvällsposten - David Carlsson

4 May 10:04 Indiens brist på vaccin kan bestå i månader framåt

Vaccinbristen i Indien kommer sannolikt att bestå i flera månader. Det säger Adar Poonawalla som är chef för India’s Serum Institute (SII), världens största vaccinbolag, till Financial Times. Först i juli kommer företaget att kunna öka produktionskapaciteten till 100 miljoner doser per månad, från nuvarande 60–70 miljoner doser. Många hade hoppats på fler doser tidigare, rapporterar al-Jazira. ”Vaccintillverkningen är en specialiserad process. Det är därför inte möjligt att trappa upp produktionen över en natt”, skriver Poonawalla på Twitter och tillägger att Indiens storlek och befolkning försvårar situationen. ”Även de mest avancerade länderna och företagen kämpar med relativt sett mindre befolkningar.” Indien förlitar sig i hög grad på vaccinet från Astra Zeneca, vilket tillverkas av SII och distribueras lokalt under namnet Covishield.
omni.se

4 May 10:26 Beslut om tillfällig ishall i senaste laget

Kommunen har tagit beslut om att det blir en tillfällig ishall – frågan är om den står klar i tid?
HD Landskrona - Per Eeg-Olofsson

4 May 12:56 Tigray-konflikten kan bli slutet för lilla irobfolket

Irobfolket i norra Etiopien står inför en existentiell kris och riskerar att slås i spillror till följd av konflikten i Tigray, skriver al-Jazira. Den lilla minoritetsgruppen består bara av 60 000 människor och utgör en del av den större befolkningsgruppen i Tigray men har ett helt eget språk. Runt 35 000 lever i bergstrakter nära gränsen till Eritrea. Sedan början av konflikten har folkgruppens områden varit under total kontroll av eritreanska styrkor, som gått in i Etiopien för att stötta de federala styrkorna mot det regionala TPLF-styret. Martin Plaut, mångårig expert på Afrikas horn, säger att Eritrea behandlar irobfolkets områden som sina, och att länken till Eritrea skurits av. Det finns inte heller något som tyder på att humanitär hjälp når fram, vilket gör att befolkningen riskerar att svälta.
omni.se

4 May 08:37 Roskildefestivalen ställs in – även i år

Roskildefestivalen ställs in för andra året i rad. Beskedet kom under tisdagsmorgonen. – Det är inte möjligt att samlas 130 000 person i sommar, säger festivalledningen i ett uttalande på festivalens hemsida .
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

4 May 15:01 EU ger första tummen upp till insektsbaserad mat

Grodlår rullade i maskmjöl kan bli det nya svarta för gourmander i Europa. Det efter att EU för första gången gett grönt ljus till insektsbaserad mat, skriver Bloomberg. Torkade gula mjölmaskar kan nu säljas i EU:s alla 27 medlemsländer efter att blocket meddelat sitt beslut i frågan på måndagen. Enligt EU kan mjölet användas för att öka proteinet i bland annat kakor, pasta eller bakelser. ”Det är upp till konsumenterna att avgöra om de vill äta insekter eller inte. Användningen av insekter som en alternativ proteinkälla är inte ny”, skriver EU på sin hemsida.
omni.se

4 May 03:49 Utrikesministern till Kina: Dra åt helvete

Ordkriget mellan Filippinerna och Kina om Sydkinesiska havet eskalerar. I en allt annat än en diplomatisk tweet ber den filippinska utrikesministern Teddy Locsin Kina att ”dra åt helvete” från det omstridda området.
Expressen Nyheter - Jens Moller
 
Visa mer nyheter