4 May 10:57 Avslappnad virusattityd när Kina firade 1 maj-helgen

Utsålda konserter, hårt tryck på biljetter till Disneyland och köer vid Kinesiska muren. När invånarna i Kina firade 1 maj gjorde miljontals människor resor till populära turistdestinationer, skriver AFP. I Wuhan, där coronaviruset först upptäcktes, arrangerades under helgdagen Strawberry Music Festival, där tusentals besökare trängdes och dansade utan att bära munskydd. – Det har inte varit lätt att komma dit vi är i dag. Människor har fått göra enorma ansträngningar och betala ett högt pris. Så jag är väldigt förväntansfull inför festivalen, säger 23-åriga studenten Gao Yuchen till Reuters. Endast sporadiska virusutbrott har officiellt rapporterats av Kina de senaste månaderna, vilket har gjort att livet för många återgått till det nästan normala, skriver TT.
© Fredrik Sandberg/TT

4 May 08:07 Villapriserna rusar under pandemin

Ökat med 25 procent på ett år • Mindre rörelse för bostadsrättspriser.
DN Ekonomi

4 May 21:39 ”Skolans teoretiska krav omöjliga för många elever”

Skolans kunskapskrav behöver läggas om så att de också passar elever med mer praktisk än teoretisk begåvning. Det skriver bland andra professor Christopher Gillberg på SvD:s debattsida. Enligt debattörerna innebär dagens krav att skolan blir problematisk för den stora grupp elever som har en svagare teoretisk begåvning än normalvariationen. De menar också att dagens läroplan innebär att alla elever inte har förutsättningar att klara kraven för att lämna skolan med godkända betyg ens om de får extra stöd. Elisabeth Fernell, barnneurolog, professor i barn- och ungdomspsykiatri Ida Lindblad, leg psykolog, med dr Mats Johnson, barnläkare, vårdenhetsöverläkare, med dr Magnus Landgren, barnneurolog, docent i pediatrik Christopher Gillberg, överläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri Samtliga undertecknare är knutna till Gillbergcentrum, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
omni.se

4 May 11:34 Australiska gymnaster utsatta för övergrepp

Omfattande övergrepp har skett inom gymnastikvärlden i Australien. Det visar en utredning gjord av människorättskommissionen AHRC, som drar slutsatsen att tystnadskulturen inom sporten är utbredd.
SvD Sport

4 May 11:34 Australiska gymnaster utsatta för övergrepp

Människorättskommissionen AHRC drar slutsatsen att tystnadskulturen är utbredd.
HD Sport - TT

4 May 08:38 Hövding växer när fler väljer cykeln

Hövding, med sin airbag för cyklister, har fått en rejäl skjuts i försäljningen under pandemin. Nu har bolaget siktet inställt på Frankrike. Cykelbranschen har fått en skjuts av att fler väljer att ta cykeln under pandemin när råden är att undvika kolle
HD Ekonomi - TT
© Bruce Bennett/AFP

4 May 07:49 Rangers förlorade – missar NHL-slutspelet

Mika Zibanejad blev tvåmålsskytt men det räckte inte.
DN Sport

4 May 21:37 Analys: Skilsmässan kan få oväntade konsekvenser

Makarna Gates beslut att gå skilda vägar kommer inte att påverka deras gemensamma välgörenhetsorganisation. Det lovade paret i samband med att de offentliggjorde sin skilsmässa. Men kan man verkligen lita på det, frågar sig Lisa Stiffler på techsajten Geekwire. Stiffler skriver att skilsmässan påminner oss om vilka oförutsägbara konsekvenser det kan få när en enorm förmögenhet ligger i händerna på några få människor. ”En plötslig nyhet om en skilsmässa är inte bara skvaller, utan en betydelsefull händelse med potentiella samhälleliga konsekvenser”, skriver hon. Jeff Parsons skriver i brittiska Metro att det mest sannolika är att organisationen kommer att fortsätta fungera som vanligt men att någon av parterna tyst lämnar sin stol längre fram. I svenska medier är det framför allt Melinda Gates framtidsutsikter som uppmärksammas. Jonas Ekblom skriver i SvD att hon förmodligen kommer ta en mer framträdande roll än tidigare och då som en av världens rikaste kvinnor. Enligt Katrine Marçal på DN är detta i linje med en stor global ekonomisk trend, nämligen förflyttningen av rikedom till kvinnor.
omni.se

4 May 07:12 Klart i natt – nya lättnader i Danmark

Nästan alla partier överens.
HD Danmark - TT

4 May 07:13 Klart i natt – nya lättnader i Danmark

Efter en nattmangling har nästan samtliga danska partier i folketinget kommit överens om fler lättnader av landets pandemirestriktioner.
SvD Världen

4 May 09:27 Neonatalteam ombord på flyg när kvinna födde tidigt

Lavinia “Lavi” Mounga födde sitt barn i 29:e veckan ombord på ett flygplan mellan Salt Lake City och Hawaii. På förhand var hon ovetande om att hon ens var gravid, men när utropet om läkarhjälp ljöd ombord på planet uppenbarade sig ytterligare en överraskning: Bland passagerarna fanns tre neonatalsjuksköterskor och en läkare som kunde rusa till undsättning. Teamet saknade utrustning och fick använda skosnören för att klippa navelsträngen och en smart klocka för att mäta barnets hjärtslag, rapporterar CNN. Efter den dramatiska händelsen säger Mounga att hon är tacksam för vårdpersonalens insats.
omni.se

4 May 05:23 Vårdpersonal riskerar att få kortare semester – igen

Sjukhuspersonal hade betydligt mindre semester under pandemiåret 2020, enligt en kartläggning som Ekot gjort av 26 akutsjukhus. Den visar att den så kallade semesterskulden, det vill säga det som arbetsgivarna är skyldiga sina anställda i betald semester, ökade med 30 procent. Sammanlagt uppgick den vid årsskiftet till 4,6 miljarder kronor. Enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro riskerar många vårdanställda att få minskad semester även i år. – Det här är jätteallvarligt för mig. Jag kan bli riktigt arg när jag tänker på att man faktiskt sliter ut mina kollegor i det här läget, säger hon.
omni.se

4 May 06:52 Förare gripen efter vinglig färd – hade narkotika i bilen

Under natten mot tisdagen larmades polisen om en bil som körde vingligt mellan Skara och Skövde. – Vi kunde snabbt lokalisera och stanna den, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst. Föraren greps misstänkt för flera brott.
Expressen GT - Linda Bergh

4 May 03:49 Utrikesministern till Kina: Dra åt helvete

Ordkriget mellan Filippinerna och Kina om Sydkinesiska havet eskalerar. I en allt annat än en diplomatisk tweet ber den filippinska utrikesministern Teddy Locsin Kina att ”dra åt helvete” från det omstridda området.
Expressen Nyheter - Jens Moller
 
Visa mer nyheter