16 Sep 09:54 EU vill se skärpta klimatmål – stor utsläppsminskning

EU måste skärpa klimatmålen säger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i sitt första ”tal till unionen”, skriver Reuters. Enligt förslaget ska utsläppen minska med 55 procent i stället för 40 procent fram till 2030. – Jag förstår att det är för mycket för vissa och för lite för andra, men vår förhandsgranskning har visat att ekonomin och industrin kan och vill klara av det här, säger hon.

16 Sep 12:20 EU-kommissionen vill skärpa utsläppsmålen

Kommissionens ordförande flaggade även för EU-skatt på digitala jättar som Google.
DN Världen - Pia Gripenberg

16 Sep 22:17 EU-toppens tuffare klimatmål bekymrar Polen

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill skärpa ambitionerna för hur mycket utsläppen ska minska fram till år 2030. I stället för en minskning med 40 procent vill hon ha 55 procent. Men Polen, ett land som i hög grad är beroende av kolkraft, är ”bekymrade” över förslaget, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I ett uttalande från landets klimatdepartement heter det att man oroas över att målet presenteras utan några åtgärder för hur det ska implementeras.
omni.se

16 Sep 10:58 EU-kommissionen: Slopa Dublinförordningen helt

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen höll sitt första ”tal till unionen” på onsdagen. Kommissionen föreslår nu att Dublinförordningen ska upphävas, rapporterar AFP. Leyen vill också att koldioxidutsläppen ska minska med 55 procent i stället för 40 procent fram till 2030.
Expressen Klimat - Thea M Norheim

16 Sep 12:38 EU-chefen: Europa måste göra sitt i flyktingfrågan

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade i sitt tal till unionen Europa att arbeta tillsammans när det gäller migrationen, skriver AFP. Detta efter tusentals personer blivit hemlösa efter en brand på Greklands flyktingläger Moria. – Jag förväntar mig att alla medlemsländer tar ansvar. Migration är en europeisk utmaning och hela Europa måste göra sin del, säger hon. Det var i förra veckan som flyktinglägret totalförstördes i branden.
omni.se

16 Sep 21:23 Hammarby föll efter slarv och utvisning

Hammarby förlorade mot Lech Poznan och är därmed utslagna ur fotbollens Europa League-kval. Efter en mållös första halvlek tog Poznan ledningen i den 55:e minuten efter en miss av Kalle Björklund i Hammarbys försvar. Mindre än tio minuter senare blev Jeppe Andersen utvisad och sedan lyckades Hammarby aldrig komma ikapp. Slutsiffrorna skrevs till slut 0–3 efter mål av Pedro Tiba, Jakub Kaminski och Filip Marchwinski.
omni.se

16 Sep 08:25 SD vill införa en ny sorts poliser med kort utbildning

Sverigedemokraterna vill införa en ny sorts poliser med kortare utbildning för att öka antalet polismän i yttre tjänst, rapporterar SR Ekot. Polismännen skulle ha rätt att bära vapen och främst arbeta med ingripande- och ordningsinsatser. – Läget är akut. Sverige håller på att bli ett av Europas farligaste länder, säger partiets gruppledare Henrik Vinge till Ekot.
omni.se

16 Sep 13:50 EU-basen vill ha nya regler om asyl

Ursula von der Leyen lovar: ”Vi kommer att avskaffa Dublinreglerna”.
HD Världen - TT

16 Sep 12:25 De vill krossa alla fördomar med en bok

▸ Pratar öppet om problemen ✓ Slår hål på myter
Aftonbladet

16 Sep 05:59 Tolvårig flicka försvunnen i Falun – stor sökinsats

En stor sökinsats pågår efter en tolvårig flicka som försvann i Falun vid 18-tiden på tisdagskvällen, skriver flera medier. Flickan var ute på en hundpromenad och var vid försvinnandet klädd i svart jacka, svarta byxor och blå träningsskor. Sedan i natt klassar polisen sökinsatsen som så kallad statlig räddningstjänst, vilket innebär att de kan använda fler samhällsresurser. Under morgonen planerar polisen att koppla in militären, skriver Aftonbladet. – Vi söker i närområdet runt bostaden och i skogspartier som finns i området, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl vid polisen i Bergslagen, till TT på onsdagsmorgonen.
omni.se

16 Sep 19:43 Lego vill fasa ut plast mot miljövänliga bitar

Leksaksjätten Lego planerar att investera motsvarande 3,5 miljarder kronor de närmaste tre år för att accelerera sitt arbete inom hållbarhetsområdet, rapporterar flera medier. Bolaget vill bland annat fasa ut sina engångsplastförpackningar och utveckla mer miljövänliga legobitar från sockerrör. Det danska företaget kommer även att se över sin energiintensiva tillverkning för att bli koldioxidneutrala till 2022. Detta ska bland annat ske genom att installera solpaneler och minska vattenförbrukningen.
omni.se

16 Sep 20:36 Barbados vill bli republik – ger drottningen sparken

Ända sedan självständigheten från Storbritannien för över 50 år sedan så har drottning Elizabeth II varit statschef i Barbados. Men nu planerar den karibiska önationen att bli en republik, och som en följd av det att ge drottningen sparken från sitt uppdrag. – Tiden är inne att helt och fullt lämna vårt koloniala förflutna bakom oss, säger premiärminister Mia Mottley i ett tal, rapporterar BBC. Enligt BBC:s hovkorrespondent Jonny Dumond är Buckingham Palace inte helt oförberedda på beskedet. Förslaget ska ha lyfts flera gånger tidigare.
omni.se

16 Sep 18:00 Slår tillbaka mot polisen: Skvaller och smutskastning

▸ Robert Halef dementerar kraftfullt ✓ Är ostraffad
Aftonbladet

16 Sep 11:17 Nya ägare till 80-talshus i Ramlösa – 4 780 000 kronor blev priset

Nya ägare har köpt huset på adressen Lukas Gata 11 i Ramlösa…
HD Lagfarter - HD:s lagfartsrobot
 
Visa mer nyheter