18:15 Kvinna skyldig till ha beställt mord på advokat

Kvinnan ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
HD Sverige - TT

17:21 Kvinnliga juristen skyldig till brott mot Olsson Lilja

Stockholms tingsrätt anser att den kvinnliga juristen som misstänks för flera grova brott mot advokat Henrik Olsson Lilja är skyldig, rapporterar Expressen. Hon kommer att dömas för försök till anstiftan till mord, stämpling till mord och förberedelse till mord, vid flera olika tillfällen. I september förra året blev Olsson Lilja skjuten i sin trappuppgång i centrala Stockholm, något som den tidigare dömde rånaren Billy Rieloff Aspillaga avtjänar ett 14-årigt fängelsestraff för. Innan påföljden meddelas kommer hon att genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
omni.se

17:12 Toppjuristen skyldig till grov brottslighet mot Henrik Olsson Lilja

Den tidigare toppjuristen står åtalad misstänkt för att ha beställt mordförsöket på advokat Henrik Olsson Lilja. Nu skickar tingsrätten henne på en rättspsykiatrisk undersökning – och det står klart att hon kommer att dömas. ”Tingsrätten anser att övertygande bevisning har lagts fram om att NN har begått de åtalade gärningarna”, står i beslutet.
Expressen Krim - Kim Malmgren

16:57 Liam blev rånad och urinerad på: Vill bara glömma

▸ Berättar i Aftonbladets nya krimpodd ✓ ”Jag går aldrig med hörlurar sent på kvällen”
Aftonbladet

16:19 Ilskan inom Transport: ”De skiter uppenbarligen i allt vi är överens om”

Transportarbetareförbundets ordförande Tommy Wreeth är förbannad över Kommunals och IF Metalls beslut att överge LO:s linje och ansluta sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s las-överenskommelse. – Vi som förbund måste på allvar fundera på LO:s framtida roll som samordnare när IF Metall och Kommunal uppenbart skiter i allt som vi är överens om inom LO-familjen dagen efter vi fattar beslut, säger han i ett pressmeddelande.
omni.se

15:59 Misstänkt mord – skelett hittat vid grävarbete

Kvarlevor av en människa har hittats vid ett grävarbete på en gård utanför Skabersjö i Svedala kommun. Det handlar om ett skelett, enligt polisen som tillkallades när fyndet gjordes i torsdags. Nu utreds fyndet som ett misstänkt mord, skriver polisen på
HD Skåne - TT

15:47 Skelett från medeltiden hittat vid gammal kyrka

Ett skelett hittades i marken på en gård i Svedala kommun. Polisen skickade därför tekniker till platsen – och skelettet misstänktes till en början röra sig om ett mordoffer. Men senare under fredagen kunde en expert konstatera att skelettet var från medeltiden. Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.
Expressen Kvällsposten - David Carlsson

15:18 Hovrätten släpper morddömd i väntan på dom

I tingsrätten dömdes mannen, som är i 75-årsåldern, till åtta års fängelse för mord på sin hustru. Men efter det att förhandlingarna i Hovrätten för Västra Sverige avslutades valde domstolen att släppa mannen ur häktet i väntan på dom. – Det är ett besy
HD Sverige - TT

14:31 Skelett hittat vid grävarbete – polisen utreder misstänkt mord

Polisens tekniker på plats utanför Svedala.
Sydsvenskan Svedala - Mats Amnell

14:20 Man misstänks ha mördat frun på camping – släpps

I tingsrätten dömdes mannen till åtta års fängelse för mord på sin hustru sedan 50 år på en camping i Kil i somras. Nu har hovrätten beslutat att släppa mannen, som är i 80-årsåldern, på fri fot i väntan på att den nya domen ska falla, skriver SVT Nyheter Värmland . – Jag tycker att det är ett besynnerligt beslut som sticker lite i ögonen, säger åklagare Rebecca Hällgren till SVT.
Expressen GT - Sanna Wikstrom

12:48 Inbrott på Knäreds Kyckling

Polis larmades till till företaget tidigt på torsdagsmorgonen.
HD Laholm - Johan Wilmarstrand Jönsson

12:30 Omnis USA-podd: Mordet på Fakhrizadeh – en mardröm för Joe Biden?

