16 Sep 09:30 Stora Enso stänger maskin – 140 anställda berörs

Stora Enso planerar att genomföra en omorganisation på Hylte bruk i Småland. Bland annat skulle det innefatta permanent nedläggning av pappersmaskin 3 (PM3) och returpappersanläggningen. 140 anställda berörs, enligt ett pressmeddelande. – Den globala efterfrågan på tidningspapper fortsätter att minska på grund av förändringar i konsumentbeteende, och ingen återhämtning är att vänta. Detta har lett till en global överkapacitet, låga produktionsnivåer och svag lönsamhet för Hylte bruk, säger Kati ter Horst, chef för divisionen Paper på Stora Enso. Åtgärderna skulle innebära årliga besparingar på 14 miljoner euro, motsvarande 145 miljoner kronor. Den planerade nedläggningen skulle inte ha någon väsentlig inverkan på Stora Ensos omsättning eller operativa rörelseresultat, skriver bolaget.

16 Sep 07:39 Handelsbanken lägger ner hälften av kontoren – 1 000 anställda i Sverige berörs

Handelsbanken sänker kostnaderna och minskar personalstyrkan i Sverige med cirka 1 000 tjänster. Storbanken ska minska antalet kontor rejält, enligt ett pressmeddelande. "Kundernas digitalisering har nu nått en punkt där banken kan ta ett nytt steg i sin utveckling - både på kontoren och på de digitala mötesplatserna", skriver banken. Antalet kontor förväntas minska från dagens 380 till cirka 200 vid slutet av 2021. Vid utgången av 2022 ska koncernens samlade kostnadsnivå uppgå till cirka 20 miljarder kronor, baserat på 2020 års valutakurser, före eventuella avsättningar till Oktogonen, heter det. – Förhandlingar och samråd inleds direkt med facken. Vår ambition är - som alltid i Handelsbanken - att hantera övertalighet med respekt och omsorg om den enskilda medarbetaren, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström.
omni.se

16 Sep 17:07 Stor dansk corona-oro: ”Hade stängt alla barer”

Gäster på restauranger, barer och kaféer i Köpenhamn måste ha munskydd när de rör sig i lokalerna. De nya reglerna får hård kritik. Men enligt läkare och forskare är restriktionerna milda. – Om jag fått bestämma hade barerna inte varit öppna överhuvudtaget, säger Allan Randrup Thomsen, som är professor och virolog vid Köpenhamns universitet, till DR .
Expressen Kvällsposten - Jakob Kjellden

16 Sep 14:57 De stora förlorarna är de anställda

De anställda förlorar sitt maktvapen och antalet kontor halveras. Därmed blir Handelsbanken en storbank som andra. Och Fredrik Lundberg tar ett fastare grepp om sfären.
SvD Näringsliv

16 Sep 09:19 Stora Enso klappar igen pappersmaskin

Ytterligare en anläggning för tidningspappersproduktion stängs ner i Sverige. Nu har turen kommit till Stora Ensos pappersmaskin 3 i Hylte Bruk i Småland. – Det är en käftsmäll för hela vår bransch och för de medlemmar som blir drabbade, säger Mikael Ni
HD Ekonomi - TT

16 Sep 17:09 Tårar och ilska hos anställda efter tufft besked

Ett Alexanderhugg som få var beredda på. Så beskriver fackliga förtroendevalda onsdagens kalldusch från Handelsbankens ledning. Anställda hade hoppats på mer resurser – i stället fick de veta att de var övertaliga.
SvD Näringsliv

16 Sep 10:39 Skolor stängs igen – Frankrike räds ny smitta

Flera franska skolor har tvingats stänga efter nya fall av covid-19 bland elever och över 2 000 lektioner har ställts in, uppger Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer. – Vi har runt 1 200 nya fall av covid bland studenter jämfört med föreg
HD Världen - TT

16 Sep 16:48 Tyska poliser stängs av – delade bilder på Hitler

Tysk polis har slagit till mot kollegor inom kåren som misstänks för att ha delat högerextrem och nazistisk propaganda online. Totalt 29 poliser riskerar nu olika följder av disciplinära påföljder, enligt myndigheterna i delstaten Nordrhein-Westfalen. De anklagas bland annat för att ha delat bilder på Adolf Hitler och gaskammare i chattgrupper. Delstatens inrikesminister Herbert Reul kallar det inträffade för en skam för polisen, rapporterar regionaltidningen Rheinische Post. – Högerextrema och nynazister har inget inom polisen i NRW (Nordrhein-Westfalen) att göra.
omni.se

16 Sep 16:28 Svenska barn läser mindre – och ogillar det mest

Sverige har lägst andel elever som tycker om att läsa i Norden, rapporterar SVT Kulturnytt. En undersökning från Svenska Förläggareföreningen visar att ungas nöjesläsning i Sverige minskar och att elever har bristande läsförmåga. En förklaring är att nordiska länder använder sig mer av datorer i undervisningen jämfört med andra. För att förbättra läskunnigheten bör undervisningen fokusera mer på barns läsupplevelse, enligt rapporten.
omni.se

16 Sep 12:36 Gängexperten: Chefer har tystat ner anställda

Kriminella gäng använder sig av barn ibland så unga som åtta år för att övervaka områden i Göteborg. Det säger Maria Wallin som i flera år arbetat med gängproblematik inom både kommunen och polisen. Samtidigt hävdar hon att anställda i Göteborg tystas ner av chefer, skriver SVT Väst .
Expressen GT - Elin Kardell

16 Sep 10:10 Polisens framsteg: Fler misstänkta för mordet

En man i 20-årsåldern sitter sedan tidigare häktad misstänkt för att ha misshandlat en tonåring till döds i Huskvarna. Nu finns ytterligare två personer misstänkta i ärendet, men ingen av dem är frihetsberövad.
Expressen GT - Christian Borjesson

16 Sep 15:27 SD-styret säger nej till tiggeriförbud

Kan inte se effekterna av ett förbud idag.
Sydsvenskan Skåne - Niklas Wihlborg

16 Sep 08:09 Asientävlingar med 114 miljoner försvinner

LPGA-touren i golf ställer nu in även de två kvarvarande tävlingarna i Asien – en i Sydkorea i slutet av oktober och en i Japan i början av november. Skälet är reserestriktioner och karantänsbestämmelser. Damernas främsta golftour har därmed tappat sju
HD Sport - TT
 
Visa mer nyheter