4 May 10:04 Indiens brist på vaccin kan bestå i månader framåt

Vaccinbristen i Indien kommer sannolikt att bestå i flera månader. Det säger Adar Poonawalla som är chef för India’s Serum Institute (SII), världens största vaccinbolag, till Financial Times. Först i juli kommer företaget att kunna öka produktionskapaciteten till 100 miljoner doser per månad, från nuvarande 60–70 miljoner doser. Många hade hoppats på fler doser tidigare, rapporterar al-Jazira. ”Vaccintillverkningen är en specialiserad process. Det är därför inte möjligt att trappa upp produktionen över en natt”, skriver Poonawalla på Twitter och tillägger att Indiens storlek och befolkning försvårar situationen. ”Även de mest avancerade länderna och företagen kämpar med relativt sett mindre befolkningar.” Indien förlitar sig i hög grad på vaccinet från Astra Zeneca, vilket tillverkas av SII och distribueras lokalt under namnet Covishield.

4 May 12:49 Ingen bitter start på året för Campari

Spritkoncernen Campari, med varumärken som Aperol och Skyy vodka, slår förväntningarna på försäljningen under första kvartalet. Framför allt är det ökad efterfrågan i USA och i norra Europa som driver utvecklingen. Exempelvis ökade försäljningen av Wild
HD Ekonomi - TT

4 May 23:13 Bilden på paret Biden hos Jimmy Carter förbryllar

En bild från när president Joe och första damen Jill Biden besöker sina företrädare Jimmy och Rosalynn Carter i Georgia har fått stor spridning på sociala medier. Anledningen är att paret Biden ser ut att vara betydligt större än det äldre paret, rapporterar The Washington Post. Det handlar dock inte om en manipulation utan om optisk illusion menar flera experter. Enligt frilansfotografen Marlena Sloss är bilden tagen med blixt och vidvinkelobjektiv, vilket gör att det ser ut som att Joe Biden är närmare Rosalynn Carter än han faktiskt är. Jimmy Carter är 177 centimeter lång och är enligt författaren Jonathan Alter, som skrivit en biografi om honom, en av de kortare presidenterna som bott i Vita huset. – Men det är inga små personer. Dessutom krymper man när man blir äldre, säger Alter.
omni.se

4 May 10:46 Världens äldsta person avstår fackelstafetten

118-åriga japanskan Kane Tanaka har dragit sig ur den olympiska fackelstafetten.
HD Sport - TT

4 May 07:14 Bemström bröt måltorkan – med hattrick

Det har varit en mållös säsong i NHL för Emil Bemström. Då slog han till med karriärens första hattrick. - Jag är glad att jag gjorde några mål, säger han. När målskyttet väl lossnade för Columbus Emil Bemström gjorde det det med besked. I tredje period
HD Sport - TT

4 May 22:43 Biden: 70 procent ska vaccineras före juli

USA:s president Joe Biden har satt upp ett nytt vaccinmål. Den 4 juli ska 70 procent av alla vuxna amerikaner ha fått sin första vaccindos, rapporterar flera amerikanska medier. Då ska även 160 miljoner amerikaner vara färdigvaccinerade. Runt 56 procent av den vuxna befolkningen har redan fått en första dos, men enligt Biden kan nästa fas av vaccineringen bli betydligt svårare eftersom det handlar om att övertyga personer som inte vill ta sprutan i högre utsträckning. – Det är svårare. Det är bortom min personliga kontroll, säger presidenten enligt USA Today. För att underlätta för vaccineringen planerar Bidenadministrationen att bygga upp vaccinstationer på lokala apotek samt investera i mobila kliniker som kan förflytta sig till människor som har problem att ta sig till vaccinstationerna.
omni.se

4 May 21:30 Black Ingvars basist Henrik Ohlin är död – bandet i sorg

Henrik Ohlin, basist i Göteborgsbandet Black Ingvars, har avlidit. ”Du lämnade oss alldeles för tidigt Henrik. Tack för alla fantastiska gig, musikaliska underverk och alla sena nätter”, skriver bandet på sin Facebooksida.
Expressen GT - Linnea Lundstrom

4 May 21:01 Stockholm börjar vaccinera i fas fyra ”mycket snart”

Stockholm kommer ”mycket snart” att påbörja fas fyra i vaccinationerna mot covid-19, när den breda allmänheten under 65 kan vaccinera sig. Det säger Johan Bratt, tillförordnad sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till SvD. Att fas fyra kommer igång är avgörande för att trycket på vården, som fortsatt är högt, ska lätta. – Vaccinationerna måste bli bredare innan vi ser en tydlig effekt på sjukhusen, säger Johan Bratt. Han vill dock inte säga exakt vilken dag fas fyra kommer att inledas. Flera regioner är redan igång med fjärde fasen.
omni.se

4 May 13:00 Vaccina vaccinerar inte i Båstad

Små leveranser gör att färre vaccinerar fler.
HD Båstad - Evelina Gunnarsson

4 May 23:30 Efter regnrusket – nästa vecka kan det bli närmare 20 grader och sol

SMHI: ”En ganska stabil prognos som pekar på att det ska bli varmare”.
Sydsvenskan Skåne - Oskar Ahlqvist

4 May 10:40 Covidpatienter i London på lägsta nivån på sju månader

Antalet bekräftade fall av covid-19 i London har minskat med mer än 98 procent i jämförelse med när den andra vågen var som svårast. Det skriver Evening Standard med hänvisning till de senaste siffrorna från brittiska myndigheter. Enligt tidningen visar statistiken också att antalet patienter som vårdas på sjukhus i London nu är på de lägsta nivåerna på sju månader.
omni.se

4 May 08:26 Riksrevisionen granskar advokatkostnader

Den senaste tiden har advokatkostnaderna skenat. Nu ska Domstolsverket och Riksrevisionen granska ersättningssystemet. År 2010 betalade staten omkring en miljard kronor till offentliga försvarare. Tio år senare hade kostnaden ökat till 1,85 miljarder kr
HD Sverige - TT
 
Visa mer nyheter