Den här veckan handlar ”Vägen till Vita huset” om USA:s roll i dramat efter mordet på den iranske kärnfysikern Mohsen Fakhrizadeh. Hur kan det som hänt påverka Joe Bidens första tid i Vita huset, och vilken roll spelade Donald Trump i attentatet? Omnis USA-expert Sandra Johansson finns på plats för att reda ut frågetecknen. Vi följer också upp de senaste turerna i valfuskstriden. Lyssna via länkarna nedan. Omnis dagliga nyhetspodd ”Omni Pod” har på kort tid växt till Sveriges näst största nyhetspodd efter Ekot med som mest 200 000 lyssningar per vecka. Precis som ”Vägen till Vita huset” finns den att lyssna på i alla de vanliga poddspelarna.
omni.se

11:14 Svenskarna som vaccineras först

▸ Samordnaren till tveksamma: Vänta och se
Aftonbladet

10:47 Vaccinsamordnaren: Är du orolig kan du vänta och se

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström uppmanar svenskar som är oroliga för att ta coronavaccinet att ”vänta och se”. Han konstaterar att det finns gott om tid för många svenskar att bilda sig en egen uppfattning. – Riskgrupper och de prioriterade kommer att erbjudas vaccinet först och många av dem är väldigt motiverade. Vi som är friska kommer inte få tillgång till vaccinet förrän kanske andra, tredje kvartalet nästa år, säger Bergström. Han beskriver också samarbetet med EU om coronavaccinet som en ”fantastisk framgång”. – Det finns inga tecken på nationalism inom EU, säger Bergström om samarbetet.
omni.se

08:43 Riktade inspektioner mot 76 moskéer i Frankrike

Polisen i Frankrike ska inspektera 76 moskéer i Paris, Lyon och Marseille, rapporterar den franska radiokanalen RTL enligt AFP. Om man upptäcker att någon av moskéerna förespråkar extremism ska dessa omedelbart stängas, enligt inrikesminister Gérard Darmanin. Bakgrunden är flera uppmärksammade terrordåd och uppmärksamheten i landet kring frågan om islamistisk extremism.
omni.se

08:42 Nattligt inbrott på Åhléns – tjuvarna ute efter parfym

Under natten har någon brutit sig in i Åhléns varuhus i Kalmar. Ett skyltfönster krossades och när polisen kom fram saknades det parfym och glas. Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

08:40 Löfven: Vaccinet kommer att vara gratis för alla

Vaccin mot covid-19 kommer att vara gratis för alla. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff med Folkhälsomyndigheten och vaccinsamordnaren.
SvD Sverige

08:05 Man rånad på sin mobiltelefon – gärningsmän på fri fot

En man rånades på sin mobiltelefon sent på torsdagskvällen. – Det är en anmälare uppger att han har blivit armbågad och bestulen på sin mobiltelefon, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson vid polisen i region Väst. Polisen sökte med hund efter två gärningsmän som inte hittades.
Expressen GT - Linda Bergh

08:00 USA kan släppa Huaweichef i utbyte mot erkännande

USA:s justitiedepartement kommer att släppa brottsmisstankarna mot kinesiska telekombolaget Huaweis gripna finanschef i utbyte med att hon medger viss skuld. Det uppger källor med insyn till Wall Street Journal. Källorna uppger vidare att finanschefen, Meng Wanzhou, hittills har avisat en sådan överenskommelse eftersom hon anser sig vara helt oskyldig. Hon har också nekat till att ge några kommentarer om fallet via sin talesperson. Det var för två år sedan som Meng Wanzhou greps i Vancouver, Kanada, misstänkt för bedrägeri och brott mot USA:s sanktioner mot Iran för Huaweis räkning.
omni.se

