4 May 10:27 Läkaren flydde från Tigray – drömmer om rättvisa

Läkaren Tewodros Tefer är en av 60 000 människor som har flytt våldet i Tigray-regionen i Etiopien. Nu befinner han sig i en avlägsen del av Sudan där han arbetar från morgon till kväll på ett sjukhus med att behandla såren efter konflikten, skriver AP i ett bildreportage. I ett växande antal anteckningsböcker dokumenterar läkaren samtidigt Tigray-konflikten, och drömmer om att få ta materialet till Internationella brottmålsdomstolen i Haag så att rättvisa kan skipas. Efter det etiopiska regeringens offensiv tror Tefer nu att svält är nästa steget för folket i Tigray. – Det är helt klart ett folkmord, säger Tefer till nyhetsbyrån.

4 May 18:34 Belgisk jordbrukare flyttade franska gränsen av misstag

En jordbrukare i södra Belgien råkade av misstag flytta en gränsmarkör drygt två meter in på franskt territorium, rapporterar franska tv-kanalen TF1. – Han gjorde Belgien större och Frankrike mindre, det är ingen bra idé, säger David Lavaux, borgmästare i Erquelinnes. Aurélie Welonek, borgmästare i den franska grannkommunen Bousignies-sur-Roc, skämtar och säger att hade det skett för 200 år sedan hade det blivit diplomatisk kris. Enligt flera medier flyttades stenen för att den stod på bondens traktorväg.
omni.se

4 May 11:11 15-årig pojke frias i dom om dödsmisshandel

En nu 15-årig pojke som anklagats för dråp efter en 17-årings död i Huskvarna förra sommaren frias av Göta hovrätt. Pojkens knivhugg orsakade visserligen dödsfallet, men han var så rädd att hovrätten anser våldet vara ursäktat.
SvD Sverige

4 May 13:51 ”Fallen bland barn och unga ökar – sticker ut”

Jämfört med övriga Europa har Sverige relativt sett fortfarande en hög smittspridning. ”Det är en fortsatt minskande trend, men det är lite oroväckande att det har stannat av något”, säger Sara Byfors. Särskilt fallen bland barn och unga sticker ut i landet.
SvD Sverige

4 May 20:49 Skola började brinna – bröt ut vid ett soprum

Ett soprum i anslutning till en skola i Olofström började brinna, skriver BLT . Räddningstjänst, ambulans och polis larmades ut till platsen och branden kunde släckas.
Expressen Kvällsposten - Viktor Nordblad

4 May 07:30 Henry: Ek kommer inte backa om Arsenal

Spotifygrundaren Daniel Ek har kontaktat Arsenals ägare med intentionen att köpa klubben, bekräftar Thierry Henry till Sky Sports . Henry – Arsenals bästa målskytt genom tiderna – bekräftar nu att han tillsammans med klubblegenderna Dennis Bergkamp och
HD Sport - TT

4 May 16:32 Le Pen frias från uppmaning till hatbrott

Le Pen delade 2015 bilder på IS-dåd i sociala medier.
HD Världen - TT

4 May 21:09 Börja paddla försiktigt – och aldrig ensam

Fysisk träning och ro för själen, dessutom en naturupplevelse utöver det vanliga – intresset för paddling är större än någonsin. Men för nybörjaren finns en del att tänka på. Efter en lång vinter inomhus – dessutom präglad av coronaisolering – kan det k
HD Sverige - TT

4 May 18:26 Pandemin fick övertiden att rusa

Antalet övertidstimmar har exploderat på myndigheter som hanterat pandemin. Arbetsbelastningen på Tillväxtverket drev upp siffran från cirka 650 till nästan 16 000 på ett år, rapporterar Publikt . Tidningen, som ges ut av fackförbundet ST, har granskat
HD Sverige - TT

4 May 06:10 Högutbildades hjärnor krymper som alla andras

Har högutbildade människor spänstigare hjärnor än andra när vi blir gamla? Den teorin kan skrotas, enligt en ny studie. – Förändringstakten är densamma, säger Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet.
SvD Sverige

4 May 06:10 Högutbildades hjärnor krymper som alla andras

”Förändringstakten är densamma”.
HD Vetenskap - TT

4 May 18:56 Lagen kritiseras: Hbtq-personer riskerar fängelse

Ugandas nya sexbrottslagstiftning har mött både ris och ros. Å ena sidan pekas den ut som ett steg i rätt riktning för att skydda kvinnor och barn från sexhandel och sexuella övergrepp, men får samtidigt kritik för att vara hbtq-fientlig, rapporterar BBC. Under klausulen ”Onaturliga sexuella brott” kan man läsa att en person som har sex med en annan person ”mot naturens ordning” begår ett brott och riskerar ett fängelsestraff på tio år vid fällande dom. Människorättsforumet HRAPF skriver på Twitter att lagen kan leda till ytterligare kränkningar av hbtq-personers rättigheter. Lagen har inte heller definierat vad sexuellt samtycke innebär eftersom parlamentsledamöterna inte lyckats komma överens om detta.
omni.se

4 May 21:02 Meghan Markle debuterar som barnboksförfattare

Meghan Markle, hertiginna av Sussex, släpper barnboken ”The Bench” (Bänken), rapporterar flera medier. Handlingen är inspirerad av relationen mellan hennes make prins Harry och sonen Archie. Berättelsen bygger på en dikt som Meghan Markle skrev till sin make vid hans första fars dag. Hertiginnan kommer själv att läsa in ljudboksversionen.
omni.se
 
Visa mer nyheter