4 May 12:15 EU-myndighet utvärderar kinesiskt vaccin mot covid-19

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett en löpande utvärdering av kinesiska Sinovacs covid-vaccin, rapporterar Reuters. Det blir det första kinesiska vaccinet att utvärderas av EMA. Sedan tidigare har man en utvärdering av fyra ännu inte godkända vaccin, däribland ryska Sputnik. Sinovacs vaccin har visat på en skyddseffekt på mellan 50 och 90 procent i olika studier. Det har godkänts i Kina, Indonesien, Brasilien och Turkiet.

4 May 11:51 EMA utvärderar kinesiskt covidvaccin

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har inlett en löpande utvärdering av kinesiska Sinovacs covid-19-vaccin. Preliminära resultat och data från studier på människor och djur, som tyder på att vaccinet ger immunitet mot covid-19, ska utvärderas. Den löpande utv
HD Världen - TT

4 May 14:18 Experten svarade om vaccinen mot covid

Hur fungerar vaccinen mot covid-19? Och hur skiljer de sig åt? Ali Harandi, vaccinexpert och forskare vid avdelningen för mikrobiologi och immunologi på Göteborgs universitet, har chattat med läsarna. Här kan du läsa frågorna och svaren.
Expressen Coronaviruset - Redaktionen

4 May 14:27 FHM: Vaccinet skyddar mot svår covid-19

Risken att bli svårt sjuk minskar kraftigt för de vaccinerade visar en ny studie.
HD Sverige - TT

4 May 08:09 Studie: BMI på 23 och mer är riskfaktor vid covid

En vikt i det övre spannet på det som betraktas som normalvikt är en riskfaktor för att drabbas av allvarliga konsekvenser av covid-19. Det skriver DN med hänvisning till en studie som publiceras i The Lancet. Forskare har tittat närmare på omkring sju miljoner personer i Storbritannien som registrerat vikt och längd på vårdcentralerna. De kunde se att risken att läggas in på sjukhus eller iva började öka vid ett BMI på 23. – Den absoluta risken att drabbas är väldigt låg, särskilt för yngre personer så därför innebär den här lilla riskökningen inte mycket på individnivå, säger överläkaren Per Svensson till DN.
omni.se

4 May 22:25 Expert: Modi sitter säkert trots covidfiaskot

Indiens premiärminister Narendra Modi inte bara förlorade valkampen mot Mamata Banerjee i folkrika Västbengalen. Han får dessutom svidande kritik för sin bristfälliga covid-19-hantering som fått landets sjukvård att kollapsa.
SvD Världen

4 May 10:04 Indiens brist på vaccin kan bestå i månader framåt

Vaccinbristen i Indien kommer sannolikt att bestå i flera månader. Det säger Adar Poonawalla som är chef för India’s Serum Institute (SII), världens största vaccinbolag, till Financial Times. Först i juli kommer företaget att kunna öka produktionskapaciteten till 100 miljoner doser per månad, från nuvarande 60–70 miljoner doser. Många hade hoppats på fler doser tidigare, rapporterar al-Jazira. ”Vaccintillverkningen är en specialiserad process. Det är därför inte möjligt att trappa upp produktionen över en natt”, skriver Poonawalla på Twitter och tillägger att Indiens storlek och befolkning försvårar situationen. ”Även de mest avancerade länderna och företagen kämpar med relativt sett mindre befolkningar.” Indien förlitar sig i hög grad på vaccinet från Astra Zeneca, vilket tillverkas av SII och distribueras lokalt under namnet Covishield.
omni.se

4 May 21:00 När fler unga testar sig ökar fallen av covid

Stor del av den skånska smittökningen i gruppen under tjugo.
HD Skåne - Daniel Rydén

4 May 17:36 Nya informatörer ska öka förortens vaccinationsvilja

I flera Stockholmsförorter har det varit svårt att få invånarna att vaccinera sig mot covid-19, rapporterar SVT Nyheter. Under tisdagen var bara 17 procent av tiderna på en mottagning i Rinkeby bokade. För att ändra på detta ska nya hälsoinformatörer nu arbeta med att sprida information och besvara frågor. Målgruppen är personer som kanske inte tittar på svenska nyheter eller har svårt att ta till sig information på svenska förklarar en av informatörerna, Fatima Mohamed. Rinkebybon Abdihakin Warsame säger att han tycker att det är vikigt att många tar vaccinet. – Jag är inte osäker, jag tar det direkt när jag får chansen, säger han.
omni.se

4 May 22:43 Biden: 70 procent ska vaccineras före juli

USA:s president Joe Biden har satt upp ett nytt vaccinmål. Den 4 juli ska 70 procent av alla vuxna amerikaner ha fått sin första vaccindos, rapporterar flera amerikanska medier. Då ska även 160 miljoner amerikaner vara färdigvaccinerade. Runt 56 procent av den vuxna befolkningen har redan fått en första dos, men enligt Biden kan nästa fas av vaccineringen bli betydligt svårare eftersom det handlar om att övertyga personer som inte vill ta sprutan i högre utsträckning. – Det är svårare. Det är bortom min personliga kontroll, säger presidenten enligt USA Today. För att underlätta för vaccineringen planerar Bidenadministrationen att bygga upp vaccinstationer på lokala apotek samt investera i mobila kliniker som kan förflytta sig till människor som har problem att ta sig till vaccinstationerna.
omni.se

4 May 19:07 Stockholm i botten när det gäller äldres vaccinationer

Region Stockholm ligger sämst till när det gäller vaccinationer mot covid-19 ur nästan alla aspekter. Det visar en sammanställning som SvD har gjort. Detta kan inte enbart förklaras med att regionen tilldelats färre doser per invånare, vilket tidigare ofta lagts fram som förklaring, skriver tidningen. Även omräknat har Stockholm exempelvis vaccinerat lägre andel av de äldre än de flesta andra regioner. Vaccinsamordnare Magnus Thyberg tycker ändå att vaccinationerna går bra. – Vi tycker nog att vi i många åldersgrupper ändå har kommit en bra bit på vägen, säger Magnus Thyberg.
omni.se

4 May 17:00 Arbetsmiljön på akuten får kritik igen – nytt viteshot kom i fredags

Akutens chef: ” Vi lyckades ganska bra under en tid, men nu ser vi åter en ökning”.
HD Helsingborg - Yvonne Johansson

4 May 20:14 Sverige vann VM-finalreprisen mot Schweiz

Lag Anna Hasselborg fortsätter att vinna i curling-VM i Kanada. Mot Schweiz och lag Silvana Tirinzoni fick Sverige revansch från finalförlusten i VM 2019 genom att vinna med 8–3. Initialt var det en poängsnål historia, där Sverige ledde med 2–1 efter fy
HD Sport - TT
 
Visa mer nyheter