06:00 Jättelik maffiarättegång i södra Italien

Mord, mordförsök, utpressning, penningtvätt och narkotikabrott. Det är några av åtalspunkterna som ska prövas när 444 misstänkta medlemmar i 'Ndrangheta-maffian i södra Italien inom kort ställs inför rätta. De 444 misstänkta åtalades för en mycket omfån
HD Världen - TT

05:38 Connerys Bond-pistol under klubban

Ett vapen som Sean Connery använde i rollen som James Bond har sålts för motsvarande nära 2,2 miljoner kronor under en auktion vid Julien's i Los Angeles. Det handlar om en halvautomatisk pistol av modellen Walther PP från den allra första Bondfilmen, "
HD Nöje - TT

3 Dec 22:00 Influencern Alexis, 26, hittades död i ett dike – nu uttalar sig hennes make

Influencern Alexis Sharkey, 26, hittades död i ett dike i lördags. Hennes mamma är övertygad om att hon har blivit mördad. Nu berättar hennes man Tom Sharkey, 49, vad som hände när hon åkte hemifrån och att han fått dödshot.
Expressen Nyheter - Joel Snobohm

3 Dec 21:18 Kvinna hittad död i Stockholm – man misstänkt för mord

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Fisksätra utanför Stockholm.
HD Sverige - TT

3 Dec 21:13 Polis som försökte få mordmisstänkt att överlämna sig döms för tjänstefel

”För mig var det inget konstigt. Jag jobbar varje dag med sådana här grejer”.
Sydsvenskan Malmö - Peter Herkel

3 Dec 19:36 Svensk-iranier hotas av dödsstraff – pressas i tv

Den svensk-iranske medborgaren Habib Chaab har erkänt terrordåd i en iransk propagandavideo. Han är den andra svensken på kort tid som riskerar dödsstraff i landet. – Vi vet inte var han befinner sig, vi vet bara att det är underrättelseministeriet i Iran som har honom, säger Iranforskaren Arvin Khoshnood.
Expressen Nyheter - Thea M Norheim

3 Dec 19:21 Man dömd i Ungern för terrorbrott i Syrien

En domstol i Ungern har dömt en man till fängelse i 30 år för terrorbrott och brott mot mänskligheten. Rätten anser honom skyldig till brutala mord i Syrien 2015 i egenskap av befäl i terrorrörelsen IS. "Han var personligen inblandad i avrättningen av f
HD Världen - TT

3 Dec 19:17 Kvinna skjuten till döds i Fisksätra – man anhållen

En kvinna har skjutits till döds i en lägenhet i Fisksätra i Nacka kommun utanför Stockholm under torsdagseftermiddagen, rapporterar Aftonbladet. Enligt uppgifter till tidningen har hennes man lämnat över sig själv till polisen. Ett första förhör har hållits med mannen och åklagaren har anhållit honom på sannolika skäl misstänkt för mord.
omni.se

3 Dec 18:30 Man anhållen – misstänks ha mördat kvinna

En kvinna har hittats död i en lägenhet i Fisksätra i Nacka.
DN Sthlm - Peter Letmark

3 Dec 17:20 Man mördade sin fru – åkte själv till polisen

▸ Kvinna hittad död ✓ Polisen letar efter vapen
Aftonbladet

3 Dec 17:20 JUST NU: En person hittad skjuten i bostad

▸ Polisen: Misstänker ett grovt brott
Aftonbladet

3 Dec 17:17 Kvinna hittad ihjälskjuten i lägenhet i Nacka

Under torsdagen påträffade polisen en död kvinna i en lägenhet i Fisksätra i Nacka. Enligt Expressens uppgifter ska hon ha skjutits till döds. En man har gripits och anhållits misstänkt för mord. Han ska ha anmält sig själv till polisen, erfar Expressen.
Expressen Nyheter - Adam Koskelainen

