16 Sep 07:39 Handelsbanken lägger ner hälften av kontoren – 1 000 anställda i Sverige berörs

Handelsbanken sänker kostnaderna och minskar personalstyrkan i Sverige med cirka 1 000 tjänster. Storbanken ska minska antalet kontor rejält, enligt ett pressmeddelande. "Kundernas digitalisering har nu nått en punkt där banken kan ta ett nytt steg i sin utveckling - både på kontoren och på de digitala mötesplatserna", skriver banken. Antalet kontor förväntas minska från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021. Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen, heter det. – Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är - som alltid i Handelsbanken - att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström.

16 Sep 07:42 Handelsbanken lägger ner hälften av kontoren

Handelsbanken varslar 1000 anställda samtidigt som de lägger ner hälften av sina bankkontor, skriver banken i ett pressmeddelande.
Expressen Nyheter - Johan Bratell

16 Sep 07:36 Handelsbanken stänger nära hälften av kontoren

Över 1 000 personer får gå från Handelsbanken när banken ska lägga ned nästan hälften – 180 av 380 – av sina kontor under de kommande 1,5 åren.
SvD Näringsliv

16 Sep 10:14 Handelsbanken: Därför lägger vi ner bankkontor

Handelsbanken varslar 1 000 anställda samtidigt som de lägger ner hälften av sina bankkontor. ”Förändringarna kommer att bidra till lägre kostnader,” skriver banken i ett pressmeddelande. – Det är ett tråkigt besked för våra medarbetare och medlemmar, säger Anna Hjelmberg, ordförande för koncernklubben inom Finansförbundet i Handelsbanken. Bankens besked är något av revansch för den tidigare sparkade vd:n Frank Vang-Jensens - han ville kraftigt banta bankens organisation.
Expressen Dina Pengar - Johan Bratell

16 Sep 09:30 Stora Enso stänger maskin – 140 anställda berörs

Stora Enso planerar att genomföra en omorganisation på Hylte bruk i Småland. Bland annat skulle det innefatta permanent nedläggning av pappersmaskin 3 (PM3) och returpappersanläggningen. 140 anställda berörs, enligt ett pressmeddelande. – Den globala efterfrågan på tidningspapper fortsätter att minska på grund av förändringar i konsumentbeteende, och ingen återhämtning är att vänta. Detta har lett till en global överkapacitet, låga produktionsnivåer och svag lönsamhet för Hylte bruk, säger Kati ter Horst, chef för divisionen Paper på Stora Enso. Åtgärderna skulle innebära årliga besparingar på 14 miljoner euro, motsvarande 145 miljoner kronor. Den planerade nedläggningen skulle inte ha någon väsentlig inverkan på Stora Ensos omsättning eller operativa rörelseresultat, skriver bolaget.
omni.se

16 Sep 12:04 Handelsbankens samhällsansvar ifrågasätts

Handelsbanken bör ta ett ansvar för de kunder som nu får svårare att sköta sina banktjänster när nästan 200 fysiska kontor försvinner, anser Eva Eriksson vid SPF Seniorerna – Det är en stor samhällsfråga hur man ska ge medborgarna möjlighet att delta i det digitala samhället.
SvD Sverige

16 Sep 07:36 Handelsbanken slaktar kontor – tusen får gå

Förklaring: Kundernas digitalisering.
HD Näringsliv - TT

16 Sep 16:00 Handelsbanken backar in i en digital framtid

Det krävde en pandemi för att förstå kraften i den digitala utvecklingen.
HD Näringsliv - Thomas Frostberg

16 Sep 14:59 Hundratals pilgrimer nekas inresa i Ukraina

Över 1 000 chassidiska judar är fast vid gränsen mellan Belarus och Ukraina sedan ukrainska myndigheter nekat dem inresa. Varje år samlas tiotusentals chassidier i den ukrainska staden Uman för att fira det judiska nyåret som i år infaller mellan 18 och 20 september. På grund av coronapandemin har Ukraina förbjudit utländska medborgare från att resa in i landet. Chassidierna, som rest från bland annat USA, Frankrike och Israel, försökte runda restriktionerna genom att resa genom Belarus. Men nu är man fast vid gränsen. – Jag respekterar era traditioner och sedvänjor, men i år kommer ni inte att komma till Uman. Jag är redo att upprepa det här budskapet tusen gånger om det skulle behövas, säger chefen för Ukrainas gränsmyndighet enligt AFP.
omni.se

16 Sep 16:28 Svenska barn läser mindre – och ogillar det mest

Sverige har lägst andel elever som tycker om att läsa i Norden, rapporterar SVT Kulturnytt. En undersökning från Svenska Förläggareföreningen visar att ungas nöjesläsning i Sverige minskar och att elever har bristande läsförmåga. En förklaring är att nordiska länder använder sig mer av datorer i undervisningen jämfört med andra. För att förbättra läskunnigheten bör undervisningen fokusera mer på barns läsupplevelse, enligt rapporten.
omni.se

16 Sep 14:42 En lång önskelista – som får Sverige att se rött

Minimilöner i EU, ambitiösare klimatmål och krafttag mot rasism och HBTQI-fientliga krafter. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har en lång önskelista. Men frågan hur många av punkterna som blir riktiga lagar, och hur många som mynnar ut i ännu en konferens.
SvD Världen

16 Sep 13:02 Dessa högräntekonton blir kvar efter förbudet

Trots förbudet kommer högräntekonton finnas kvar även efter årsskiftet – om det står en ekonomisk förening bakom. Enligt Konsumenternas bank- och finansbyrå är dessa högräntekonton säkrare – men risker för spararen kvarstår.
SvD Näringsliv
 
Visa mer nyheter