16 Sep 09:28 Sagnias nya personliga rekord – hoppade 6,92

Khaddi Sagnia slog sitt personliga rekord i Zagreb i dag, rapporterar SVT Sport. Hon har förbättrat sitt personbästa flera gånger under sommaren, men i dag kom hon nära sju meter i sitt sjätte och sista hopp. – Det känns så himla bra. Det är otroligt kul verkligen, säger hon. Sagnia är nu den tredje bästa svensken i längdhopp. Rekordet håller Erica Johansson på 6,99 från 2000.

16 Sep 08:46 Person påkörd i rondell

En person blev under onsdagsmorgonen påkörd i Pildammsrondellen i Malmö. Polis och ambulans är på plats. Skadeläget är okänt. – Det rör sig om en påkörd person. Det är oklart om föraren är klar på platsen eller om det är en smitningsolycka, säger Katarina Rusin, presstalesperson hos polisen i region syd.
Expressen Kvällsposten - Alexander Vickhoff

16 Sep 16:28 Svenska barn läser mindre – och ogillar det mest

Sverige har lägst andel elever som tycker om att läsa i Norden, rapporterar SVT Kulturnytt. En undersökning från Svenska Förläggareföreningen visar att ungas nöjesläsning i Sverige minskar och att elever har bristande läsförmåga. En förklaring är att nordiska länder använder sig mer av datorer i undervisningen jämfört med andra. För att förbättra läskunnigheten bör undervisningen fokusera mer på barns läsupplevelse, enligt rapporten.
omni.se

16 Sep 19:43 Svenska fastigheter lockar i coronatider

Svenska fastigheter är rekordheta bland utländska investerare. Och särskild dragningskraft har objekt utanför storstäderna. – Det utländska intresset har aldrig varit större, säger Max Barclay på fastighetskonsulten Newsec. I år förväntas värdet av fast
HD Ekonomi - TT

16 Sep 00:31 Skottskadad person dök upp på sjukhus

Först larmades polisen om skottlossning i Klockaretorpet i Norrköping. Sedan kom en person med en misstänkt skottskada in på sjukhus. – Vi har inlett en förundersökning om försök till mord, säger Monica Bergström, presstalesperson vid polisen.
Expressen Nyheter - Joakim Magna

16 Sep 19:53 ’Granen’ testar ny hemlig behandling

▸ Desperata åtgärden: ”Får bära eller brista”
Aftonbladet

16 Sep 10:17 Varsel av vårdpersonal på Karolinska dras tillbaka

Karolinskas ledning häver varslen av 109 läkare och 157 undersköterskor på sjukhusen i Solna och Huddinge, meddelar Karolinska i ett pressmeddelande. Sjukhusdirektör Björn Zoëga säger till SvD att varslen har haft önskad effekt. – Med hjälp av varslen har vi äntligen lyckats nå målet att få ner antalet anställda med naturlig avgång. Det var i november förra året som Karolinska varslade 350 undersköterskor och 250 läkare. I februari sänktes varslet till 266 tjänster. 30 personer ur Karolinskas administrativa personal har sagts upp och kommer enligt SvD att sluta före månadsskiftet.
omni.se

16 Sep 14:36 Bonus till vårdpersonal i budgeten

Arbetsgivare i vården ska kunna söka pengar till "återhämtningsbonus" för de anställda, enligt ett förslag i höstbudgeten. Bonusen ska betala projekt för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor. I budgeten föreslås också höjt underhållstöd med upp till 150 kronor i månaden.
SvD Sverige

16 Sep 10:05 Rapstjärnans plastkrona såld för miljoner

En kungakrona av plast har sålts för motsvarande 5,2 miljoner kronor vid en auktion i New York, skriver NME. Orsaken till den rejäla prislappen är att kronan bars av rapparen Notorious BIG på en ikonisk bild från 1997. Fotografiet togs av Barron Claibor
HD Nöje - TT

16 Sep 14:03 Nio nya dödsfall med bekräftad covid-19

Ytterligare nio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats döda i Sverige. Totalt har 5 860 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsomyndigheten. I Sverige har totalt 87 575 personer bekräftats smittade av covid-19.
HD Sverige - TT

16 Sep 02:47 Åtal efter dödsolycka med självkörande bil

Den person som hade sin Uberbil i självkörande läge under en olycka med dödlig utgång i Arizona 2018 åtalas nu för vållande till annans död.
SvD Världen

16 Sep 20:36 Barbados vill bli republik – ger drottningen sparken

Ända sedan självständigheten från Storbritannien för över 50 år sedan så har drottning Elizabeth II varit statschef i Barbados. Men nu planerar den karibiska önationen att bli en republik, och som en följd av det att ge drottningen sparken från sitt uppdrag. – Tiden är inne att helt och fullt lämna vårt koloniala förflutna bakom oss, säger premiärminister Mia Mottley i ett tal, rapporterar BBC. Enligt BBC:s hovkorrespondent Jonny Dumond är Buckingham Palace inte helt oförberedda på beskedet. Förslaget ska ha lyfts flera gånger tidigare.
omni.se

16 Sep 06:52 Spotify riktar hård kritik mot Apple

Spotify har kort efter att Apple lanserat sitt nya abonnemangspaket Apple One publicerat ett uttalande där man går till hård kritik mot Apples metoder, som man menar hämmar konkurrensen. Spotify nämner inte Apple One specifikt, men tajmingen tyder på att det är den paketlösning som Apple presenterade i samband med sitt tisdagsevent som inte fallit den svenska streamingjätten i smaken. Med Apple One kan användarna få tillgång till bland annat Apple Music, Apple TV+ och Apple Arcade till ett paketpris. ”Apple har ännu en gång utnyttjat sin dominerande ställning och använt orättvisa metoder som favoriserar deras egna tjänster. Vi vill uppmana konkurrensmyndigheter att agera snabbt och begränsa Apples konkurrenshämmande beteende, som riskerar att orsaka utvecklare skada och som hotar vår kollektiva frihet att lyssna, lära, skapa och umgås” skriver Spotify.
omni.se

16 Sep 08:25 Spotify rasar mot Apples agerande

Efter att Apple lanserat en ny pakettjänst för sina streamingtjänster går svenska Spotify till hård attack mot techjätten. Apples agerande kan orsaka ”obotlig skada” på branschen, enligt Spotify.
SvD Näringsliv
 
Visa mer nyheter