3 Dec 15:53 Stor explosion i lagerlokal nära Bristol – fyra döda

Fyra personer har dött i en explosion utanför Bristol, skriver Sky News och hänvisar till brittisk polis. Brittisk polis och räddningstjänst kallades till brittiska Avonmouth nära Bristol efter en kraftig explosion i en lagerlokal under torsdag förmiddag, rapporterar Bristol Post. Räddningstjänst och polis har befunnit sig på platsen under hela dagen och höll under eftermiddagen en presskonferens. Händelsen anses inte ha någon koppling till terror.
omni.se

3 Dec 15:32 Historisk rättegång om krigsbrott i Liberia

Den tidigare gerillabefälhavaren Alieu Kosiah ställs under torsdagen inför rätta i Schweiz misstänkt för krigsbrott under Liberias brutala inbördeskrig. 45-årige Kosiah, som greps i Schweiz 2014, anklagas för mord, våldtäkt och flera andra brott under d
HD Världen - TT

3 Dec 15:08 Mamman vädjar om hjälp: ”Haft ett mycket svårt liv”

Kvinnan i 70-årsåldern, som tidigare misstänktes för att ha isolerat sin son i över 30 år i Haninge, vädjar till samhället om hjälp. Det skriver Expressen. – Vi har haft ett mycket svårt liv, mina barn har sett mig misshandlats under hela sin barndom. Vi behöver hjälp att klara våra liv, säger hon. Tidningen har besökt kvinnan i lägenheten, som beskrivs som smutsig och stökig. Hon menar att hon aldrig har tvingat sin son att stanna hemma, utan förklarar saken med att hon ”alltid varit hans enda trygghet”. Brottsmisstankarna mot kvinnan har avskrivits. Det finns inte längre något som tyder på att kvinnan har hållit mannen inlåst.
omni.se

3 Dec 15:04 Mammans egna ord: Jag och min son behöver hjälp

En liten trött dam bjuder in oss i lägenheten. Hon vill ge sin version av varför hennes son har levt isolerad från samhället i alla år. – Vi har haft ett mycket svårt liv, mina barn har sett mig misshandlas under hela sin barndom. Vi behöver hjälp att klara våra liv.
Expressen Nyheter - Erik Wiman

3 Dec 13:46 Åtalas för brand mot minkfarm – kopplas till nynazistisk grupp

Två unga män som åtalas för att ha anlagt en mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg tillhör en våldsbejakande nynazistisk grupp kallad The Base, enligt åklagaren. De vill genom våld framtvinga en samhällskollaps. Gruppen har fått fäste i Sverige, enligt Säkerhetspolisen. – Kopplingen framskymtar i det material som säkrats i datorer och telefoner, säger kammaråklagare Henrik Olin.
Expressen Kvällsposten - Alexander Vickhoff

3 Dec 13:32 Bara 1 av 21 regioner har en plan för vaccinationerna

Bara en av Sveriges 21 regioner har en plan för hur vaccineringen mot covid-19 ska gå till, skriver SVT Nyheter. Det är bara Region Skåne som har en nedskriven plan som innebär att man planerar att vaccinera 360 000 personer under de första månaderna av 2021. Alla andra regioner uppger att ”arbetet med att förbereda covid-19-vaccination pågår” eller att det än så länge inte finns någon nerskriven plan. – Innan vi vet mer om vilka vaccin som till slut genomgår godkännande och i vilka kvantiteter det kan levereras till oss handlar det om att ta höjd för olika scenarion, säger Region Värmlands vaccinsamordnare Anders Nordmark. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström kan vaccineringen troligen påbörjas efter årsskiftet.
omni.se

