16 Sep 09:25 ”Varför håller du inte dina löften, Mikael Damberg?”

Av regeringens 34-punktsprogram för att få bukt med gängvåldet har bara två genomförts – hur länge ska det dröja innan politiken börjar visa resultat? Det frågar sig Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell i en artikel på Aftonbladets debattsida. Inför dagens debatt om gängkriminaliteten i riksdagen kräver Forssell svar från inrikesminister Mikael Damberg (S) om varför det inte går snabbare. ”För mig är det en gåta. Är det återigen Miljöpartiet som spökar eller bara den allmänna oförmågan att tänka i nya banor? Jag vet inte. Men det jag med säkerhet kan säga är att svensk rättspolitik behöver en nystart.”

16 Sep 04:00 Damberg håller inte sina löften

▸ Debattören: Gängvåldet blir bara värre
Aftonbladet
© Folke Hellberg

16 Sep 21:02 ”Varför bryr sig ingen om palestinierna längre?”

Nathan Shachar om att storpolitiken i dag är upptagen med allt utom palestinierna.
DN Världen - Nathan Shachar

16 Sep 07:42 Islanders håller liv i semin efter lång övertidsrysare

Tampa Bays Victor Hedman kvitterade och tog nattens match till förlängning – men där vann New York Islanders och såg till att hålla liv i semifinalserien. Det krävdes drygt 30 minuters förlängningsspel för att matchen skulle kunna avgöras. Då satte Islanders Jordan Eberle 2–1 efter en snabb spelvändning och blev stor matchhjälte. – Tufft, men det viktiga är hur man svarar på såna här smällar och jag är inte orolig över reaktionen i den här gruppen, säger Victor Hedman till Sportbladet. Tampa Bay Lightning leder matchserien med 3–2 i matcher och blir vid seger i nästa match under natten mot fredag klara för final i Stanley Cup-slutspelet.
omni.se

16 Sep 17:38 Allt fler kriminella vill lämna gängen i Malmö

I Malmö har aldrig så många velat hoppa av den kriminella banan som nu, rapporterar Sveriges Radio. Stadens avhopparverksamhet märker av ett ökat tryck. Det är dock inte enkelt att lämna kriminaliteten, poängterar polisen Glen Sjögren som arbetar i stadsdelarna Rosengård och Husie i Malmö. – Man ska veta att det är otroligt svårt att hoppa av. Det ställer mycket höga krav på en, säger han. Sedan hösten 2018 har Malmö bedrivit Sluta skjut-projektet som är ett samarbete mellan kommunen, polisen och kriminalvården i syfte att få tungt belastade kriminella att sluta med sin verksamhet.
omni.se

16 Sep 07:30 Forskare trodde inte sina ögon: var bra att svara fel

Att svara fel i klassrummet är många elevers skräck. Det borde det inte vara. Det ökar nämligen radikalt sannolikheten för att de senare minns rätt svar, visar forskning. Och ju säkrare vi är på att vi hade rätt, desto bättre minns vi.
SvD Livet
© Maxim Thoré/Bildbyrån

16 Sep 18:57 ”Man är inte kaxig när läkarna ska in i skallen”

Björn Hellkvist ”svek” Modo för Leksand • Parkinsonsbeskedet var tuffare än den kritiken.
DN Sport - Lars Grimlund

16 Sep 13:17 Expert: Anställda känner att kriminaliteten tystas ner

Tjänstemän i Göteborg som arbetar i områden med gängproblem har upplevt att frågor rörande kriminaliteten tystas ner. Det säger Maria Wallin, utvecklingsledare i brottsförebyggande frågor för Göteborgs stad, till SVT Nyheter Väst. – Man kanske har som uppdrag att lyfta den positiva bilden av området, och då blir det självklart problematiskt att hela tiden prata om problemen. Wallins analys bygger på intervjuer med omkring 200 personer som arbetar mot kriminella, däribland poliser, fritidsledare och socialarbetare.
omni.se

16 Sep 09:55 Tungt avbräck för HV71 – Kinnvall borta efter skada

HV71:s Johannes Kinnvall var den back som gjorde näst flest poäng i SHL förra året. Men nu kommer Jönköpingslaget att få klara sig utan backen när ligan drar igång till helgen – Kinnvall skadade sig i träningsmatchen mot Djurgården förra veckan och blir borta i tre veckor. Det skriver klubben på sin hemsida. 23-åringen drog på sig skadan i samband med en axeltackling. Även forwarden Axel Holmström har skadat sig och beräknas bli borta i fyra veckor.
omni.se

16 Sep 06:03 Lund behåller bästa ekonomibetyget

Kommunen får AAA.
Sydsvenskan Lund - Alexander Kuprijanko

16 Sep 11:44 Förslag i sista stund: Tiktok baseras i USA

Succéappen Tiktok ska ha sitt huvudkontor i USA. Det är Bytedances senaste förslag för att undvika att Donald Trump gör verklighet av hotet att förbjuda den kinesiska videoappen i USA på söndag.
SvD Näringsliv

16 Sep 08:41 SMHI: ”Sommaren inte helt över”

25 grader och sol. Än finns det hopp för den som vill krama det sista ur värmen före hösten. – Sommaren är inte helt och hållet över, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI. Regnigt och blåsigt i norr, varmt och soligt i söder – det är vädermelodin jus
HD Sverige - TT
© John Thys/AFP

16 Sep 13:50 ”Vi kommer att avskaffa Dublinreglerna”

EU-basen vill ha nytt system för asyl och återflyttningar.
DN Världen - TT

16 Sep 12:43 Norge: Därför har fler dött i Sverige

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland ser flera förklaringar till Norges låga coronadödstal jämfört med Sverige. – Vi slog till hårt i mars och med bra tajmning, säger Forland i SVT:s Morgonstudion.
Expressen Coronaviruset - Thea M Norheim

16 Sep 20:30 ”Bara se klippet – inte ens frispark”

▸ Rasar mot röda kortet ✓ Bajen ute ur Europa
Aftonbladet

16 Sep 07:32 Försvaret: Förminskade inte alls pandemins allvar

Sedan pandemins utbrott har USA högst smitto- och dödstal i världen kopplade till coronaviruset. Kritiken mot president Donald Trump har inte varit nådig, och under tisdagen fick han svara på frågan om varför han förminskade pandemin i våras. – Jag förminskade det inte, jag förstorade faktiskt upp det på många sätt, sett till handling, säger Donald Trump enligt ABC News .
Expressen Nyheter - Johan Bratell
 
Visa mer nyheter