3 Dec 12:49 Gustafsson ska spela Skandiamannen i ny serie

Robert Gustafsson kommer att spela den misstänkte Palmemördaren Stig Engström, ”Skandiamannen”, i Netflix-serien ”Den osannolike mördaren”, rapporterar TT. Serien är baserad på reportageboken med samma namn som handlar om mordet på Olof Palme. ”Att få gestalta Stig Engström är både en spännande utmaning och ett stort ansvar, men också något av en terapi. Eftersom jag själv befann mig på biografen på mordnatten har Palmemordet hela tiden legat som en böld som aldrig vill försvinna – och det är jag inte ensam om att känna”, säger Gustafsson i ett pressmeddelande. Även Eva Melander, Mikael Persbrandt och Peter Andersson medverkar i serien som har premiär 2021.
omni.se

3 Dec 12:14 Robert Gustafsson spelar Skandiamannen

Robert Gustafsson ska spela Stig Engström i Netflix-serien "Den osannolika mördaren". Serien är baserad på den prisbelönta boken "Den osannolika mördaren: Skandiamannen och mordet på Olof Palme" från 2018, skriven av Thomas Pettersson. "Att få gestalta
HD Nöje - TT

3 Dec 11:37 Coronapandemin har gjort regionerna till konkurrenter

Begränsat sjukvårdsmaterial att hantera covid-19 med har gjort Sveriges regioner till varandras konkurrenter. Något som skapat en debatt om organiseringen av vården i Sverige bör centraliseras, rapporterar Sveriges Radio. – I och med att alla regionerna nu upplever ett väldigt högt tryck så är det ingen som heller ser möjligheten att hjälpa någon annan, säger Andreas Delphin, samordnare av provtagning för covid-19 i Region Kalmar län till P4 Kalmar. Socialminister Lena Hallengren (S) kritiserade systemet i senaste avsnittet av Uppdrag granskning och föreslår att man ska minska antalet sjukvårdsregioner från 21 till 6. Både Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ordförande för riksdagens socialutskott Acko Ankarberg Johansson (KD) instämmer i kritiken mot nuvarande sjukvårdsorganisation.
omni.se

3 Dec 11:37 Två åtalas för mordbrand på minkfarm: ”Ekofascism”

Två unga män, 18 och 20 år gamla, åtalas misstänkta för mordbrand efter att en minkfarm i Sölvesborg brann ner förra året, skriver flera medier. Fallet har utretts av Säkerhetspolisen. – De två åtalade har en koppling till våldsbejakande högerextremism och ekofascism, som är ett ganska nytt begrepp i Sverige. Brottsligheten har därmed ett ideologiskt motiv, säger vice chefsåklagare Henrik Olin vid Riksenheten för säkerhetsmål.
omni.se

3 Dec 11:28 Löfven: Sverige är inte sega – vi får vaccinet samtidigt som alla andra EU-länder

Sverige kommer att ta del av coronavaccinet samtidigt som alla andra EU-länder, säger statsminister Stefan Löfven (S) i TV4:s Nyhetsmorgon. – Vi är inte sega (...) – tvärtom. Vi är ju ett av sju eller åtta länder som har en samordnare i gruppen som förhandlar för hela EU:s räkning, säger Löfven. Han tycker att det är bra att Sverige är mer försiktiga än andra länder i sin retorik om det framtida coronavaccinet, eftersom inte alla svenskar kommer kunna ta del av det på en gång. – Det kommer att bli portionsvis. Alla kommer inte att få direkt, säger statsministern i sändningen. Han tror att ”de flesta” svenskarna kommer att ta vaccinet när det finns tillgängligt. Löfven bedömer att regionerna och myndigheterna är väl förberedda.
omni.se

3 Dec 11:09 Kvinnan hade med sig tre småbarn från IS-område

Den 31-åriga kvinna som 2014 misstänks ha anslutit sig till terrorgruppen IS hade tre barn med sig när hon kom hem till Sverige. Två av barnen är födda i Syrien och har nu omhändertagits av socialtjänsten, rapporterar Ekot.
Expressen Kvällsposten - Redaktionen

3 Dec 10:43 Åtal för mordbrand på minkfarm: ”Ekofascism”

Två män åtalas för mordbrand efter att en minkfarm i Sölvesborg brann ned förra året.
HD Sverige - TT

3 Dec 10:28 Man åtalas för livshotande knivattack på Järntorget

En man i 35-årsåldern har åtalats för en knivattack på Järntorget i början på oktober i år. Mannen är misstänkt för mordförsök då attacken orsakade livshotande skador på offret, bland annat en punkterad lunga och skador på artärer. Mannen nekar till brott.
Expressen GT - Linda Bergh

3 Dec 08:58 Ex-presidenter: Vi kan ta vaccin framför tv-kameror

De tidigare presidenterna Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton erbjuder sig att ta coronavaccin inför kameror för att öka tilltron till att vaccinet är säkert, rapporterar CNN. I en podd säger Obama att han självklart kommer att vaccinera sig om USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci säger att vaccinet är säkert och ger immunitet mot covid-19. Han tillägger att det kan bli så att han gör det i tv-sändning. Enligt Bushs stabschef Freddy Ford så har Bush hört av sig till både Anthony Fauci och Deborah Birx, som är Vita husets coronasamordnare, för att se hur han kan vara till hjälp. – Bush kommer att stå i kö för att få vaccinera sig, och kommer gladeligen göra det framför kameror, säger Ford till CNN.
omni.se

3 Dec 08:05 Chattar om mordförsöket: ”Svårare att ta horungen”

En 16-årig pojke misstänks ha anlitats för att skjuta ihjäl en ung man i Järfälla i maj i år. Chattar i telefontjänsten Encrochat – som använts av kriminella över hela i Europa i tron att polisen inte komma åt den – visar anstiftarens förväntan och hur den förbyts i besvikelse när offret överlever, skriver TT. ”Fan. Nu de e 10ggr svårare o ta horungen”, skriver anstiftaren. Mannen fick livshotande skador av sju kulhål, men överlevde. 16-åringen var på rymmen från sitt HVB-hem när skjutningen inträffade. Åklagaren misstänker att han tagit på sig uppdraget för att få en ”bättre position i gruppen”. Tidigare har en Glock 17, som stulits från Regeringskansliet, hittats bland 16-åringens saker. Det var inte det vapnet som användes vid mordförsöket.
omni.se

3 Dec 07:00 Chattar om mordförsöket: ”Imorn han ska ta han”

En 16-årig pojke misstänks ha anlitats för att skjuta ihjäl en ung man i Järfälla. I chattar i telefontjänsten Encrochat syns hur mordet planerades. "Fan. Nu de e 10ggr svårare o ta horungen", skriver utpekade mannen.
SvD Sverige

3 Dec 07:00 Chattar om mordförsöket: Imorn han ska ta han

En 16-årig pojke misstänks ha anlitats för att skjuta ihjäl en ung man i Järfälla. I chattar i telefontjänsten Encrochat syns hur den utpekade uppdragsgivarens förväntan inför mordet förbyts i besvikelse och ilska när offret överlever. "Fan. Nu de e 10g
HD Sverige - TT

3 Dec 02:47 Larmade om skjutning – åtalas för falsklarm

En man i 50-årsåldern sade att han hade blivit skjuten och flera polispatruller ryckte ut. Men allt var lögn och mannen har nu åtalats för falsklarm, rapporterar Bohusläningen . Det var i början av oktober som mannen ringde polisen och sade att han satt
HD Sverige - TT

3 Dec 01:58 Professor: Inte för snabbt godkännande av vaccinet

Enligt Jan Holmberg, professor i medicinsk mikrobiologi, gick inte Storbritanniens godkännande av vaccinet mot covid-19 från Pfizer/Biontech för fort. Vaccinet är ännu inte godkänt av EU. – Storbritanniens läkemedelsmyndighet har ett gott renommé som ett utomordentligt noggrant institut, säger Holmberg som sitter i Vetenskapsakademins covid-19 grupp. Han menar att man kan ha en tilltro till att det har gjorts en noggrann utprövning av framförallt biverkningar. Det är dock viktigt att man gör vetenskapliga uppföljningar, menar Jan Holmberg.
omni.se